Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Ολες οι ανατροπές που φέρνει ο ασφαλιστικός νόμος Οι μεγάλες αλλαγές του νόμου Λοβέρδου στις συντάξεις, στα όρια ηλικίας και στη δομή της ασφάλισης

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010
Εναν χρήσιμο αναλυτικό οδηγό για όλες τις ανατροπές που φέρνει ο νέος ασφαλιστικός νόμος Λοβέρδου (3863/2010) κυκλοφόρησε η ΟΤΟΕ. Οπως παρατηρεί η κ. Βάσω Βογιατζοπούλου (γραμματέας ασφαλιστικού της ΟΤΟΕ), ο νέος... νόμος επιφέρει μεγάλες ανατροπές στις συντάξεις, στα όρια ηλικίας και κυρίως στη δομή της κοινωνικής ασφάλισης. Με την καθιέρωση της βασικής σύνταξης, από 1/1/2015, (στην ουσία προνοιακό επίδομα 360 ευρώ, που θα χορηγείται για 12 μόνον μήνες) και του αναλογικού ποσού σύνταξης (από 1/1/2011) η Κυβέρνηση επέλεξε να μεταλλάξει το σύστημα της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης σε ένα σύστημα ατομικής- ιδιωτικής ασφάλισης.
Επίσης, στις περιπτώσεις μειωμένης συνταξιοδότησης, η βασική σύνταξης μειώνεται αντίστοιχα με τις μειώσεις που ισχύουν για την αναλογική σύνταξη, γήρατος, ή αναπηρίας. Ο νέος ασφαλιστικός νόμος Λοβέρδου (αφορά όλα τα ασφαλιστικά ταμεία πλην Δημοσίου) μαζί με σχολιασμό από την ΟΤΟΕ περιλαμβάνει τα παρακάτω:
Στο Αρθρο 2

Βασική Σύνταξη
Από 1/1/2015 καθιερώνεται η βασική σύνταξη η οποία έχει προσδιοριστεί στα 360 ευρώ, την οποία δικαιούνται όσοι θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την εν λόγω ημερομηνία, καθώς και όσοι συμπληρώνουν το 65ο έτος της ηλικίας τους, χωρίς να έχουν συμπληρώσει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Για τους τελευταίους χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια.

Στις περιπτώσεις μειωμένης συνταξιοδότησης ισχύουν οι αντίστοιχες μειώσεις που ισχύουν για την κύρια σύνταξη, 6% ετησίως για τη μειωμένη σύνταξη γήρατος, τα αντίστοιχα ποσοστά των συντάξεων αναπηρίας και τα αντίστοιχα ποσοστά σύνταξης θανάτου.

Άρθρο 3

Αναλογικό ποσό Σύνταξης ασφαλισμένων από 1.1.2011
και εφεξής
Οι ασφαλισμένοι για πρώτη φορά από το 1.1.2011, που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης μετά την 1.1.2015 λαμβάνουν την λεγόμενη αναλογική σύνταξη, με τα μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης ανά έτος και ο υπολογισμός των συντάξιμων αποδοχών θα γίνεται με βάση το σύνολο όλου του ασφαλιστικού βίου.

Δηλ. αναλογική σύνταξη σύμφωνα με Ασφαλιστικές κλάσεις και τα ποσοστά αναπλήρωσης, που ορίζονται στο άρθρο αυτό.

Άρθρο 4

Αναλογικό ποσό σύνταξης ασφαλισμένων πριν από την 1.1.2010
Για όσους έχουν ασφαλιστεί για πρώτη φορά στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο έως και την 31/12/2010 και θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης μετά την 1.1.2015, η βασική σύνταξη υπολογίζεται αναλογικά με βάση τα έτη ασφάλισης, πριν και μετά το 2010. δηλ. Οι μεταβατικές διατάξεις ορίζουν ότι το διάστημα πριν το 2011 υπολογίζεται με βάση τους παλαιούς συντελεστές και το μετά με τους νέους.

Στις περιπτώσεις μειωμένης συνταξιοδότησης ισχύουν οι αντίστοιχες μειώσεις που ισχύουν για την κύρια σύνταξη 6% ετησίως για τη μειωμένη σύνταξη γήρατος, τα αντίστοιχα ποσοστά των συντάξεων αναπηρίας και τα αντίστοιχα ποσοστά σύνταξης θανάτου.

Άρθρο 5

Ρύθμιση θεμάτων Διαδοχικής Ασφάλισης
Αφορά θέματα Διαδοχικής Ασφάλισης και ο γενικός κανόνας, με βάση τις διατάξεις είναι ότι, αν ο απονέμων οργανισμός είναι ταμείο μισθωτών, τότε η ρύθμιση έχει θετικό αντίκρισμα, ενώ αν είναι ταμείο αυτοαπασχολούμενων συμβαίνει το αντίθετο.

Άρθρα 7, 8, 9

Αναμορφώνεται το πλαίσιο που διέπει τις συντάξεις αναπηρίας και δημιουργείται ένα κέντρο πιστοποίησης αναπηρίας με σκοπό την ενιαιοποίηση της υγειονομικής κρίσης σε ότι αφορά το βαθμό αναπηρίας, θεσπίζεται ενιαίος κανονισμός προσδιορισμού ποσοστού αναπηρίας ανά πάθηση και επανακαθορίζονται οι όροι με βάση τους οποίους μονιμοποιείται η σύνταξη αναπηρίας.

Άρθρο 10

Όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και αναγνωρισμένοι χρόνοι
Καθορίζονται τα νέα όρια συνταξιοδότησης και τα πλασματικά χρόνια που μπορεί να αναγνωρίσει ο ασφαλισμένος, μετά το 2011, για να θεμελιώσει δικαίωμα και να προσαυξήσει τη σύνταξή του.

Άρθρο 11

Αναπροσαρμογή συντάξεων και ορίων ηλικίας
Είναι πρωτοφανές το γεγονός να προβλέπεται η δυνατότητα αναπροσαρμογής των συντάξεων (τόσο της βασικής όσο και της αναλογικής) ανάλογα με τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, αλλά και των οικονομικών δυνατοτήτων του αντίστοιχου κατά περίπτωση ασφαλιστικού Ταμείου.

Η διατύπωση αυτή αφήνει ανοικτό παράθυρο, όχι μόνον για το πάγωμα των συντάξεων, αλλά και για ενδεχόμενη αρνητική αναπροσαρμογή τους, βάσει των μελετών που θα εκπονεί, ανά διετία, η Εθνική Αναλογιστική Αρχή και θα τις επικυρώνει η Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αντικείμενο τη συνεχή παρακολούθηση της εξέλιξης της εθνικής συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Με ειδικό νόμο μπορεί να ανακαθορίζονται
οι συντάξεις με βάση το ύψος των δαπανών αυτών για την βασική, αναλογική και την επικουρική σύνταξη, προβαλλόμενο έως το έτος 2060, να μην υπερβαίνει το περιθώριο αύξησης των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ, με έτος αναφορά το 2009.
Θεσμοθετείται η σύνδεση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής ανά δεκαετία, αρχής δεδομένης από το 2021 δηλ. το όριο των 65 ετών είναι δυνατόν να αναπροσαρμοσθεί και από τις 1/1/2024 τα νέα όρια μπορούν να αναπροσαρμόζεται ανά τριετία.

Άρθρα 12, 13, 14

Συντάξεις επιζώντων και συνταξιοδότησης των άγαμων και διαζευγμένων θυγατέρων. Άρθρο 15
Επικουρικές Συντάξεις
Παρ. 1: Μέχρι τέλους 2011 εκπονούνται από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή, μελέτες και καθορίζεται ανάλογα το ποσοστό ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗΣ ύστερα από πρότασή της.

Παρ. 2:
Αν δεν σταλούν στοιχεία από τα Ταμεία, για την εκπόνηση της μελέτης, τα ποσοστά καθορίζονται με Υπουργική Απόφαση. Παρ. 3: Για ασφαλισμένους από 1/1/93 η ανώτατη επικουρική ορίζεται στο 20% των αποδοχών.

Παρ.4:Οι διατάξεις των άρθρων 60 έως
και 69 του ν. 3371/2005 εξακολουθούν να ισχύουν Άρθρο 16
Απασχόληση Συνταξιούχων
Αφορά την απασχόληση των συνταξιούχων σε ιδιωτικό και δημόσιο και για πρώτη φορά τίθεται περιορισμό και στους αυτοαπασχολούμενους συνταξιούχους, Για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης και για αυτούς που το έχουν συμπληρώσει, το ποσό της ακαθάριστης κύριας σύνταξης ή άθροισμα των συντάξεων που υπερβαίνει τα τριάντα ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη, καταβάλλεται μειωμένο κατά 70%.

Άρθρο 17

Πίνακας Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων
Με Υπουργική Απόφαση θα καθοριστεί νέος πίνακας για τα ΒΑΕ. Θα ισχύει για τους νέους ασφαλισμένους από 1/7/2011 και βεβαίως θα δημιουργήσει προβλήματα στους παλαιούς ασφαλισμένους, που θα εμφανίζονται ως βαρίδια για τους εργοδότες.

Άρθρο 25

Προσαυξήσεις συντάξεων πέραν των 35 ετών
Παρ. 2: Το ποσό της σύνταξης για όσους παραμένουν στην υπηρεσία μετά τη συμπλήρωση 35ετους συντάξιμου χρόνου αυξάνεται κατά 2,5% για κάθε πλήρες έτος ασφάλισης ή 300 ημέρες υπηρεσίας πέραν του 35ου έτους έως και του 37ου και για τα έτη 38, 39 και 40 κατά 3,5% για κάθε έτος παραμονής. Παρ. 3:Οι παραπάνω προσαυξήσεις δεν ισχύουν για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2011 και μετά.


Άρθρο 26

Προγράμματα Εθελούσιων Εξόδου
Παρ. 1: Στην εθελουσία δεν αναγνωρίζεται από το Ταμείο τυχόν πλασματικός χρόνος. Παρ. 2: Αν ο εργοδότης θέτει κίνητρα εξόδου σε όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα λήψης σύνταξης, το ποσό αυτό φορολογείται ως bonus και έχει αυξημένο φορολογικό συντελεστή. Ο Φορολογικός Νόμος στον οποίο αναφέρεται ισχύει από 23/4/2010.

Παρ. 3:
Θέτει μεγάλα διαδικαστικά εμπόδια για την τροποποίηση αυτού του άρθρου Άρθρο 27
Ενοποίηση Ασφαλιστικών Φορέων
Αφορά την ενοποίηση των κλάδων κύριας ασφάλισης σε τρεις φορείς. Από 1/1/2013 εντάσσεται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ο κλάδος κύριας σύνταξης Ναυτικών (ΝΑΤ) και από 1/1/2011 θα ασφαλίζονται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ οι νεοπροσλαμβανόμενοι στο Δημόσιο τακτικοί και μετακλητοί υπάλληλοι, οι στρατιωτικοί, οι υπάλληλοι των ΟΤΑ και οι κληρικοί.

Εκτός ενοποίησης παραμένουν το Ταμείο
των Δημοσιογράφων και το Ταμείο των Μηχανικών.
Άρθρο 31
Ενιαίο Σύστημα Υπηρεσιών Υγείας
Από 1/1/2011 ο κλάδος υγείας του ΙΚΑ λειτουργεί με πλήρη οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια και οι κεντρικές υπηρεσίες διακρίνονται σε υπηρεσίες ασθενείας και υπηρεσίες ασφάλισης.

Εντάσσονται και λειτουργούν σε ενιαίο πλαίσιο οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας του ΕΣΥ και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Η ρύθμιση αυτή θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε περιφέρειες της χώρας που θα επιλεγούν με Υπουργικής Απόφαση.

Επί της ουσίας οι δύο προηγούμενες αναφορές όπως και άλλα θέματα που υπάρχουν στο κεφάλαιο ρυθμίσεις θεμάτων Διοικητικής Οργάνωσης Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης παραπέμπουν στο θέμα ενιαίου φορέα υγείας και ένταξης των κλάδων υγείας στο ΕΣΥ. Αυτό αφορά και τα δικά μας τρία ταμεία υγείας που έχουν ενταχθεί στο ΤΑΥΤΕΚΩ και για τα οποία έχουμε ζητήσει εδώ και μήνες να βγουν απ΄ αυτό για να προχωρήσουμε στη δημιουργία του ΕΤΥΤ.

Έτσι όπως είναι διαμορφωμένο το συγκεκριμένο άρθρο είναι ανοιχτά τα θέματα της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων και των σημερινών παροχών του καθενός απ΄ αυτά.

Άρθρο 37

Χρηματοδότηση Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης
Ορίζει τον τρόπο χρηματοδότησης του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης από το κράτος, στα πλαίσια 3μερούς χρηματοδότησης, κατά 2 διαφορετικούς τρόπους.

Από 1/1/2011 και εφεξής οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης επιχορηγούνται με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και ειδικά για τα έτη 2010-2013, τηρουμένων των στόχων του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Από την 1.1.2015 καταργούνται όλες οι ισχύουσες ρυθμίσεις συμμετοχής του κράτους και περιορίζεται η υποχρέωσή του αποκλειστικώς στην καταβολή της βασικής σύνταξης.

Με τη ρύθμιση αυτή ανατρέπεται η τριμερής χρηματοδότηση του συστήματος αφού το κράτος δεν συμμετέχει στη χρηματοδότηση της αναλογικής σύνταξης (την χρηματοδοτούν αποκλειστικώς οι ασφαλισμένοι και οι εργοδότες) και αφού η λεγόμενη βασική σύνταξη δεν είναι σύνταξη.

Άρθρο 38

Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων
Θεσπίζεται νέος ΛΑΦΚΑ με την εισφορά αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) επί του ΣΥΝΟΛΟΥ των μικτών συντάξεων (κύριες) ως εξής:

Για την πρώτη κατηγορία το ποσό της σύνταξης μετά την παρακράτησης της εισφοράς δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.400 ευρώ.


Άρθρο 46

Επενδύσεις διαθεσίμων σε περιουσιακά στοιχεία....
Αίρεται ο περιορισμός για αγορά σύνθετων ομολόγων μέχρι 2% των διαθεσίμων. Με το ίδιο άρθρο επαναδιατυπώνεται η δυνατότητα χορήγησης δανείων σε άλλους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Άρθρο 49 έως 52

Ανάθεση έργων και Διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων
Για την αξιοποίηση των ακινήτων των ταμείων γίνεται συγκεκριμένες αναφορές στη ανάθεση έργων και εργασιών σε ιδιωτικές εταιρίες διαχείρισης και αξιοποίησης ακινήτων.

Παράλληλα
Καθορίζονται συγκεκριμένες διαδικασίες για ίδρυση και ανάθεση σε Ανώνυμες Εταιρίες Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ΑΕΔΑΚ), η διαχείριση των αμοιβαίων κεφαλαίων των διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων, που είναι μαζί με την ΕΔΕΚΤ ΑΕΠΕΥ, οι αποκλειστικοί διαχειριστές.

Άρθρο 53 έως 62

Ενιαίο σύστημα ρύθμισης οφειλών
Θεσμοθετείται πάγιο σύστημα ρύθμισης οφειλών με δυνατότητα εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε δόσεις και με δυνατότητα μείωσης και των πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων Άρθρο 65
Ασφάλιση του προσωπικού της Τράπεζας της Ελλάδος
Από 1/1/2011 η Τράπεζα της Ελλάδος αναλαμβάνει την κοινωνική ασφάλιση του προσωπικού της για την κύρια και επικουρική σύνταξη. Από την παραπάνω ημερομηνία παύει η ασφάλιση των υπαλλήλων στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και καταργείται το «Μετοχικό Ταμείο Υπαλλήλων Τράπεζας της Ελλάδος». Οι παροχές κύριας και επικουρικής σύνταξης διέπονται από τις διατάξεις του καταστατικού του πρώην ΤΣΠ-ΤΕ, σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου νόμου.

Άρθρο 65

Υπαγωγή εργαζόμενων Γενικής Τράπεζας στο ΕΤΕΑΜ
Από την 1η Αυγούστου οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι στη Γενική εντάσσονται στο ΕΤΕΑΜ και διαχωρίζεται ο κλάδος εφάπαξ που διατηρείται στο ΤΑΠΓΤΕ.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ

ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
Άνδρες:
Από 1/1/2011 αυξάνονται τα όρια ηλικίας ως ακολούθως:

Γυναίκες:
Από 1/1/2011 αυξάνονται τα όρια ηλικίας ως ακολούθως:

ή μειωμένη σύνταξη στο 60 έτος το 2013 και με πρόστιμο 6% για κάθε έτος μέχρι το 65ο.
Γυναίκες με ανήλικο:
Νέοι ασφαλισμένοι ανεξαρτήτως φύλου Θεμελιώνουν δικαίωμα πλήρους σύνταξης στα 40 έτη υπηρεσίας και 60 ετών ή 65 ετών ανεξαρτήτως των ετών εργασίας ΕΙΔΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
ΑΣΦΑΛΙΣΗ μέχρι την 1/1/1983
Άνδρες- Γυναίκες:
Δεν αλλάζουν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ΑΣΦΑΛΙΣΗ από την 1/1/1983 μέχρι την 31/12/1993 Άνδρες- Γυναίκες:
Δικαιούνται πλήρη σύνταξη στην ηλικία των 65 ετών ή ανάλογα του έτους που συμπληρώνουν τα 35 συντάξιμα χρόνια όπως παρακάτω:

Αν έχουν ηλικία κάτω των 65 ετών και λιγότερα από 40 συντάξιμα χρόνια και είναι τουλάχιστον 60 ετών δικαιούνται μειωμένης συντάξεως κατά 6% για κάθε έτος μέχρι και τη συμπλήρωση του 65ου έτους.

Γυναίκες με ανήλικο:

Αν κατά το 25ο έτος της υπηρεσίας τους έχουν ανήλικο ή ανίκανο παιδί τότε θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης όπως:

Επίσης, για κάθε έτος μέχρι τη συμπλήρωση του αντίστοιχου ορίου ηλικίας που απαιτείται για τη λήψη πλήρους σύνταξης θα γίνεται μείωση 6%.
Γυναίκες:
Επίσης, για κάθε έτος μέχρι τη συμπλήρωση του αντίστοιχου ορίου ηλικίας που απαιτείται για τη λήψη πλήρους σύνταξης θα γίνεται μείωση 6%.
ΑΣΦΑΛΙΣΗ από την 1/1/1993:
Άνδρες- Γυναίκες:
Θεμελιώνουν δικαίωμα πλήρους σύνταξης στο 65ο έτος της ηλικίας τους ή στο 60ο έτος αν έχουν συμπληρώσει 40 συντάξιμα χρόνια στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα πλασματικά χρόνια.

Δικαιούνται μειωμένης συντάξεως από το 60ο έτος και εντεύθεν, με μείωση 6% για κάθε έτος μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας τους.

Γυναίκες με ανήλικο:

Όσες θεμελιώνουν δικαίωμα από 1/1/2013 και μετά, δικαιούνται πλήρους συντάξεως στο 65ο έτος της ηλικίας τους εφόσον έχουν συμπληρώσει 20 συντάξιμα έτη ή μειωμένης στο 60ο έτος.

ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ
ΣΤΟ ΙΚΑ
Για τους ασφαλισμένους μέχρι 31/12/2010 Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης ως ακολούθως:

Για το διάστημα μέχρι το 2010 ισχύει ο σημερινός τρόπος υπολογισμού.

Από 1/1/2011 υπολογίζονται με τους συντελεστές του άρθρου 3 και στο μέσο όρο των αποδοχών από 1/1/2011 μέχρι τους έτους συνταξιοδότησης.
Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται απώλειες για κάθε εναπομείναν έτος μετά το 2010. Για τους ασφαλισμένους μετά την 1/1/2011
Οι συντάξιμες αποδοχές πολλαπλασιάζονται με τον παρακάτω συντελεστή αναπλήρωσης για κάθε έτος από 1/1/2011 και μετά.

Ο συντελεστής για τα συντάξιμα χρόνια που θα διανυθούν από 1/1/2011 και μετά είναι αυτός που αντιστοιχεί στο τελευταίο πλήρες έτος του συνολικού συντάξιμου χρόνου.
Τμήμα Βασικής Σύνταξης
Ορίζεται ότι η ΠΛΗΡΗΣ ΒΑΣΙΚΗ είναι 360 ευρώ.

Καταβάλλεται κλάσμα της βασικής σύνταξης ανάλογο των ετών που θα διανυθούν από 1/1/2011 και μετά.

Π.χ. Συνταξιοδότηση το έτος 2016 με 40 χρόνια θα λάβει και 5/40 των 360 ευρώ.

Το άθροισμα των (2) τμημάτων σύνταξης (βασικής και αναλογικής) αποτελούν τη συνολική μηνιαία σύνταξη.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31/12/2010
Ισχύει ο σημερινός τρόπος υπολογισμού δηλαδή:

1. Τμήμα σύνταξης με το χρόνο μέχρι 31/12/2007 με βάση τις αποδοχές εξόδου και συντελεστές αναπλήρωσης με όσα ισχύουν στους Κανονισμούς των πρώην ειδικών ταμείων.

2. Τμήμα σύνταξης με το χρόνο από 1/1/2008 με βάση το μέσο όρο των αποδοχών και συντελεστή αναπλήρωσης που μειώνεται 1% για κάθε έτος από 1/1/2008 (δηλαδή συντελεστής 79% για το 2008, συντελεστής 78% για το 2009 κ.ο.κ.).

3. Αν παραμείνουν πλέον των 35 ετών για κάθε πλήρες έτος θα έχουν συντελεστή 2,5% για τα χρόνια μέχρι και 37 και 3,5% για τα χρόνια πάνω από 37 και μέχρι και 40 χρόνια. Το άθροισμα των 3 τμημάτων ( 1+2+3 ) είναι η μηνιαία ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1/1/2011 μέχρι 31/12/2014 Το ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης για κάθε έτος από 1/1/2013και μετά περιορίζεται στο 2% για κάθε συντάξιμο έτος που συμπληρώνει από 1/1/2013 και μετά.

Για τα πριν την 1/1/2013 συντάξιμα χρόνια όπως η προηγούμενη περίπτωση 2 και 3. Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1/1/2015 και μετά
Α. Υπολογίζεται το τμήμα σύνταξης μέχρι 31/12/2007 όπως στην περίπτωση 1.
Β. Το τμήμα σύνταξης με το χρόνο από 1/1/2008 μέχρι 31/12/2010 όπως στην περίπτωση 2.
C. Το τμήμα σύνταξης για το χρόνο από 1/1/2011 ως εξής:

Ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης γίνεται με βάση τον μέσο όρο αποδοχών που καταβλήθηκαν από 1/1/2011 και μετά, που θα αναπροσαρμόζονται με τον δείκτη τιμών καταναλωτή και με ποσοστό ωρίμανσης και με τους συντελεστές του άρθρου 3. του ν. 3863/2010.
Οι συντάξιμες αποδοχές πολλαπλασιάζονται με τον παρακάτω συντελεστή αναπλήρωσης για κάθε έτος από 1/1/2011 και μετά.

Ο συντελεστής για τα συντάξιμα χρόνια που θα διανυθούν από 1/1/2011 και μετά είναι αυτός που αντιστοιχεί στο τελευταίο πλήρες έτος του συνολικού συντάξιμου χρόνου.
D. Τμήμα Βασικής Σύνταξης
Ορίζεται ότι η ΠΛΗΡΗΣ ΒΑΣΙΚΗ είναι 360 ευρώ.

Καταβάλλεται κλάσμα της βασικής σύνταξης ανάλογο των ετών που θα διανυθούν από 1/1/2011 και μετά.

Πχ. Συνταξιοδότηση το έτος 2016 με 35 χρόνια θα λάβει βασική σύνταξη 5/35 των 360 ευρώ. Το άθροισμα των τεσσάρων τμημάτων σύνταξης (Α+Β+C+D) αποτελούν τη συνολική μηνιαία σύνταξη.

ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

ΠΡΟΣΟΧΗ:ΙΣΧΥΕΙ από την 1/1/2011 για θεμελίωση ή προσαύξηση της σύνταξης 1. Στρατιωτική θητεία:Σύμφωνα με τον Ν. 1358/83 2. Γονική άδεια 3. Επι8δότηση ασθένειας ή ανεργίας μέχρι 1 έτος (ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ)
4. Εκπαιδευτική άδεια άνευ αποδοχών μέχρι 2 χρόνια.
5. Χρόνος σπουδών πριν την ασφάλιση (ανώτερες- ανώτατες- μέσες- επαγγελματικές)


6. Χρόνος ανεργίας μετά την υπαγωγή
στην ασφάλιση 7. Κύηση και Λοχεία (ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ)

8. Απεργίες
9. Χρόνος παιδιών του άρθρου 141 του Ν. 3655/08 ανεξαρτήτως της ηλικίας των παιδιών (δεν ισχύει για τη θεμελίωση των μητέρων με ανήλικο παιδί).
1 έτος για το πρώτο παιδί, 2 έτη για το δεύτερο και 2 έτη για το τρίτο παιδί (μέχρι 3 παιδιά). Με αποποίηση της μητέρας δικαιούται ο πατέρας:
Άνευ καταβολής εισφορών.
10. Ο χρόνος μαθητείας μέχρι 1 έτος.
11. Ο χρόνος σύνταξης αναπηρίας μόνο για τη θεμελίωση λόγω γήρατος.
Όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα:
1. Από 1/1/2011 εξαγοράζουν- αναγνωρίζουν μέχρι 4 χρόνια 2. Από 1/1/2012 εξαγοράζουν- αναγνωρίζουν μέχρι 5 χρόνια 3. Από 1/1/2013 εξαγοράζουν- αναγνωρίζουν μέχρι 6 χρόνια 4. Από 1/1/2014 και μετά εξαγοράζουναναγνωρίζουν μέχρι 7 χρόνια 5. Όσοι θεμελιώνουν σύνταξη μέχρι 31/12/2010, έχουν δικαίωμα εξαγοράς μόνον εκείνων των πλαστικών χρόνων που προβλέπει το άρθρο 40 του ν. 2084/92, με δικαίωμα αίτησης από σήμερα μέχρι και 31/12/2013.
ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΞΑΓΟΡΑΣ
1. Στρατιωτική θητεία (σύμφωνα με τα ισχύοντα στον ν. 1358/83).
Αποδοχές (έως την ανώτατη ασφαλιστική κλάση 2.433

ευρώ
) Χ 20% Χ μήνες στρατιωτικής θητείας- ποσό εξαγοράς με δόσεις α) Έκπτωση 15% για εφάπαξ εξόφληση β) Όποιος θεμελιώνει δικαίωμα από 1/1/2011 μέχρι 31/12/2014 θα έχει έκπτωση 30% γ) Όποιος θεμελιώνει δικαίωμα από 1/1/2015 θα έχει έκπτωση 50% 2. Γονική Άδεια Σήμερα: 25 Χ 33,04 Χ 20% = 165,2 ευρώ για κάθε μήνας με δόσεις για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, 25 Χ 33,04 Χ 37,5% = 309,75 ευρώ για κάθε μήνα με δόσεις για τους ασφαλισμένους της ΕΤΕ, και 25 Χ 33,04 Χ 37 % = 305,6 ευρώ για κάθε μήνας με δόσεις για τους ασφαλισμένους της ΤΕ.

Καταβολή εφάπαξ με έκπτωση 15%.

Η.Α.Ε. = ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη
3. Ο χρόνος επιδότησης ασθενείας καθώς και ο χρόνος επιδότησης ανεργίας έως 1 έτος ισχύει ή υφίσταται χωρίς καταβολή εισφορών.

4.
Εκπαιδευτική άδεια (άνευ αποδοχών) μέχρι 2 χρόνια και χρόνος Απεργιών Αποδοχές ημερομηνίας αίτησης Χ ποσοστό εισφοράς, συνεισφοράς κάθε ταμείου% Χ μήνες εξαγοράς = Ποσό εξαγοράς (π.χ. για τους ασφαλισμένους στην Εθνική Τράπεζας: αποδοχές 3,000 Χ 37,5% Χ 1 μήνας = 1,125 ευρώ κάθε μήνας)

5.
Χρόνος Σπουδών (πριν την ασφάλιση)

Ανώτατες- Ανώτερες και ο χρόνος σε Μέσες Σχολές μετά το 17ο έτος της ηλικίας.

25πλάσιο Χ Η.Α.Ε. Χ 20% Χ μήνες σπουδών = Ποσό εξαγοράς π.χ. 25 Χ 33,4 Χ 20% = 165,20 ευρώ ο κάθε μήνας με δόσεις και έκπτωση 15% για εφάπαξ καταβολή για την κύρια σύνταξη.

Επικουρική: 25 Χ 33,04 Χ 6% = 49,56 ευρώ κάθε μήνας με δόσεις και έκπτωση 15% για εφάπαξ καταβολή.

6.
Χρόνος ανεργίας μετά την υπαγωγή στην ασφάλιση, εξαγορά όπως ακριβώς ο χρόνος σπουδών ( περίπτωση 5η )

7.
Πλασματικός χρόνος για τα παιδιά ανεξάρτητα από την ηλικία τους.

Αναγνωρίζεται για κάθε παιδί:
1 παιδί:1 χρόνος
2 παιδιά:3 χρόνια 3 παιδιά και πάνω:μέχρι 5 χρόνια Σημ.: Χρήση του πλασματικού χρόνου κάνει η μητέρα όχι όμως για να θεμελιώσει δικαιώματα ως μητέρα ανήλικων τέκνων. Αν δεν κάνει χρήση η μητέρα τότε ο πλασματικός χρόνος προσμετρείται από τον πατέρα.

Σημ.:
Αίτηση υποβάλλεται μαζί με την αίτηση για συνταξιοδότηση ΠΛΗΡΟΥΣ σύνταξης (όχι μειωμένη.(ΝΕΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: