Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Εν Ψυχρώ με τον Γιάννη Χατζηιωάννου

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010
Γιατί τόση αδιαφορία από πλευράς ΠΑΣΟΚ για τις δημοτικές εκλογές; Είναι ..ένα ερώτημα που πλανάται και προκαλεί εύλογη απορία. Και απορούν όχι μόνο οι Πασόκοι αλλά και οι γαλάζιοι.
***
Είναι λέτε συμπτώματα της νέας εποχής, μια προσπάθεια αποφορτισμού της παραδοσιακής έντασης που επικρατεί στις τοπικές κοινωνίες ή το μαγαζί μπήκε σε κρίση και μπάζει;
***
Βέβαιο είναι ότι αυτή η κυβέρνηση έχει μεγάλο ζόρι και επωμίσθηκε βάρη δυσβάσταχτα και κατά συνέπεια αξιολογεί τις προτεραιότητες της και δεν μπαίνει στη λογική να στήσει ένα νέο πασοκικό κράτος αλλά απλά και μόνο να κάνει κράτος.
***
Φαίνεται άλλωστε και από το στήσιμο του Καλλικράτη που κατά γενική ομολογία ήταν ένας σχεδιασμός σχεδόν τίμιος, χωρίς να μιμείται τον μυωπικό χάρτη του Καποδίστρια.
***
Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν έγιναν λάθη και ότι η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και Αποκέντρωσης δεν παρασύρθηκε από ιδιοτελείς προτάσεις τοπικών παραγόντων που υιοθετήθηκαν με το σκεπτικό της νέας αντίληψης περί αυτοδιοίκησης.
***
Θέλω λοιπόν να πιστεύω ότι η κωλυσιεργία στην ανάδειξη υποψηφίων αντιπεριφερειαρχών και δημάρχων από πλευράς ΠΑΣΟΚ έχει να κάνει με μια συνειδητή τακτική που να παρατείνει την κοινωνική χαλαρότητα και να διατηρεί την κομματική συσπείρωση σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
***
Η πρόωρη ανάδειξη υποψηφίων θα καλλιεργήσει ένα κλίμα αντιθέσεων και εντάσεων αλλά και εσωκομματικών προστριβών που δεν θα ήταν ο,τι καλύτερο σε μια περίοδο εύθραυστων ισορροπιών.
***
Πάντα βέβαια υπάρχει το ενδεχόμενο των διπλών εκλογών το μήνα Νοέμβρη καθότι η κυβέρνηση θα αναγκασθεί για το 2011 να πάρει μια νέα σειρά σκληρών μέτρων και ίσως θα επιθυμούσε ή μια ισχυρή εντολή ή μια συμμαχική κυβέρνηση που θα επωμιζόταν τα ανάλογα βάρη αλλά και το ανάλογο πολιτικό κόστος. Και μ’αυτό το σκεπτικό θα προτιμούσε μια σύντομη προεκλογική περίοδο σε πολύ χαμηλούς τόνους.
***
Υπάρχει βέβαια και το σενάριο της εξάμηνης αναβολής των εκλογών της αυτοδιοίκησης κάτι βέβαια αναιτιολόγητο καθότι δεν συντρέχουν οι λόγοι και θα ήταν παράλογο να συντμηθεί η επόμενη «τετραετία» σε τριετία, αφού είναι γνωστό ότι οι μεθεπόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν μαζί με τις επόμενες ευρωεκλογές.
***
Λέγεται βέβαια ότι το ΠΑΣΟΚ σχεδιάζει εκ του πονηρού και δεν δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εκλογές της αυτοδιοίκησης καθότι θα ήθελε να συνδεθεί όσο λιγότερο με την πρώτη περίοδο των Καλλικρατικών δήμων που στην πλειοψηφία τους θα μπουν σε επιτήρηση και θα αναγκαστούν να απολύσουν κάποιες χιλιάδες εργαζομένων. Αυτό είναι βέβαια ένα σενάριο παλαιάς σχολής που μάλλον δεν στέκει στη μέχρι τώρα πρακτική που έδειξε η κυβέρνηση.
***
Πήρα αφορμή να γράψω αυτές τις γραμμές μετά την πληροφορία ότι θα γίνουν δημοσκοπήσεις για τη μέτρηση της δημοφιλίας των υποψηφίων μετά τις 20 Αυγούστου. Ως τότε ίσως ξεκαθαρίσουν και οι λόγοι αυτής της ασυνήθιστης τακτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: