Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Και η εταιρεία φοβέρα θέλει…

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010
Δεσμεύσεις για ολοκλήρωση των εργασιών στο ύψος του Αιγινίου μέχρι το Σάββατο το βράδυ και παράδοση του δρόμου από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής και ολοκλήρωση των εργασιών στο.... Μακρύγιαλο μέχρι το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο
Με ικανοποίηση, αλλά και τη δέουσα επιφυλακτικότητα υποδέχθηκαν οι φορείς της Πιερίας τις προτάσεις που κατέθεσαν Εγνατία και Αιγαίο για την αλλαγή κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στα σημεία όπου εκτελούνται έργα επί της Εθνικής Οδού, αλλά και για τα νέα χρονοδιαγράμματα περαίωσης έργων. Η εξεύρεση λύσης, η οποία δεν εμποδίζει τις εργασίες, αλλά και μειώνει στο μέτρο του δυνατού την ταλαιπωρία των χρηστών του δρόμου, απέδειξε την προχειρότητα με την οποία η Εγνατία εγκρίνει τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της Αιγαίο. Οι συγκεκριμένες λύσεις δεν προέκυψαν ξαφνικά και σίγουρα δεν θα είχαν καταλήξει σ’ αυτές (Εγνατία και Αιγαίο), αν οι φορείς της Πιερίας περίμεναν αποτέλεσμα από τις χλιαρές αντιδράσεις των βουλευτών.


BASIKO_1 
Χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε μια ακόμη σύσκεψη (η τρίτη σε μια εβδομάδα), όπου εκπρόσωποι της Εγνατίας και της Αιγαίο κατέθεσαν ουσιαστικές προτάσεις ικανοποιώντας εν μέρει τους φορείς της Πιερίας, οι οποίοι είδαν το νομό μας να γίνεται σχεδόν απροσπέλαστος (ειδικά τα Σαββατοκύριακα για τους επισκέπτες) και να δυσφημείται σε κάποιες περιπτώσεις ανεπανόρθωτα λόγω ακριβώς της ταλαιπωρίας που υπέστησαν οι οδηγοί και οι οικογένειές τους.
Εκπρόσωποι της Εγνατίας και της Αιγαίο δεσμεύτηκαν για ολοκλήρωση των εργασιών στο ύψος του Αιγινίου μέχρι το Σάββατο το βράδυ και για παράδοση του δρόμου από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.
Όσον αφορά το μέτωπο των εργασιών στο Μακρύγιαλο, υπήρξε δέσμευση οι εργασίες να ολοκληρωθούν μέχρι το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο (31/7) και αποκατάσταση της ομαλής κυκλοφορίας των οχημάτων από το πρωί της Κυριακής 1 Αυγούστου.
Επίσης, συμφωνήθηκε για τα επόμενα μέτωπα που θα ανοίξει η Αιγαίο για την αποκατάσταση του οδοστρώματος εντός των ορίων του νομού, να μην κλείνει τόσες πολλές λωρίδες κυκλοφορίας, ενώ τα μέτωπα να μην υπερβαίνουν σε μήκος τα 4 χιλιόμετρα. Να σημειωθεί ότι το μέτωπο των εργασιών στο Αιγίνιο φτάνει τα 8 χιλιόμετρα.
«Οι προτάσεις είναι ικανοποιητικές» ανέφερε κατά τη σύσκεψη ο δήμαρχος Μεθώνης Κώστας Αβραμίδης, ο οποίος πάντως κράτησε επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα τηρήσει την δέσμευσή της η Εταιρία.
Όπως ειπώθηκε κατά τη σύσκεψη, οι εργασίες αποκατάστασης θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το Μάρτιο, αφού σε άλλη περίπτωση η Αιγαίο θα κληθεί να καταβάλει τη ρήτρα που προβλέπεται από τη σύμβαση.

BASIKO_2Στη σύσκεψη στην οποία συμμετείχε ο Νομάρχης, οι δήμαρχοι Μεθώνης και Κορινού, ο πρόεδρος της ΕΞΕΠ, εκπρόσωπος του ΕΒΕ Πιερίας και ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων του νομού, έγινε εκτενής συζήτηση και για τα ένδικα μέσα τα οποία θα ακολουθήσουν ή όχι.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο νομικός σύμβουλος της Νομαρχίας, ο οποίος χειρίζεται το νομικό κομμάτι, η κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων τη δεδομένη στιγμή δεν θα βοηθούσε ιδιαίτερα το νομό, αφού το μόνο που θα κατάφερνε θα ήταν να σταματήσει το έργο και να παγιωθεί η σημερινή ταλαιπωρία των οδηγών. «Δεν είναι αυτό το ζητούμενο» είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μια τέτοια εξέλιξη (ασφαλιστικών μέτρων) ίσως και να βόλευε την εταιρεία, ώστε να τα επικαλεστεί σε περίπτωση που δεν προλάβει να ολοκληρώσει τις εργασίες που έχει αναλάβει μέσα στο χρονοδιάγραμμα με το οποίο δεσμεύεται.
«Η κατάθεση ασφαλιστικών είναι άνευ αντικειμένου με βάση τη σύμβαση η οποία είναι νόμος του Κράτους» είπε χαρακτηριστικά ο Ηλίας Παπάζογλου.

Αντίθετα, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο κατάθεσης αγωγών για διεκδίκηση διαφυγόντων κερδών από πλευράς των τουριστικών επιχειρήσεων, υποστήριξε ότι υπάρχει η νομιμοποίηση, αλλά αυτή θα πρέπει να συνοδευτεί με συγκριτικά στοιχεία του τζίρου των επιχειρήσεων περασμένων ετών, ώστε να προκύπτει με σαφήνεια η ζημιά η οποία υπέστησαν. «Η κατάθεση των αγωγών, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να γίνει πριν το Σεπτέμβριο, αφού θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και τα στοιχεία της φετινής τουριστικής περιόδου», κατέληξε ο νομικός σύμβουλος της Νομαρχίας.

Ικανοποίηση για τις προτάσεις, εξέφρασε μετά το πέρας της σύσκεψης και ο Γιώργος Παπαστεργίου, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση θα παρακολουθεί καθημερινά την πορεία των εργασιών επί της Εθνικής Οδού, ενώ προειδοποίησε ότι σε καμιά περίπτωση δεν προτίθεται να ανεχθεί αυτός και οι υπόλοιποι φορείς νέες καθυστερήσεις, οι οποίες θα έχουν επιπλέον επιπτώσεις στο τουριστικό ρεύμα προς την περιοχή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: