Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Κατατέθηκε στη βουλή ο “Καλλικράτης” ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΕΛΟΣ

Θωμάς Παπαδημητρίου:
Παρών και… απέναντι
Με μια καυστική δήλωση, υποδέχθηκε την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών να δημιουργηθούν τελικά μόνο τρεις δήμοι στην Πιερία, ο δήμαρχος Πέτρας Θωμάς Παπαδημητρίου.
Ο κ. Παπαδημητρίου, δηλώνει ....«παρών» στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση του ερχόμενου Νοέμβρη, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε ψηφοδέλτιο υπό τον δήμαρχο Κατερίνης, Σάββα Χιονίδη.
Η δήλωση του Θωμά Παπαδημητρίου, δεν ξάφνιασε, τουλάχιστον όσους είχαν συζητήσει μαζί του το τελευταίο διάστημα για τον «Καλλικράτη», αφού πολλές φορές την είχε διατυπώσει.
Η επίσημη δήλωση στην ΕΠΤΑ, ήρθε λίγες ώρες μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή και την απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών, να «σβήσει» από τον χάρτη της αυτοδιοίκησης όλους τους ορεινούς δήμους της χώρας, μαζί και αυτόν του Δήμου Πιερίων.
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Τρεις δήμοι (από τους 13) δημιουργούνται από τις συνενώσεις στην Πιερία, με το Δήμο Κατερίνης να είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση και πληθυσμό. Εκτός από τους Δήμους Ελαφίνας, Κορινού και Παραλίας, με την Κατερίνη συνενώνονται οι δήμοι Πέτρας και Πιερίων.
Το νομοσχέδιο, είναι διαφορετικό και σε άλλα δύο σημεία σε σχέση με τις δύο προτάσεις που κατατέθηκαν, υποτίθεται προς διαβούλευση. Η έδρα του «Καλλικρατικού» Δήμου Πύδνας ορίζεται το Αιγίνιο (αντί του Κολινδρού), ενώ στον Κολινδρός «χρυσώνουν» το χάπι, ορίζοντας τον ως «ιστορική έδρα» του νέου Δήμου. Το αίτημα του Δήμου Μεθώνης για έδρα του νέου Δήμου ο Μακρύγιαλος, προφανώς δεν έπεισε ή δεν είχε συμμάχους τα… κατάλληλα πρόσωπα.
Η τρίτη αλλαγή, σχετίζεται με την ονομασία του νέου Δήμου που δημιουργείται από το Δίον, το Λιτόχωρο και τον Αν. Όλυμπο. Το Υπουργείο Εσωτερικών αναγνωρίζοντας το μεγαλείο του Ολύμπου «διορθώνει» την πρότασή του, αφού στο νομοσχέδιο ο συγκεκριμένος Δήμος εκτός από όνομα, αποκτάει και… επίθετο «Δήμος Δίου-Ολύμπου» θα ονομάζεται και η επιλογή της Σολομώντειας λύσης μάλλον φαίνεται να κλείνει τουλάχιστον αυτό το μέτωπο.
Όσον αφορά το Δήμο Δίου, όπως φαίνεται το Υπουργείο Εσωτερικών, δεν μπήκε καν στη συζήτηση για να παραμείνει ως έχει, παρότι υπέρ αυτής της πρότασης τάχθηκε η βουλευτής Μαρία Μίχου, αλλά και ήταν και επιθυμία όλων των φορέων και δημοτών της περιοχής.
Το Υπουργείο Εσωτερικών είχε δώσει εδώ και αρκετές μέρες τις προτάσεις του για το χωροταξικό προς διαβούλευση, με την «υποσημείωση» να εκφραστούν οι τοπικές κοινωνίες. Προφανώς το Υπουργείο έκρινε ότι αυτή είναι η έκφραση των τοπικών κοινωνιών, αγνοώντας ακόμα και την θέση της ΚΕΔΚΕ η οποία μόλις πριν από λίγες μέρες είχε ταχθεί υπέρ της δημιουργίας τεσσάρων δήμων και ίσως. Προφανώς η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, κατέληξε στην πρότασή της, επειδή δεν αξιολόγησε ορθά τις τοπικές κοινωνίες οι οποίες τελικώς ήθελαν κάτι άλλο.
Οι μεγάλοι κερδισμένοι
Η επικράτηση της πρότασης των τριών δήμων εκ των πραγμάτων δημιουργεί κερδισμένους και χαμένους. Μεγάλος κερδισμένος ο Σάββας Χιονίδης ο οποίος από την αρχή κοιτώντας και τα «κουκιά» της παράταξής του στη δυτική Πιερία, ήθελε διακαώς τη συνένωση των δήμων Πέτρας και Πιερίων με την Κατερίνη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Χιονίδης ενημερώθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της δημαρχιακής επιτροπής και το γιόρτασε δεόντως.
Στην στήριξη της πρότασης των τριών δήμων, ο δήμαρχος Κατερίνης, είχε σύμμαχο και τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θανάση Παπαγεωργίου, ο οποίος συγκαταλέγεται επίσης στους μεγάλους νικητές. Ο βουλευτής Πιερίας, γνωρίζοντας καλά τις δυνατότητες που έχει ή δεν έχει η ορεινή Πιερία, τάχθηκε από την πρώτη στιγμή υπέρ της πρότασης των τριών δήμων, ερχόμενος σε αντίθεση ακόμα και με τη Νομαρχιακή Επιτροπή του Πα.Σο.Κ. η οποία ήταν υπέρ των τεσσάρων δήμων. Ο κ. Παπαγεωργίου, ήταν και ο μοναδικός βουλευτής, ο οποίος μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου προέβη και σε γραπτή δήλωση.
Και οι δύο προτάσεις του Υπουργείου για την Πιερία, είχαν θετικά στοιχεία και ήταν διαμορφωμένες με διάθεση προσφοράς και αγάπης για την κάθε περιοχή, είχαν δυναμική και προοπτική που ξεκινούσε από τον δυναμισμό των τοπικών κοινωνικών, αναφέρει στη δήλωσή του.
Ο βουλευτής του Πα.Σο.Κ. υποστηρίζει πως η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αφουγκράστηκε τις τοπικές κοινωνίες, σεβάστηκε και έλαβε υπόψη τις διαδικασίες της διαβούλευσης, τις προτάσεις και τις αποφάσεις που προέκυψαν από αυτές, ενώ για την τελική απόφαση  υπολογίστηκαν κατά κύριο λόγο τα επιστημονικά τεκμηριωμένα κριτήρια της μελέτης του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κριτήρια βιωσιμότητας και αναπτυξιακής προοπτικής των νέων Δήμων, σημειώνοντας πως σε αυτά στηρίχθηκε και η δική του πρόταση, την οποία εξ αρχής γνωστοποίησε, για την δημιουργία τριών δήμων στην Πιερία.
«Το ΠΑΣΟΚ, μέσα από δημοκρατικό διάλογο, διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες θα πρέπει να αναζητήσει και να προτείνει ικανά και άξια στελέχη, τα οποία θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και τις προκλήσεις της νέας αρχιτεκτονικής της Αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης, του προγράμματος «Καλλικράτης», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Παπαγεωργίου
Οι δυσαρεστημένοι και οι… ουδέτεροι.
Το νομοσχέδιο, με τη μορφή που κατατέθηκε, τελικώς δημιούργησε περισσότερους χαμένους. Δυσαρεστημένοι είναι στον Κολινδρό και στη Μεθώνη σε ότι αφορά την έδρα. Δυσαρεστημένος είναι ο Μάκης Παπαδημητρίου, ο οποίος για μια ακόμη φορά δεν φοβήθηκε να βγει στην «κόντρα», ούτε με τον βουλευτή του Πα.Σο.Κ., ούτε με τον πρόεδρο της ΤΕΔΚ και δήμαρχο Κατερίνης. Στους δυσαρεστημένους θα πρέπει να συμπεριληφθεί και ο δήμαρχος Πιερίων, ο οποίος είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ της δημιουργίας ορεινού δήμου.
Στους δυσαρεστημένους, όσον αφορά το χωροταξικό και η Νομαρχιακή Επιτροπή Πιερίας του Πα.Σο.Κ. η οποία είχε πάρει ξεκάθαρη θέση στηρίζοντας την πρόταση για τέσσερις δήμους με τη δημιουργία ορεινού Δήμου. Με ενδιαφέρον αναμένονται οι εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο του Πα.Σο.Κ. στην Πιερία, αφού κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα με ποιον τρόπο θα εκφράσουν τη διαφωνία τους στο νομοσχέδιο οι διαφωνούντες.
Στους «ουδέτερους» θα μπορούσε να συμπεριληφθεί ο πρώτος βουλευτής του νομού, Γιάννης Αμοιρίδης, ο οποίος είχε καταθέσει εξ’ αρχής πρόταση για έναν δήμο όλος ο νομός, κρατώντας ίσες αποστάσεις από τις δύο προτάσεις του Υπουργείου. Πληροφορίες φέρουν τον κ. Αμοιρίδη, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή να υποστηρίζει την αρχική του πρόταση.
Η βουλευτής Μαρία Μίχου, επίσης είχε πάρει ίσες αποστάσεις για τη δημιουργία τριών ή τεσσάρων δήμων, αλλά είχε τοποθετηθεί ξεκάθαρα υπέρ της παραμονής του Δήμου Δίου με τη σημερινή του μορφή.
Όσον αφορά τον τέταρτο βουλευτή του νομού μας, ο Κώστας Κουκοδήμος στην ευρεία σύσκεψη της ΤΕΔΚ είχε προτείνει τη δημιουργία έξι δήμων στο νομό, ενώ μεταξύ των δύο προτάσεων του υπουργείου είχε ταχθεί ανεπιφύλακτα υπέρ της δημιουργίας ορεινού δήμου, προκαλώντας μάλιστα τη δυσφορία του Σάββα Χιονίδη.
Τι βγάζουν τα «κουκιά»
Στο Δήμο Κατερίνης (με Ελαφίνα, Κορινό, Πέτρα, Πιερία και Παραλία) αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «τα βρει» με το ΛΑΟΣ, μπορεί να κερδίσει «από χέρι» τον έναν και μεγαλύτερο δήμο του νομού, αυτόν που θα περιλαμβάνει και την πρωτεύουσα, την Κατερίνη.
Κι αυτό γιατί το ποσοστό που συγκεντρώνει στην περιοχή (46,06%), μαζί με το ποσοστό του ΛΑΟΣ (5,22%), δίνουν ένα σύνολο 51,29%, ικανό να της εξασφαλίσουν δημαρχιακό θώκο για τον εκλεκτό της.
Στον Δήμο Δίου Ολύμπου η εκλογική δύναμη των κομμάτων συγκεντρωτικά: Ν.Δ 40,9%, ΠΑΣΟΚ 37,66%, ΛΑΟΣ 5,45%, ΚΚΕ 9,32%, ΣΥΡΙΖΑ 3,79%.
Δηλαδή κανένα κόμμα δε συγκεντρώνει από μόνο του το απαραίτητο 50% συν 1 για την εκλογή δημάρχου. Στην περίπτωση της Ν.Δ, ακόμη κι αν προχωρήσει σε συμμαχία με το ΛΑΟΣ δεν μπορεί να αγγίξει το 50% (και το ισχνό ποσοστό της Δημοκρατικής Αναγέννησης συναθροίζοντας, μόλις που φτάνει το 47%), ενώ το ΠΑΣΟΚ μόνο αν καταφέρει να πείσει ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αθροίσει ποσοστό 50,77%.
Στο νέο Δήμο Πύδνας, τα ποσοστά των κομμάτων στις πρόσφατες εθνικές εκλογές συγκεντρωτικά είναι: ΝΔ 43,46%, ΠΑΣΟΚ: 39,83%, ΛΑΟΣ 4,92%, ΚΚΕ 5,65%, ΣΥΡΙΖΑ 3,15%.
Που σημαίνει ότι το δεξιό, ή κεντροδεξιό, μπλόκ (Ν.Δ, ΛΑΟΣ) συγκεντρώνει 48,63%, βαριά 49 και κάτι αν προστεθεί και το ποσοστό της Δημοκρατικής Αναγέννησης που στην περιοχή αγγίζει 1%.
Από την άλλη το κεντροαριστερό μετρά συνολικά 48,63%, ενώ οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν μπορούν να προσθέσουν και πολλά, καθώς συγκέντρωσαν στους τέσσερις δήμους 0,56%
Και όπως σχολίασε και η Βέτα Χαϊλατζίδου σε σχετικό άρθρο της «Π» (από όπου δανείστηκα τα στοιχεία) «Τα παραπάνω, τελούν υπό αναίρεση, αφού είναι γνωστό ότι η ψήφος στις δημοτικές εκλογές είναι πολύ χαλαρότερη από τις εθνικές, εξαρτάται πολλές φορές και από μη πολιτικούς παράγοντες, ενώ μέχρι τότε δεν αποκλείεται να αλλάξουν και άλλα δεδομένα.»
epta_15-05-2010
Επτά/Βαγγέλης Ζαμαντζάς 

Δεν υπάρχουν σχόλια: