Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Ημερίδα του ΤΕΕ και του συλλόγου μηχανικών Πιερίας αύριο στην Εκάβη -Μα, πού να πετάξουμε τα μπάζα μας; * Δεν υπάρχει χώρος απόθεσης μπαζών. Κι άμα τα πετάξεις σε ρέμα, σε «γράφουν». Αυτό είναι το πρόβλημα, λέει ο πρόεδρος των μηχανικών. * Μπορούμε να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα, να κάνουμε πλέον και ανακύκλωση αυτών των υλικών, λέει ο πρόεδρος του ΤΕΕ.


Τρίτη 2 Μαρτίου 2010
Με αντικείμενο τη διαχείριση αποβλήτων εκσκαφών - κατασκευών και κατεδαφίσεων πραγματοποιείται αύριο, Τετάρτη 3/3/2010, στις 6 το απόγευμα στο συνεδριακό κέντρο Κατερίνης, ημερίδα που διοργανώνουν από κοινού η νομαρχιακή επιτροπής του τεχνικού επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ/ΤΚΜ) και ο σύλλογος διπλωματούχων μηχανικών Πιερίας.
Ομιλητές της ημερίδας θα είναι το μέλος του Δ.Σ. του ΤΕΕ κ. Σωκράτης Φάμελλος και ο υπεύθυνος παραγωγής της εταιρίας ανακύκλωσης αδρανών Μακεδονίας κ. Στάθης Χρίστογλου.
Εισηγητές της ημερίδας
Ο κ. Φάμελλος θα μιλήσει για το ....σχεδιασμό και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων αναφορικά την ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων ενώ ο κ. Χρίστογλου θα αναφερθεί στην επεξεργασία και εκμετάλλευση μη επικίνδυνων αδρανών υλικών από το συλλογικό σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης ΑΕΚΚ (ανακύκλωση αδρανών Μακεδονίας Α.Ε.).
Κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης τύπου που έγινε στα γραφεία του ΤΕΕ στην Κατερίνη, ο πρόεδρος της νομαρχιακής επιτροπής ΤΕΕ Πιερίας Τάσος Τασιούλας και ο πρόεδρος του συλλόγου διπλωματούχων μηχανικών Πιερίας Χρήστος Τσελεγκερίδης προχώρησαν σε δηλώσεις για τους στόχους της ημερίδας.
Ο πρόεδρος της Ν.Ε. του ΤΕΕ
Μιλώντας για το θέμα ο κ. Τασιούλας δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η υπόθεση της διαχείρισης αποβλήτων εκσκαφών - κατασκευών και κατεδαφίσεων είναι ένα θέμα για το οποίο  εδώ και πολλά χρόνια συζητάμε να οριοθετηθούν χώροι απόθεσης  αυτών  των υλικών.
Σε μια έρευνα που κάναμε για να οργανώσουμε αυτή την ημερίδα, είδαμε ότι μπορούμε να προχωρήσουμε ένα βήμα παρακάτω, να κάνουμε πλέον και ανακύκλωση αυτών των υλικών από όπου θα προκύψουν χρήσιμα οικοδομικά υλικά που θα χρησιμοποιηθούν εκ των υστέρων.
Μέχρι σήμερα υπήρχε η λογική από τους δήμους γενικά και από τους ιδιώτες να πετάνε αυτά τα υλικά είτε σε λακκούβες ή σε χωματερές ή σε ρέματα. Σήμερα έχουμε φτάσει στο σημείο να μην ξέρει καθένας πού να τα πετάξει όλα αυτά και τελικά τα πετά οπουδήποτε κανείς νομίζει.
Τα υλικά αυτά δεν είναι βλαβερά κατά κανόνα. Για παράδειγμα, τα υλικά που δεν έχουν αμίαντο, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να πεταχτούν. Το θέμα όμως είναι ότι από αυτά μπορούν να προκύψουν χρήσιμα υλικά για την οικοδομή, είτε σίδερα ή χαλίκι.
Εμείς, αυτό που κάνουμε, είναι να θέσουμε το θέμα επί τάπητος, να βάλουμε το θέμα αυτό προς συζήτηση, να το θέσουμε στους δήμους και γενικότερα στην τοπική αυτοδιοίκηση, να το συζητήσουμε».
Ο πρόεδρος του συλλόγου μηχανικών
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συλλόγου διπλωματούχων μηχανικών κ. Τσελεγκερίδης, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Όταν πολλές φορές ζητάμε χώρο απόθεσης  απορριμμάτων αυτών των αποβλήτων, δεν μας δίνεται. Κι όταν κανείς πετάξει μπάζα σε ρέμα, τον «γράφουν». Αυτό είναι το πρόβλημα.
Εμείς, με αυτή την ημερίδα, θέλουμε να δώσουμε το ερέθισμα στους δήμους, στους δημάρχους, για αυτό και κάνουμε ένα αγώνα σε όλους τους δήμους δίνοντας προσωπικά τις προσκλήσεις στους δημάρχους για να έρθουν στην ημερίδα. Γιατί, αν οι δημοτικές αρχές δεν ευαισθητοποιηθούν, τότε δεν θα έχουμε και κανένα αποτέλεσμα»(ΤΟΠΙΚΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: