Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

"Καυτό" μέτωπο το Ασφαλιστικό


Στην Αθήνα από σήμερα οι ελεγκτές της Tρόϊκας
*Θα "κλειδώσει" την επόμενη εβδομάδα
*Συλλαλητήριο ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ μεθαύριο
Στην Αθήνα θα βρίσκονται και ..

Στην Αθήνα από σήμερα οι ελεγκτές της Tρόϊκας

*Θα "κλειδώσει" την επόμενη εβδομάδα

*Συλλαλητήριο ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ μεθαύριο

Στην Αθήνα θα βρίσκονται και πάλι από σήμερα οι ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για να παραλάβουν τον πρώτο απολογισμό δράσης της κυβέρνησης μετά την υπογραφή του μνημονίου.

Οι συνολικά 22 ελεγκτές -υπό τους Σερβάς Ντερούζ (ΕΕ), Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ)- θα παραμείνουν στη χώρα μας έως τις 18 Ιουνίου για το νέο «τεστ» εν όψει της δεύτερης δόσης του πακέτου στήριξης.
“ΦΥΛΛΟ ΚΑΙ ΦΤΕΡΟ”

Η αντιπροσωπεία θα κάνει για μια ακόμα φορά «φύλλο και φτερό» όλες τις νευραλγικές υπηρεσίες, πριν επιστρέψει για την επίσημη αξιολόγηση για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Από την πλευρά της η κυβέρνηση εμφανίζεται αναθαρρημένη από την επίδοση των δημοσιονομικών μέτρων κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους, αλλά και τα πρώτα καλά λόγια που εξασφάλισε από τους Ευρωπαίους εταίρους.

«Παρότι τίποτα δεν έχει κερδηθεί ακόμα, προχωράμε καλά και όσο προχωράμε με αυτούς τους ρυθμούς, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας» επαναλαμβάνει ο υπουργός Οικονομικών στη Realnews.

ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ

Βάσει των στοιχείων του πενταμήνου, το έλλειμμα του Δημοσίου μειώθηκε κατά 5,1 δισ. ευρώ (περίπου 2,2 μονάδες του ΑΕΠ) και, το κυριότερο, οι δαπάνες κόπηκαν κατά 10% ή 3 δισ. ευρώ, χωρίς ακόμη να έχουν τεθεί σε πλήρη εφαρμογή τα πιο επώδυνα μέτρα λιτότητας που έχουν ανακοινωθεί.
ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ

Με τις δημοσιονομικές επιδόσεις να κρίνονται οριστικά τον Αύγουστο, όταν θα έχει αποδώσει πλήρως το πακέτο των πρόσθετων μέτρων του Μνημονίου, η τρόικα θα ενημερωθεί για τη πορεία των διαρθρωτικών μέτρων που πρέπει να έχουν ληφθεί έως το τέλος του μήνα.

Το πολυπληθές κλιμάκιο αναμένεται να εστιάσει στην επίσπευση των παρεμβάσεων στο σύστημα υγείας και, κυρίως, της ασφάλισης.

ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Το Ασφαλιστικό αναμένεται να «κλειδώσει» στις επαφές της ερχόμενης εβδομάδας. Ο υπουργός Απασχόλησης κ. Ανδρ.Λοβέρδος υπολογίζει ότι την επόμενη Τρίτη και Τετάρτη θα καταφέρει να κλείσει τη συμφωνία με την τρόικα ώστε στις 23 Ιουνίου να καταθέσει στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο και να το υπερψηφίσει πριν από το κλείσιμο της Βουλής στις αρχές Ιουλίου.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

Για την Τετάρτη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν προγραμματίσει πανελλαδικό συλλαλητήριο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας «για τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: