Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Γ. Παπανδρέου: Καθυστέρησε η Ευρώπη

ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΜΑΙΟΥ 2010



papandreou_mΓια ολιγωρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις κερδοσκοπικές επιθέσεις που δέχτηκε η χώρα μας και το ευρώ, μίλησε ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι είναι αποφασισμένος για την πιστή εφαρμογή των ...
μέτρων που έλαβε η Ελλάδα. Την ίδια ώρα, με τη δήλωση ότι το ευρώ δεν κινδυνεύει απάντησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ στις συνεχείς επιθέσεις των κερδοσκόπων, που δημιουργούν αναταράξεις στις οικονομίες των χωρών της ΕΕ. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βραβευμένος με Νομπέλ Οικονομίας, Γιόζεφ Στίγκλιτς. Περισσότερο συγκρατημένος εμφανίζεται ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, ο οποίος εμμένει στις επιπτώσεις της κρίσης στην ανάπτυξη.

Γ. Παπανδρέου: "Να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα"

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αντέδρασε έγκαιρα στις κερδοσκοπικές επιθέσεις, παρατηρεί, σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais ο Γιώργος Παπανδρέου.
"Η Ε.Ε. άργησε να καταλάβει ότι η επίθεση των κερδοσκόπων εναντίον της Ελλάδας ήταν το τελευταίο στάδιο μίας επίθεσης εναντίον πολλών χωρών, με αποτέλεσμα να απειλείται η σταθερότητα της Ευρωζώνης" Γ. Παπανδρέου Ο Πρωθυπουργός ζητά να δοθεί χρόνος στη χώρα μας, προκειμένου να προχωρήσει στις απαιτούμενες αλλαγές, ενώ αποκλείει αναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους.
Παράλληλα επιρρίπτει ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για κακή διαχείριση, για εκτεταμένη φοροδιαφυγή και διαφθορά.
"Πήραμε πολύ δύσκολες αποφάσεις. Έπρεπε να υιοθετήσουμε αυτά τα έκτακτα μέτρα, εξαιτίας των πιέσεων που δεχόμασταν από τις αγορές. Για να δείξουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι" σημειώνει ο Γ. Παπανδρέου.

 Ζαν Κλοντ Τρισέ: Δεν κινδυνεύει το ευρώ

"Το ευρώ δεν κινδυνεύει, επιβάλλεται όμως να απευθυνθούμε στην δημοσιονομική πολιτική ορισμένων χωρών. Αυτό που θέλω να δω είναι ένα ενιαίο μέτωπο από την Ευρώπη και κάποια αξιόπιστα μέτρα λιτότητας, αξιόπιστα μέτρα μείωσης του ελλείμματος. Πιστεύω πως τότε θα δείτε το ευρώ να ενισχύεται" δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ.
Όμως οι επιλογές για κοινή στρατηγική δυσκολεύονται από τη γερμανική στάση, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την επίθεση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, κατά του προέδρου της Ντόιτσε Μπανκ Γιόζεφ Άκερμαν-ο οποίος είχε αμφισβητήσει την ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει το χρέος της.
Όπως είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: "ένας άνθρωπος όπως το αφεντικό της Deutsche Bank πιστεύει πως ένας φόρος εισοδήματος 25% είναι κατάλληλος. Όμως, καμία επιχείρηση δεν μπορεί να τα καταφέρει έτσι. Ο Άκερμαν θεωρεί πως η χρηματαγορά γυρίζει γύρω από αυτόν αντί να ανταποκρίνεται στην αποστολή του, που είναι να χρηματοδοτεί την οικονομία".
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης έκανε λόγο για  το ότι η Ελλάδα πληρώνει το έλλειμμα αξιοπιστίας που τη συνόδευε, εξαιτίας λανθασμένων πολιτικών επιλογών, προσθέτοντας ότι δε θα χρειαστεί να ληφθούν επιπλέον μέτρα αν συνεχιστεί η αποδοτικότητα των ενεργειών της κυβέρνησης.

Μέτρα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

  • Στην Ισπανία, η κυβέρνηση έθεσε σα στόχο την εξοικονόμηση 15 δις ευρώ και θα μειώσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ παγώνει τις αποδοχές για το 2011 και καταργεί το επίδομα τοκετού. "Υπάρχουν διαμαρτυρίες από τα συνδικάτα. Όμως δεν θα υπάρξει αλλαγή", τόνισε ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουΐς Ροδρίγεθ Θαπατέρο, από το συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος στο Έλτσε της νοτιοανατολικής Ισπανίας.
  • Η νέα κυβέρνηση των Συντηρητικών στη Βρετανία προχωρά μεταξύ άλλων σε αύξηση του ΦΠΑ και δραστικές περικοπές στον δημόσιο τομέα, ενώ στην Πορτογαλία θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στο 21% και οι μισθοί των κρατικών υπαλλήλων θα μειωθούν κατά 5%. Παράλληλα θα φορολογηθούν περισσότερο οι επιχειρήσεις με υψηλή κερδοφορία.
  • Στη Γαλλία περικόπτονται κοινωνικές παροχές, μειώνεται το προσωπικό και τα έξοδα του δημοσίου, με στόχο την εξοικονόμηση 6 δις ευρώ μέσα στο 2010.
  • Στην Ιταλία η μείωση των μισθών υψηλόβαθμων δημόσιων υπαλλήλων θα είναι της τάξης του 10%, όπως και στις συντάξεις άνω των 3.500 ευρώ, με στόχο της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι να εισπράξει 27 δις ευρώ από τα μέτρα.Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8
 ΚΡΑΧΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: