Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Η πολιτική βλάπτει σοβαρά την... υγεία Τα άγχη και οι ασθένειες των πολιτικών - Από τον επιχείλιο έρπητα του κ. Παπανδρέου στις γαστρεντερίτιδες του κ. Σαμαρά

Κυριακή 9 Μαΐου 2010  
Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι η εικόνα ολόκληρης της χώρας την τελευταία περίοδο απεικονίζεται στο πρόσωπο του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου : μελαγχολικό, στενοχωρημένο, προβληματισμένο με κόκκινα στίγματα γύρω από τα μάτια και το στόμα. ..Από το άγχος, είπαν οι προσωπικοί του γιατροί. Στο στρες οφείλεται και ο επιχείλιος έρπης που εμφανίστηκε την περασμένη Κυριακή, όταν ανακοίνωνε σε απευθείας μετάδοση στο Υπουργικό Συμβούλιο τα σκληρά μέτρα μετά τη συμφωνία στήριξης με την τρόικα. Οσοι βρέθηκαν κοντά του αυτές τις ημέρες πρόσεξαν ότι ο Πρωθυπουργός πίνει συχνά εμφιαλωμένο νερό, ακόμη και από μπουκάλι, και παίρνει καραμέλες Ηalls. Το άγχος, τα ψυχοσωματικά προβλήματα, οι αϋπνίες, οι λιποθυμίες, η υπόταση, τα εξανθήματα, η έλλειψη ισορροπημένης τροφής κ.ά. είναι ζητήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά κυβερνητικά στελέχη αλλά και βουλευτές.

Το άγχος και η αγωνία των 300 της Βουλής πολλαπλασιάστηκαν μετά την ανακοίνωση των μέτρων στήριξης και μετά τα δραματικά γεγονότα της περασμένης Τετάρτης. Πολλοί φοβούνται τώρα, ενώ άγχονται ακόμη και για τη ζωή τους και ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας, μειώνοντας παράλληλα τις εξόδους τους. Βρίσκονται, όπως παραδέχονται, σε συνεχή φόβο. Εφτασαν σε τέτοιο σημείο που ορισμένοι από αυτούς «κουβαλούν» μαζί τη φρουρά τους ακόμη και στο γυμναστήριο. Τα περισσότερα περιστατικά βεβαίως δεν γίνονται ποτέ γνωστά, αφού οι πολιτικοί συνήθως υπολογίζουν στην υστεροφημία τους και επιδιώκουν να εμφανίζονται στους ψηφοφόρους τους «ντούροι και κοτσονάτοι». Τι λένε οι ειδικοί
«Ο φόρτος εργασίας μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση ψυχολογικώνπροβλημάτων, ανάλογα με την προσωπικότητα και τα χαρακτηριστικά κάθε πολιτικού. Αλλος μπορεί να εμφανίσει ψυχοσωματικά προβλήματα, άλλος έντονο άγχος και άλλος κατάθλιψη. Για παράδειγμα, η εμφάνιση επιχείλιου έρπητος συνήθως οφείλεται τόσο στην έντονη κόπωση και στο στρεςόσο και στην εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος» βεβαιώνει η κυρία Ιλια Θεοτοκά, κλινική ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια στην Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν μπορούν να ελέγχουν το άγχος τους για να ασκήσουν την εξουσία. «Οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να μπορούν να αναγνωρίζουν τα δυσάρεστα συναισθήματά τους, να χειρίζονται το έντονο στρες και να γνωρίζουν ότι δεν θα έχουν πάντα την αποδοχή τόσο των συνεργατών τους όσο και του λαού» προσθέτει η κυρία Θεοτοκά για να συμπληρώσει: «Εν ολίγοις, πρέπει να έχουν επαφή με τον εαυτό τους...».

Εχουν όμως και με τον κόσμο; Εμαθε ποτέ κανείς, για παράδειγμα, το λιποθυμικό επεισόδιο που είχε η υφυπουργός Παιδείας κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου στο γραφείο της ή ότι ξαφνικά έπεσε η πίεση της υπουργού Παιδείας κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου και εκλήθη γιατρός; Οτι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Μ. Σκανδάμης πήγε στο νοσοκομείο επειδή εμφάνισε υψηλή πίεση ή ότι ο στενότερος συνεργάτης του Πρωθυπουργού, υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης βρέθηκε τις προάλλες στο νοσοκομείο και έκανε λεπτομερείς ιατρικές εξετάσεις, αφού, όπως έλεγε στους γιατρούς, από το άγχος και την κούραση δεν αισθανόταν καλά; Η υφυπουργός Τουρισμού κυρία Αντζελα Γκερέκου για ένα μεγάλο διάστημα υπέφερε από ίωση και ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Μ. Μπόλαρης είχε προσβληθεί από τον ιό Η1Ν1. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου , που δέχθηκε την περισσότερη πίεση όλο αυτό το διάστημα, κοιμάται μεν αλλά ελάχιστα και παραπονείται συχνά ότι έχει «ρέψει».

Οι γαλάζιες ασθένειες
Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς, στους πέντε μήνες που ηγείται του κόμματός του, έπαθε δύο φορές αφωνία, μία φορά δηλητηρίαση από τυρόπιτα και άλλη μία φορά γαστρεντερίτιδα. Προχθές, στην κρίσιμη συζήτηση για τα μέτρα στήριξης, αντιμετώπισε πρόβλημα φαρυγγίτιδας. Συχνά πυκνά εμφανίζει και πυρετό. Ή ακόμη η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών, από τα πολλά ταξίδια δεν μπορούσε, όπως έλεγε, να ξεχωρίσει πλέον τα ξενοδοχεία (τα έβλεπε όλα το ίδιο), διεκομίσθη επειγόντως στο νοσοκομείο με προβλήματα στο στομάχι και σήμερα, με όλα αυτά που γίνονται στο εσωτερικό του κόμματός της αλλά και στη χώρα, κυκλοφορεί με πατερίτσες έπειτα από επέμβαση που έκανε στο πόδι. Ακόμη μεγαλύτερο άγχος εμφάνιζε η κυρία Μπακογιάννη το πρωί της Πέμπτης, λίγο πριν από τη διαγραφή της από τη ΝΔ.

Ολα τα παραπάνω περιστατικά είναι ίσως τα λιγότερο γνωστά, αφού υπάρχουν και άλλα γνωστότερα και σοβαρότερα, όπως η περιπέτεια που έζησε ανήμερα το Πάσχα ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος με το έντερό του. Ο κ. Λοβέρδος ( «έχει ρέψει», όπως είπε για αυτόν ο κ. Κ. Μητσοτάκης ) αισθάνεται ότι βρίσκεται στη δυσκολότερη στιγμή της πολιτικής καριέρας του λόγω των αλλαγών στο Ασφαλιστικό, συχνά νιώθει ενοχλήσεις στο στήθος και επισκέπτεται το Αττικό Νοσοκομείο για ένα γρήγορο ηλεκτροκαρδιογράφημα. Γνωστές στο πανελλήνιο είναι και οι περιπέτειες του κ. Γ. Παπανδρέου με την πνευμονία, αφού δύο φορές όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση, τη μία μάλιστα σε κρίσιμη προεκλογική περίοδο, διεκομίσθη στο Αττικό υπό την επίβλεψη της λοιμοξιολόγου κυρίας Ελένης Γιαμαρέλου.

Δ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ
«Το στρες μπορεί να προκαλέσει και έμφραγμα»
Η πολιτική προκαλεί άγχος; Αναμφισβήτητα ναι,λέει ο βουλευτής του ΠαΣοΚ καθηγητής κ. Δ.Κρεμαστινός, προσωπικός γιατρός του πρώην ΠρωθυπουργούΑ.Παπανδρέου, αγχωμένος και αυτός, κυρίως όταν ήταν υπουργός Υγείας.Τότε άσπρισαν,όπως λέει,τα μαλλιά του σε διάστημα ενός μηνός.Αυτό το άγχος,ή η στενοχώρια για τον κ.Κρεμαστινό, μπορεί να προκαλέσει έρπητα,ακόμη και έμφραγμα,να σταματήσει δηλαδή την καρδιά,προειδοποιεί,και δεν είναι λίγες οι φορές που συνάδελφοί του βουλευτές του παραπονούνται στη Βουλή ότι αισθάνονται είτε βάρος είτε πόνο στο στήθος:«Εχει αποδειχθεί με την καταγραφή του ηλεκτροκαρδιογραφήματος επί 24 ώρες ότι κατά την αιχμή της συγκινησιακής φόρτισης, υπό την επήρεια των κατεχολαμινών (αδρεναλίνη, νοδοδρεναλίνη),που εκκρίνονται αθρόα από το συμπαθητικό σύστημα,παράγονται θανατηφόρες αρρυθμίες όπως η κοιλιακή ταχυκαρδία ή η κοιλιακή μαρμαρυγή, που μπορούν να οδηγήσουν σε αιφνίδιο θάνατο εντός ολίγων λεπτών»εξηγεί ο κ.Κρεμαστινός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: