Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Εκατέρωθεν βολές Σαμαρά-Μπακογιάννη




samaras_mpakogianni_2Τα ξίφη τους για μια ακόμη φορά διασταυρώνουν ο Αντώνης Σαμαράς και η Ντόρα Μπακογιάννη. Με συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίζεται βέβαιος ότι η ...απόφαση της κας Μπακογιάννη να υπερψηφίσει τα μέτρα του ΠΑΣΟΚ θα έχει επιπτώσεις στην ίδια. Η ανεξάρτητη πλέον βουλευτής, σε συνέντευξή της στο "Ράδιο Κρήτη" του Ηρακλείου, αφήνει και πάλι ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου πολιτικού φορέα και επιχειρεί να αποστασιοποιηθεί από τα έργα και τις ημέρες της διακυβέρνησης Καραμανλή.

Αντ. Σαμαράς: "Η ευθύνη ανήκει σε όσους ψήφισαν τα μέτρα"

"Η ΝΔ συνομιλεί πιά με όλο το φάσμα των πολιτικών δυνάμεων, προνόμιο που είχε ως τώρα αποκλειστικά το ΠΑΣΟΚ" δηλώνει στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" ο πρόεδρός της Αντώνης Σαμαράς, αναφερόμενος στη συνάντησή του με τους ηγέτες της Αριστεράς.
Ο κ. Σαμαράς εξηγεί γιατί καταψήφισε τα οικονομικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, λέγοντας ότι πολιτεύεται με γνώμονα το αύριο και "δίνει στην ελληνική οικονομία μια εναλλακτική επιλογή, έξω από τον φαύλο-κύκλο της ύφεσης" καθώς και "στην πολιτική ζωή μια εναλλακτική λύση, ώστε να έχει κάπου να πιαστεί και να ελπίσει".
"Η εκ μέρους της κας Μπακογιάννη υπερψήφιση των θέσεων του ΠΑΣΟΚ ασφαλώς ενόχλησε τους νεοδημοκράτες. Αλλά και όσους απαιτούν να υπάρξει ουσιαστική αντιπολίτευση. (...)Αν ψηφίζαμε τα μέτρα δε θα χάναμε μόνο εμείς, θα έχανε και το πολιτικό σύστημα συνολικά. Γιατί στο αδιέξοδο του ΠΑΣΟΚ θα είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι. Τώρα η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά σε όσους ψήφισαν τα μέτρα... Κι αυτοί θα τα χρεωθούν έως το τέλος" Αντ. Σαμαράς Ερωτηθείς για την αποπομπή της κας Μπακογιάννη, μετά την υπερψήφιση των μέτρων, λέει ότι αυτό ενόχλησε τους νεοδημοκράτες, αλλά και όσους απαιτούν να υπάρξει ουσιαστική αντιπολίτευση. "Τώρα η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά σε όσους ψήφισαν τα μέτρα και αυτοί θα τα χρεωθούν ως το τέλος", προσθέτει. Ερωτηθείς να διευκρινίσει πώς θα απαλλαγεί από τα "βαρίδια" της παράταξης, παρέπεμψε στην Επιτροπή Αξιολόγησης, δια της οποίας "θα αντιμετωπίσουμε τους πάντες με αξιοκρατικά κριτήρια".
Παράλληλα, ο Αντώνης Σαμαράς προσφέρει πλήρη κάλυψη στη, μέχρι στιγμής, απόφασή του Κώστα Καραμανλή να σιωπήσει: "Εκείνος που χρειάζεται να δώσει εξηγήσεις είναι αυτός που κραύγαζε προεκλογικά 'λεφτά υπάρχουν'. Ο Καραμανλής ζήτησε έγκαιρα να ληφθούν μέτρα, που αν λαμβάνονταν τότε θα ήταν επαρκή. Οι επικριτές του παίρνουν σήμερα μέτρα πολύ χειρότερα και δεν αποκλείεται να πάρουν ακόμα χειρότερα. Αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί, άλλοι χρειάζεται να δώσουν εξηγήσεις".
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συμμετοχής σε κυβερνήσεις συνεργασίας, απαντά ότι "η χώρα χρειάζεται την εφαρμογή ολοκληρωτικά διαφορετικού προγράμματος και όχι λεπτές ισορροπίες στο πλαίσιο μιας εύθραυστης κυβέρνησης".
Για την περίπτωση συνεργασίας με τον ΛΑΟΣ στις δημοτικές εκλογές, σημειώνει ότι "αποφασίζουν οι τοπικές κοινωνίες με αυτοδιοικητικά κριτήρια".

Ανοιχτό το ενδεχόμενο σύστασης νέου πολιτικού φορέα αφήνει η Ντ. Μπακογιάννη

Από την πλευρά της, η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στο "Ράδιο Κρήτη" για μια φορά ακόμη αμφισβητεί ευθέως την αποτελεσματικότητα των υφισταμένων πολιτικών σχηματισμών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη σύσταση ενός νέου πολιτικού φορέα.
Η ανεξάρτητη βουλευτής παρέπεμψε στο μέλλον ενδεχόμενη κίνηση να ηγηθεί πολιτικού φορέα, τονίζοντας ότι στη φάση αυτή προέχει η πατρίδα.
Εντύπωση προκαλεί η επιχειρούμενη εκ μέρους της αποστασιοποίηση από τα τεκταινόμενα της διακυβέρνησης Καραμανλή -αν και σημαίνον στέλεχος η ίδια- επικαλούμενη, μάλιστα, τις συχνές -λόγω της θέσης της- απουσίες της στο εξωτερικό.
Η κα Μπακογιάννη είπε ότι στη διάρκεια της διακυβέρνησης της ΝΔ δεν είχε πλήρη εικόνα για τα τεκταινόμενα, λόγω των συνεχών ταξιδιών της στο εξωτερικό. Τώρα σε μια ικανή χρονική απόσταση, διακρίνει τρίτες λύσεις, τις οποίες δεν επέλεξε εκείνη την περίοδο.
Η ίδια επεσήμανε: "Δεν είχα πλήρη εικόνα όταν ήμουν υπουργός Εξωτερικών, καθώς ταξίδευα συνεχώς για διάφορα σημαντικά θέματα, όπως είναι το Σκοπιανό και έκανα και δύο μήνες να γυρίσω στην Ελλάδα. Δεν μπορούσα ν' αποδεχτώ τη λογική της υπονόμευσης της κυβέρνησης ή του κόμματος σου, για να πας μπροστά. Τώρα θεωρώ ότι για την περίοδο εκείνη, θα μπορούσε να υπάρχουν και τρίτες λύσεις, που εκείνη την εποχή δεν είχα επιλέξει".Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΚΡΑΧΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: