Επίταξη - Με απόφαση του πρωθυπουργού επιστρατεύτηκαν οι απεργοί ιδιοκτήτες βυτιοφόρων και φορτηγών


Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010
Μετά το ναυάγιο στη συνάντηση του γενικού γραμματέα Υποδομών με τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών βυτιοφόρων, η κυβέρνηση προχώρησε χθες το απόγευμα... στην πολιτική επιστράτευση των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων, επικαλούμενη «σοβαρή διαταραχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας». Τα ατομικά δελτία θα αρχίσουν να επιδίδονται στους απεργούς άμεσα, ώστε από σήμερα να υπάρξει σταδιακή ομαλοποίηση στην τροφοδοσία της αγοράς με καύσιμα. Με την συγκεκριμένη απόφαση ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εξουσιοδοτεί υπουργούς και νομάρχες να επιτάξουν τόσο τα οχήματα όσο και τους ιδιοκτήτες τους, αφού, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η παρατεταμένη απεργία τους «ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία από την έλλειψη επαρκούς εφοδιασμού των πολιτών σε καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα, απειλεί τη διακοπή της ομαλής λειτουργίας των μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας και απειλεί επίσης κατ΄ επέκταση τη δημόσια τάξη». Η κίνηση της κυβέρνησης ήρθε μετά και την απόφαση των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης, να συνεχίσουν την απεργία τους, μετά το ναυάγιο και της τελευταίας συνάντησης στο υπουργείο Μεταφορών. Οι απεργοί απέρριψαν τις προτάσεις που έκανε η κυβέρνηση, επέμειναν σε συνάντηση με τον ίδιο τον υπουργό Δημήτρη Ρέππα και όχι τον γενικό γραμματέα, ενώ άφησαν να εννοηθεί ότι ακόμη και στην περίπτωση της πολιτικής επιστράτευσης δεν πρόκειται να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. «Ο Θεός να βάλει του χέρι του. Έτσι έλεγε η γιαγιά μου για τον πόλεμο» είπε στο κεντρικό δελτίο του Mega o Γιώργος Τσάμος, πρόεδρος Ομοσπονδίας ιδιοκτητών βυτιοφόρων Ελλάδος. «Πλέον η κατάσταση έχει ξεφύγει από τα χέρια μας και έχει πάει στον κόσμο (τους οδηγούς)» πρόσθεσε. Χθες το πρωί ο κ. Δημήτρης Ρέππας είχε συνάντηση με την τρόικα και, σύμφωνα με πληροφορίες εξέτασε τα περιθώρια να υπάρξει παράταση της μεταβατικής περιόδου από τρία σε πέντε χρόνια. Εντούτοις, οι εκπρόσωποι της τρόικας απέρριψαν ένα τέτοιο ενεδεχόμενο.
Πολιτικές αντιδράσεις
Ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης σχολίασε «Η κυβέρνηση όπως έστρωσε θα κοιμηθεί. Δεν έκανε ειλικρινή διάλογο και άφησε τα πράγματα να φτάσουν στα άκρα. Με δυσμενέστατες συνέπειες για όλη τη χώρα. Και τώρα σπεύδει με ακραία μέσα να λύσει μια ακραία κατάσταση που η ίδια δημιούργησε».
«Στην προσπάθειά της να ενεργοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό, προκειμένου να αποσείσει τις δικές της ευθύνες για την αδυναμία της να επιλύσει το ζήτημα, κατάφερε να μετατρέψει ένα σημαντικό μεταρρυθμιστικό εγχείρημα σε κρίση. Κρίση της οποίας τις δυσμενείς επιπτώσεις επωμίζεται ο Ελληνικός λαός. Η σημερινή εξέλιξη έρχεται σαν απάντηση από την κυβέρνηση σε ένα αδιέξοδο το οποίο η ίδια δημιούργησε. Και, βέβαια, κρίνεται γι΄ αυτό αναλόγως από τους Έλληνες πολίτες», πρόσθεσε ο κ. Καλαφάτης. Το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Η απόφαση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης να επιτάξουν τα φορτηγά Δ.Χ. και να επιστρατεύσουν τους οδηγούς τους, αποτελεί φυσιολογική κίνηση μιας αδίστακτης κυβέρνησης που έχει ως στόχο να τσακίσει κάθε απεργιακό δικαίωμα και να κάνει επίδειξη πυγμής απέναντι στα λαϊκά στρώματα. »Η κατάπτυστη απόφαση αποδείχνει ότι το μόνο που απομένει να κάνει η κυβέρνηση, είναι το άνοιγμα των τόπων εξορίας. Επιβεβαιώνεται ότι για να μη βρίσκεται διαρκώς στα δόκανα των αδιεξόδων και της συστηματικής προσπάθειας των κυβερνώντων να τον διαχωρίζουν με διάφορα διλήμματα και τεχνητές αντιπαραθέσεις, ο λαός δεν έχει άλλο δρόμο από αυτόν της ενωμένης πάλης για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής» καταλήγει το ΚΚΕ.