Σάββατο 15 Μαΐου 2010

3 οι δήμοι στην Πιερία

Στο δήμο Κατερίνης η Πέτρα και τα Πιέρια
Στο Αιγίνιο η έδρα κι ο Κολινδρός «ιστορική έδρα» του νέου δήμου Πύδνας
pieriaΣε τρεις δήμους για την Πιερία κατέληξε τελικά η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, όπως καταγράφεται στο τελικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε λίγο πριν τις 2.00 το μεσημέρι της Παρασκευής στη ..Βουλή.
Το υπουργείο έκρινε στην ουσία την πρόταση του ΙΤΑ, που προέβλεπε 3 δήμους (χωρίς δεύτερο εναλλακτικό σενάριο) για το νομό, ως την πλέον βιώσιμη και αποτελεσματική, ενώ προχώρησε στην αλλαγή της (προτεινόμενης από το ίδιο στο προς διαβούλευση προσχέδιο) έδρας του δήμου της Βόρειας Πιερίας, ορίζοντας τον Κολινδρό ως «ιστορική έδρα» του νέου δήμου Πύδνας και το Αιγίνιο ως διοικητική έδρα.
Ακόμη, στην ονομασία του νέου δήμου του νότου, του δήμου Δίου, προστέθηκε και το «μπραντ νέιμ» (σήμα κατατεθέν) «Όλυμπος».

Οι νέοι δήμοι, όπως καταγράφονται στο νομοσχέδιο είναι:
Δήμος Δίου-Ολύμπου με έδρα το Λιτόχωρο και ιστορική έδρα το Δίον, αποτελούμενος από τους δήμους Αν.Ολύμπου, Δίου, και Λιτοχώρου,
Δήμος Πύδνας με έδρα το Αιγίνιο και ιστορική έδρα τον Κολινδρό, αποτελούμενος από τους δήμους Αιγινίου, Κολινδρού, Μεθώνης και Πύδνας,
Δήμος Κατερίνης με έδρα την Κατερίνη, αποτελούμενος από τους δήμους Ελαφίνας, Κατερίνης, Κορινού, Παραλίας, Πέτρας και Πιερίων.

Ο συνολικός αριθμός των δήμων της χώρας διαμορφώνεται σε 325 (η ΚΕΔΚΕ είχε προτείνει 349 δήμους) από 1034.
Στόχος του υπουργείου Εσωτερικών είναι το νομοσχέδιο να συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στην αρμόδια Επιτροπή και τη μεθεπόμενη στην Ολομέλεια.
Οι πρώτες του «Καλλικράτη» δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, θα διεξαχθούν στις 7 Νοεμβρίου και οι επαναληπτικές, όπου χρειαστεί, στις 14 Νοεμβρίου.
PINAKAS
Σε δήλωσή του, ο βουλευτής Πιερίας του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Παπαγεωργίου (ο μοναδικός εκ των τεσσάρων βουλευτών του νομού που είχε ταχθεί υπέρ των τριών δήμων) αναφέρει:
«Στο διάστημα που μεσολάβησε, από την ανακοίνωση του προγράμματος «Καλλικράτης» μέχρι την κατάθεση του τελικού σχεδίου νόμου στη Βουλή, οι προτάσεις που διατυπώθηκαν, ακόμη κι αυτές που ήταν διαφορετικές από τις δύο του Υπουργείου για την Πιερία, είχαν θετικά στοιχεία και ήταν διαμορφωμένες με διάθεση προσφοράς και αγάπης για την κάθε περιοχή, είχαν δυναμική και προοπτική που ξεκινούσε από τον δυναμισμό των τοπικών κοινωνικών. Φυσικά καμιά απ’ αυτές δεν μπορούσε να εφαρμοστεί και να λύσει αυτόματα όλα τα προβλήματα, αλλά και να δώσει από μόνη της αναπτυξιακή προοπτική στις τοπικές κοινωνίες.
Η απόφαση του Υπουργείου φανερώνει πως η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αφουγκράστηκε τις τοπικές κοινωνίες, σεβάστηκε και έλαβε υπόψη τις διαδικασίες της διαβούλευσης, τις προτάσεις και τις αποφάσεις που προέκυψαν από αυτές. Στην τελική απόφαση υπολογίστηκαν κατά κύριο λόγο τα επιστημονικά τεκμηριωμένα κριτήρια της μελέτης του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κριτήρια βιωσιμότητας και αναπτυξιακής προοπτικής των νέων Δήμων. Σε αυτά στηρίχθηκε και η δική μου πρόταση, την οποία εξ αρχής γνωστοποίησα, για την δημιουργία τριών δήμων στην Πιερία.
Τώρα που ανακοινώθηκε η τελική απόφαση του Υπουργείου, οι πολίτες της Πιερίας έχουν μπροστά τους το χρόνο μέχρι τις εκλογές, για να συζητήσουν, να προτείνουν και να αναζητήσουν σχέδια, προτάσεις και πρόσωπα που θα ανταπεξέλθουν θετικά στην πρόκληση των νέων Δήμων.
Το ΠΑΣΟΚ, μέσα από δημοκρατικό διάλογο, διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες θα πρέπει να αναζητήσει και να προτείνει ικανά και άξια στελέχη, τα οποία θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και τις προκλήσεις της νέας αρχιτεκτονικής της Αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης, του προγράμματος ‘Καλλικράτης’, στους τρεις νέους δήμους στην Πιερία και στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας».(
Πολιτεία) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: