KYRIAKH 30 MAIOY 2010
Πρασινογάλαζο και με το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής, αναμένεται να είναι το σκάνδαλο Siemens. Ο επικοινωνιακός συμψηφισμός με το ΠΑΣΟΚ, μετά και την ομολογία Μαντέλη, διευκολύνει και οδηγεί την Ν.Δ. στην αποδοχή και ..ευθυνών υπουργών των κυβερνήσεων του Κ. Καραμανλή, που εμπλέκονται τόσο στο C4Ι όσο και στον ΟΣΕ και τον ΟΤΕ.
Με αυτή την επιλογή, ο Αντ. Σαμαράς αποσκοπεί να στηρίξει την διακήρυξή του «όλα στο φως» και να ξεπεράσει τον σκόπελο της συγκάλυψης του σκανδάλου του Βατοπεδίου, για το οποίο μόνη η Ν.Δ. υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει λόγος προκαταρκτικής εξέτασης για τους πρώην υπουργούς της. Ετσι μεταξύ αυτών που θα κληθούν να καταθέσουν στην εξεταστική επιτροπή για τη Siemens από τους πρώην υπουργούς της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ είναι οι: Π. Παυλόπουλος, Γ. Βουλγαράκης, Μ. Λιάπης, Β. Πολύδωρας, Π. Χηνοφώτης και Χρ. Βερελής.
Υστερα από την ομολογία του Τ. Μαντέλη για τη μίζα-χορηγία που έλαβε και την άσκηση δίωξης, στην έρευνα της εξεταστικής επιτροπής για την Siemens, όπου η Ν.Δ. δηλώνει ότι θα ζητήσει να εξεταστεί ο Κ. Σημίτης, τα φώτα μετατοπίστηκαν από το Βατοπέδι σ' αυτή την υπόθεση. Οι σοβαρές ενδείξεις ότι είναι τουλάχιστον άλλοι οκτώ-εννιά πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. που περιλαμβάνονται στις λίστες των «μαύρων ταμείων» οδήγησε τον πρόεδρο της εξεταστικής να ζητήσει έλεγχο του ΣΔΟΕ στην Siemens.
Τα αρχεία των... δώρων
Ταυτόχρονα ζήτησε από τη Siemens να παραδώσει όλα τα μυστικά «αρχεία της διοίκησης» με τα δώρα, τα οποία, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της Π. Ξυνή, είχαν παραδοθεί στον Ν. Ζαγοριανό, αλλά δεν βρίσκονται στους φακέλους που ο πρώην ανακριτής παρέδωσε στη διάδοχό του ανακρίτρια κ. Νικολακέα και έφτασαν στη Βουλή. Ο κ. Ξυνής αποκάλυψε ότι ο Ν. Ζαγοριανός και ο εισαγγελέας κ. Νικολόπουλος πήγαν στις 19-2-2009 στη Siemens «συνοδεία επτά ατόμων και ζήτησαν πρόσβαση στον κλειδωμένο χώρο όπου φυλάσσονταν τα "αρχεία της διοίκησης" και προέβησαν σε κατάσχεση 150 φακέλων που περιείχαν έγγραφα».
Σημειώνεται ότι ο Ν. Ζαγοριανός έχει υποστηρίξει ότι δεν μπορούσε να ελέγξει όλα τα αρχεία διότι δεν είχε υποστήριξη. Το γεγονός αυτό οδηγεί τα μέλη της εξεταστικής στην εκτίμηση ότι, είτε ο Ν. Ζαγοριανός έκανε το... ξεκαθάρισμα και έκρυψε επικίνδυνα για κάποιους έγγραφα, είτε η Siemens είχε φροντίσει να κάνει το... ξεσκαρτάρισμα, προκειμένου να προστατεύσει συγκεκριμένα πρόσωπα.
Δεδομένου δε ότι ο κ. Ξυνής, αναφερόμενος στο αίτημα του προέδρου της εξεταστικής να παραδώσει στην επιτροπή τα στοιχεία αυτά, υποστήριξε ότι προσπαθεί να συγκεντρώσει τα... αντίγραφα, ο Σ. Βαλυράκης έδωσε εντολή για νέα έφοδο στη Siemens.
Παράλληλα, ζήτησε από τον αντιπρόεδρο της Βουλής, υπεύθυνο για το «πόθεν έσχες» Β. Αργύρη, να προβεί σε επανέλεγχο όλων των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης του Τ. Μαντέλη από το 1990, ενώ μετά από συνεδρίαση της επιτροπής «πόθεν έσχες» κινήθηκαν οι διαδικασίες για άσκηση δίωξης για ανακριβή δήλωση περιουσιακών στοιχείων, άνοιγμα όλων των λογαριασμών του, ελέγχους του ΣΔΟΕ και δήμευση περιουσιακών του στοιχείων έως του ποσού των 450.000 ευρώ.
Στο μεταξύ, η εξεταστική προγραμματίζει να καλέσει σύντομα για κατάθεση τον πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά.
Διαβουλεύσεις για Βατοπέδι
Στο άλλο μεγάλο θέμα, του Βατοπεδίου, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑΟΣ μέχρι αργά την Παρασκευή συνέχιζαν τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε δέκα κοινές πορισματικές θέσεις.
Οσον αφορά τα ονόματα των πρώην υπουργών για τους οποίους θα ζητηθεί η παραπομπή σε προκαταρκτική εξέταση, θεωρείται απίθανη η σύμπτωση. Η διαπραγμάτευση όμως θα είναι ανοιχτή ώς την Τρίτη, οπότε και θα κατατεθούν τα πορίσματα.
Το ΠΑΣΟΚ θα παραπέμψει σε επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης τους πρώην υπουργούς, Ευ. Μπασιάκο, Π. Δούκα, Θ. Ρουσόπουλο, Αλ. Κοντό, Γ. Βουλγαράκη και Γ. Αλογοσκούφη, Αντ. Μπέζα, Κ. Κιλτίδη και Β. Μαγγίνα. Το ΚΚΕ, τους Γ. Δρυ, Απ. Φωτιάδη, Ευ. Μπασιάκο, Π. Δούκα, Αλ. Κοντό, Κ. Κιλτίδη και Θ. Ρουσόπουλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ, τους Γ. Δρυ, Απ. Φωτιάδη, Π. Δούκα, Ευ. Μπασιάκο, Αλ. Κοντό, Κ. Κιλτίδη, Θ. Ρουσόπουλο, Αντ. Μπέζα. Ο ΛΑΟΣ τους Γ. Δρυ, Απ. Φωτιάδη, Π. Δούκα, Ευ. Μπασιάκο, Αλ. Κοντό.
Στο μεταξύ, ενόψει της απόφασης για προκαταρκτική έρευνα, η εξεταστική ζήτησε την διερεύνηση όλων των λογαριασμών που σχετίζονται με το σκάνδαλο, από 3.000 ευρώ και για πάνω. Οδηγήθηκε εκεί μετά και τη διαπίστωση ότι έγιναν 841 αναλήψεις μετρητών και για πάνω από 85 εκατ. ευρώ έγιναν αναλήψεις σε μετρητά, όταν όλες οι συναλλαγές σήμερα γίνονται με εμβάσματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου