Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Περιμένουμε, με ενδιαφέρον

Μπροστά σε μια ακόμη σοβαρή διαβούλευση θα βρεθούμε την επόμενη περίοδο, καθώς, αφού ξεμπερδέψει η κυβέρνηση με τον «Καλλικράτη», θα ρίξει στο τραπέζι των συζητήσεων και το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Ήδη, όμως, οι προθέσεις της και τα προσχέδιά της για την υιοθέτηση του λεγόμενου γερμανικού μοντέλου, έχουν προκαλέσει αντιδράσεις και προβληματισμούς, τόσο στις πολιτικές συλλογικότητες, στα κόμματα δηλαδή, όσο και στις πολιτικές μονάδες, στους βουλευτές.
Κι αυτό γιατί προβλέπεται να έρθουν «τα πάνω κάτω» στις εκλογικές περιφέρειες (διαιρέσεις μεγάλων περιφερειών, μονοεδρικές), αλλά και στον τρόπο εκλογής των βουλευτών, όπου οι μισοί θα γλυτώσουν από το άγχος (θα εκλέγονται με λίστα) κι οι άλλοι μισοί θα ιδροκοπούν για τους σταυρούς προτίμησης.
Η «Π», απευθύνθηκε στα γραφεία των εκπροσώπων του νομού στο Εθνικό Κοινοβούλιο, ζητώντας να μας στείλουν γραπτώς κάποια πρώτα σχόλιά τους.
Ανταποκρίθηκαν δυο.
Θ. Παπαγεωργίου:
Για την ουσία … όταν κατατεθεί το νομοσχέδιο
PAPAGEORGIOY«Το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου προσωπικά έχει δεσμευθεί για μια σειρά μέτρων που θα αποκαθιστούν την διαφάνεια στο δημόσιο βίο και θα οδηγήσουν στην ανάκτηση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος και στην απεμπλοκή των πολιτικών από εξαρτήσεις και δεσμεύσεις», λέει ο βουλευτής Πιερίας του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Παπαγεωργίου, τονίζοντας ότι ένα από τα μέτρα αυτά είναι και η αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Ο ίδιος θεωρεί ότι το υπάρχον εκλογικό σύστημα («ιδιαίτερα στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες, όπως αυτή της Β’ Αθηνών», όπως υπογραμμίζει), δεν εκφράζει αυθεντικά τη λαϊκή βούληση, ενώ δημιουργεί στρεβλώσεις, παράγοντας φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής. «Η εκλογή ενός βουλευτή σε μια μεγάλη περιφέρεια τον...... αναγκάζει σε συμβιβασμούς», σημειώνει, διαχωρίζοντας προφανώς τους βουλευτές των μικρών περιφερειών από την ανάγκη να καταφύγουν σε τέτοιου είδους πειρασμούς.
Εκτιμά πάντως ότι ο νέος εκλογικός νόμος που ετοιμάζει η κυβέρνηση («από όσα μέχρι τώρα γνωρίζουμε και όσα έχουν δημοσιοποιηθεί»), είναι «ένα καθαρό και απλό σύστημα, με στόχο την αυτονομία της πολιτικής και την επίτευξη ενός γερού χτυπήματος στο πολιτικό χρήμα», αφού θα «απελευθερώνει το βουλευτή από δεσμεύσεις και συμφέροντα».
Αυτά σε γενικές γραμμές. Διότι, όπως προσθέτει, «την ουσία των αλλαγών στον εκλογικό νόμο θα τη συζητήσουμε όταν θα κατατεθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στη Βουλή. Εξάλλου, όπως έχει καθιερωθεί από την κυβέρνηση, κάθε σχέδιο νόμου πριν κατατεθεί στη Βουλή, τίθεται σε δημόσια διαβούλευση, οι πολίτες εκφράζουν τις απόψεις τους, καταθέτουν τις προτάσεις τους και έτσι διαμορφώνεται το τελικό κείμενο του κάθε νομοσχεδίου το οποίο εκφράζει αυθεντικά τους πολίτες».

Κ. Κουκοδήμος:
Η Ν.Δ προετοιμάζει την πρότασή της

KOYKODHMOS«Περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την πρόταση της κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, αφού μέχρι στιγμής μόνον σενάρια και πληροφορίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας και που αφορούν την υιοθέτηση μέρους του γερμανικού μοντέλου», είναι το πρώτο, λιτό, σχόλιο του βουλευτής Πιερίας της Ν.Δ Κώστα Κουκοδήμου.
Προσθέτει δε πως η παράταξή του προετοιμάζει ήδη την πρότασή της για τον εκλογικό νόμο, την οποία πολύ σύντομα θα παρουσιάσει ο πρόεδρός της Αντώνης Σαμαράς και η οποία «θα απαντά στις ανάγκες της ελληνικής πραγματικότητας».

Ενίσχυση της πολιτικής διαφάνειας ή καλπονοθεία;

Η επιφυλακτικότητα των βουλευτών του νομού (συμπεριλαμβανομένων και αυτών που δεν μας απάντησαν καν) να δημοσιοποιήσουν τις προσωπικές τους απόψεις απέναντι στο νέο εκλογικό νόμο θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν, αφού επισήμως δεν έχει ακόμη ανοίξει η κουβέντα, άγνωστο όμως είναι και το αν θα επιλέξουν να γνωστοποιήσουν δημόσια, ακόμη κι όταν η μεν κυβέρνηση φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή, η δε Ν.Δ καταθέσει τη δική της πρόταση, ενδεχόμενες διαφωνίες τους, καθώς και τα δυο κόμματα φαίνεται να θέτουν ζήτημα αυστηρής κομματικής πειθαρχίας.
Έτσι το μόνο που γνωρίζουμε για την ώρα, είναι ότι:
- η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τα σχέδιά της («η κυβέρνηση του ΠAΣOK εξελέγη στις 4 Oκτωβρίου στη βάση ενός κυβερνητικού προγράμματος, το οποίο περιελάμβανε σαφή δέσμευση για ένα νέο εκλογικό σύστημα που θα συνδυάζει τις μονοεδρικές με τις ευρείες περιφέρειες», λέει ο υπουργός Εσωτερικών),
-η Ν.Δ «θα μπορούσε να συμφωνήσει σε ορισμένα σημεία της κυβερνητικής πρότασης,  όπως, για παράδειγμα, στη διαίρεση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, δεν μπορεί, όμως, να δεχτεί βουλευτές δύο ταχυτήτων, εφαρμογή των μονοεδρικών περιφερειών και επιλογές που ενισχύουν αρχηγικά κομματικά μοντέλα», όπως δηλώνει ο Αντώνης Σαμαράς,
-το KKE είναι κάθετα αντίθετο σε οποιονδήποτε εκλογικό νόμο πέραν της απλής αναλογικής   και «δεν πρόκειται να συμβάλει με οποιονδήποτε τρόπο στον αποπροσανατολισμό του λαού»,
-ενώ ο ΣΥΝ εκτιμά ότι «η τυχόν εφαρμογή του γερμανικού μοντέλου αλά ελληνικά, με βασικό επιχείρημα την αντιμετώπιση της πολιτικής διαφθοράς και πολιτικής χειραγώγησης, δεν αποτελεί λύση στα υπαρκτά προβλήματα, αντίθετα μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση του αρχηγοκεντρικού χαρακτήρα των κομμάτων και στη νοθεία της γνήσιας αντιπροσώπευσης των πολιτών».(
Πολιτεία/Β.Χ.) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: