Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Θύελλα για το ασφαλιστικό - Μετωπική σύγκρουση έρχεται στη Βουλή

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010
 Θύελλες αναμένεται να ξεσπάσουν στη Βουλή αυτήν την εβδομάδα, όπου προετοιμάζεται μια μάχη η οποία θα κρίνει τις αντοχές της κυβέρνησης. Ο υπουργός... Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος θα εμφανιστεί αύριο στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων προκειμένου να ενημερώσει τους βουλευτές για τις αλλαγές που προτείνει στις εργασιακές σχέσεις και την Τετάρτη θα καταθέσει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Η επιλογή του κ. Λοβέρδου να ανοίξει παράλληλα δύο καυτά θέματα για την κυβέρνηση θεωρήθηκε κίνηση υψηλού ρίσκου, όσο και αν ο υπουργός Εργασίας δηλώνει πρόθυμος να δεχθεί αλλαγές που δεν παραβιάζουν το γράμμα και το πνεύμα του μνημονίου. Τα κόμματα και οι εργαζόμενοι έχουν αντιδράσει έντονα στο προεδρικό διάταγμα, ο πρωθυπουργός κ. Γ.Παπανδρέου κάλυψε τον υπουργό Εργασίας, ωστόσο από το επιτελείο του εκπέμπονταν δύο «γραμμές» που θόλωναν την εικόνα και υποδαύλιζαν τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Στο εσωτερικό της κυβέρνησης δεν έχει εκτονωθεί η δυσφορία για τον κ. Λοβέρδο, ο οποίος, όπως λένε, παρέβλεψε όλες τις συμβουλές που του δόθηκαν για το χειρισμό των δύο κρίσιμων θεμάτων. Συνεργάτες του Πρωθυπουργού αλλά και υπουργοί του καταλογίζουν ότι κινείται ενεργώντας «σαν μοναχικός καβαλάρης».
Επαχθείς ανατροπές
Το νέο εργασιακό τοπίο της χώρας, όπως περιέχεται στο προεδρικό διάταγμα του υπουργείου Εργασίας, περιγράφεται ως εξής: Μείωση κατά 50% της αποζημίωσης σε περιπτώσεις απόλυσης, εφόσον προηγηθεί σύντομη προειδοποίηση του εργαζομένου. Αύξηση στο 5% των επιτρεπόμενων απολύσεων. Χαμηλότερες από τα κατώτατα όρια αμοιβές για τις προσλήψεις νέων μέχρι 25 ετών. Κατάργηση της δυνατότητας προσφυγής στη διαιτησία κατά τη σύναψη συλλογικής σύμβασης.
Επίσης στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται η μείωση της αμοιβής των υπερωριών, ενώ στον νόμο κύρωσης του μνημονίου συμπεριελήφθη ρύθμιση με την οποία επέρχεται η έμμεση κατάργηση της σύμβασης της ΓΣΕΕ με την παροχή δυνατότητας επί τα χείρω ρυθμίσεων σε κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις.
Όλα αυτά συμπληρώνονται με αυξήσεις ορίων ηλικίας, μειώσεις συντάξεων και ανατροπές στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, οι οποίες οριστικοποιούνται εντός της εβδομάδας.
«Κληρώνει» για τα όρια ηλικίας
Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό σύστημα που έχουν οριστικοποιηθεί, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης οδεύουν προς τα 60 και τα 65 έτη. Τα απαραίτητα έτη ασφάλισης για πλήρη σύνταξη οδηγούνται προς τα 40. Οι γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι κατευθύνονται προς το γενικό όριο συνταξιοδότησης των 65 ετών. Οι εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα σταδιακά προσαρμόζουν το έτος εξόδου από το 55ο έτος στο 60ό έτος.
Υπό διαπραγμάτευση είναι το όριο συνταξιοδότησης των μητέρων ανηλίκων. Η κυβέρνηση προσπαθεί να πετύχει να ισχύσει αύξηση του ορίου είτε από το 50ό στο 55ο έτος (νόμος Πετραλιά) είτε το πολύ στα 60. Η τρόικα αξιώνει βιαιότερη αύξηση ώστε το όριο να φθάσει στο 65ο έτος της ηλικίας. Οι αυξήσεις ορίων ηλικίας ξεκινούν το 2011 και θα ολοκληρωθούν έως το 2015, οπότε τίθεται σε εφαρμογή το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων.  Δύο ρυθμίσεις-ανάσα για το τελικό ποσό των συντάξεων που επιτεύχθηκαν στις διαπραγματεύσεις είναι: Η διατήρηση της αυτονομίας των επικουρικών συντάξεων και ο συνυπολογισμός πλασματικού χρόνου ασφάλισης για τη συμπλήρωση των απαραίτητων 40 ετών για πλήρη σύνταξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: