Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Εν Ψυχρώ με τον Γιάννη Χατζηιωάννου

Τρίτη 22 Ιουνίου 2010
Επανέρχομαι στο θέμα των ΤΕΜΠΜΕ που στη χθεσινή στήλη της Τοπικής.. σχολίασα και δέχθηκα σωρεία τηλεφωνημάτων.
***
Επανέρχομαι σήμερα με το τελευταίο σχόλιο. «Λυπάμαι αλλά είστε άστοχοι και ανίδεοι κι αν δείτε ανάπτυξη σ’αυτόν τον τόπο γράψτε μας».
***
Εξακολουθώ να υποστηρίζω ότι το ΤΕΜΠΜΕ κατασκευάσθηκε μόνο και μόνο για να εισπράξει το κράτος οφειλές κάτι που ούτε την οικονομική δραστηριότητα τονώνει ούτε τους μικρομεσαίους ενισχύει.
***
Κατά τα άλλα πολύς θόρυβος για το τίποτε και το ερώτημα είναι ποιος δουλεύει ποιον. Προφανώς οι τράπεζες δουλεύουν την Κατσέλη κι η Κατσέλη εμάς.
***
Τα χρέη στους προμηθευτές που αναλαμβάνει το ΤΕΜΠΜΕ υπολογίζονται από τα μέσα Μαΐου και μετά και ασφαλώς μιλάμε για ελάχιστες ή μελλοντικές αγορές.
***
Αυτή είναι η πληροφόρηση που έχουμε για την ώρα, αφού επικρατεί σύγχυση και οι ασάφειες της εγκυκλίου είναι πολλές.
***
Για παράδειγμα, διαβάζουμε  ο  προμηθευτής πρέπει να αποστείλει θεωρημένα τιμολόγια την ώρα που τα τιμολόγια βάσει νόμου είναι αθεώρητα. Αστειότητες.
***
Τι κατάλαβα; Χρόνο θέλει να κερδίσει η Κατσέλη ισορροπώντας μεταξύ της απροθυμίας των τραπεζών και της διακαούς ανάγκης των μικρομεσαίων για χρηματοδότηση.
***
Δεν ξέρω αν το αντιλήφθηκε η Κατσέλη αλλά δυστυχώς οι τράπεζες προβληματίζονται για την κεφαλαιακή τους επάρκεια και αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.
***
Κι ένας απ’τους λόγους είναι ότι δεν πληρώνονται τα παλαιά δάνεια τόσο στα εδώ καταστήματά τους όσο και στο εξωτερικό.
***
Και πώς να αποπληρωθούν δηλαδή, όταν έπεσε ψαλίδι σε μισθούς, όταν η αγορά χτύπησε μπιέλα, όταν όλοι οι Ευρωπαίοι έχασαν μέρος της αγοραστικής τους δύναμης, όταν εμμέσως πλην σαφώς έχουμε υποτιμήσεις εθνικών νομισμάτων.
***
Τώρα θα μου πείτε ο Τρισέ δίνει χρήμα με 1-2% κι εδώ φτάνει μέχρι 16% αλλά αυτό είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο και ας μη μπούμε σε βαθιά νερά.
***
Κι έτσι αγαπητή κυρία Κατσέλη δεδομένης της απροθυμίας και της κωλυσιεργίας λέει κι ο μικρομεσαίος αϊ σιχτίρ κι εσείς και η ανάπτυξη σας και σας περιμένει στη γωνία όπως άλλωστε έπραξε και με τον μέγα μεταρρυθμιστή Καραμανλή τον Β’.
***
Με λύπη μου διαπιστώνω ότι μονά-ζυγά τα θέλετε δικά σας. Είπαμε ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε. Εμείς αλλάξαμε, εσείς όχι κι αν βουλιάξουμε εσείς θα είστε υπαίτιοι, γιατί σας διακρίνει συντηρητισμός και ατολμία.
***
Αγαπητέ πρόεδρε, υπάρχουν χρήματα, αλήθειες έλεγες, η Ελλάδα είναι πλούσια, οι Έλληνες φτωχοί αλλά σεβαστείτε τη φτώχεια μας,  μη μας δουλεύετε κι από πάνω με το παραμύθι της ενίσχυσης των ασθενέστερων. Ξέρουμε ποιοι την πληρώνουν κάθε φορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: