ΚΥΡΙΑΚΗ 15-11-2009
Tην καθιέρωση «βασικής σύνταξης» για το σύνολο των ταμείων με παράλληλη θέσπιση «κινήτρων ασφάλισης» σχεδιάζει η κυβέρνηση, που ανοίγει αυτή την εβδομάδα τον διάλογο για το ασφαλιστικό.
Ενα από τα κεντρικά θέματα αναμένεται να είναι η καθιέρωση ενιαίου ποσού σύνταξης για όλα τα ταμεία που εποπτεύονται από το υπουργείο Εργασίας, δηλαδή το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ και τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΔΕΚΟ και τράπεζες).
Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ο ασφαλισμένος θα ξεκινά από τη βασική σύνταξη και στη συνέχεια το ποσό αυτό θα αυξάνεται ανάλογα με τα έτη υπηρεσίας και τις εισφορές που έχει καταβάλει. Για την εφαρμογή του μέτρου, θα χρειαστεί να αλλάξουν οι συντελεστές αναπλήρωσης στα ασφαλιστικά ταμεία και να υπάρξει ένα ενιαίο σύστημα υπολογισμού της σύνταξης.
Εφ' όλης της ύλης
Σε περίπτωση που το μέτρο «κλειδώσει», κυβερνητικά .....στελέχη διαβεβαιώνουν πως θα υπάρξει ικανή μεταβατική περίοδος, ώστε να μην αιφνιδιαστούν οι ασφαλισμένοι. Σημειώνεται πως δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί το ποσό της βασικής σύνταξης που θα παίρνουν οι ασφαλισμένοι.
Σε περίπτωση που το μέτρο «κλειδώσει», κυβερνητικά .....στελέχη διαβεβαιώνουν πως θα υπάρξει ικανή μεταβατική περίοδος, ώστε να μην αιφνιδιαστούν οι ασφαλισμένοι. Σημειώνεται πως δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί το ποσό της βασικής σύνταξης που θα παίρνουν οι ασφαλισμένοι.
Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό θα προχωρήσουν με διαδικασίες - εξπρές και είναι χαρακτηριστικό πως αυτή την εβδομάδα ο υπουργός Εργασίας Αν. Λοβέρδος και ο υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης ξεκινούν επαφές με τους κοινωνικούς εταίρους (την Τετάρτη με τη ΓΣΕΕ και την Πέμπτη με το ΣΕΒ). Η ταχύτητα με την οποία ξεκινά ο διάλογος οφείλεται στο οικονομικό αδιέξοδο των ταμείων, που φέτος χρειάζονται 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ έκτακτη χρηματοδότηση για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα. Ο διάλογος θα είναι εφ’ όλης της ύλης, με τα συνδικάτα να προειδοποιούν πως η αύξηση των ορίων ηλικίας και η μείωση των συντάξεων αποτελούν «αιτία πολέμου».
Το εύρος των παρεμβάσεων θα εξαρτηθεί άμεσα από το κατά πόσο θα αποδώσουν τα μέτρα «νοικοκυρέματος» του συστήματος, καθώς το υπουργείο Εργασίας φιλοδοξεί να εξοικονομήσει την επόμενη χρονιά 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ από την αντιμετώπιση τα εισφοροδιαφυγής και των δαπανών στους κλάδους υγείας.
ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ «ΑΓΓΙΞΟΥΝ»
10 «καυτά» θέματα μπαίνουν στο τραπέζι του διαλόγου
10 «καυτά» θέματα μπαίνουν στο τραπέζι του διαλόγου
Δέκα είναι τα βασικά θέματα που αναμένεται να μπουν στο τραπέζι του διαλόγου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση:
1 Η εξίσωση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση στο δημόσιο, μετά την καταδικαστική απόφαση από το ευρωπαϊκό δικαστήριο. Οι αλλαγές αγγίζουν 140.000 γυναίκες, που απειλούνται με αύξηση των ορίων ηλικίας από 5 έως και 17 χρόνια. To επόμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών θα παρουσιάσει σχέδιο νόμου, που θα καθορίζει μεταβατική περίοδο για την εξίσωση των ορίων ηλικίας
2 Η χορήγηση κινήτρων για την παραμονή στην εργασία. Για παράδειγμα, στον δημόσιο τομέα θα καταργηθεί η διάταξη που επιβάλλει την υποχρεωτική συνταξιοδότηση με 35ετία σε ηλικία 58 ετών.
3 Η μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, κυρίως μέσα από τον περιορισμό των αναπηρικών συντάξεων - μαϊμού και των ακριβοπληρωμένων προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου. Στον δημόσιο τομέα αναμένεται να αυξηθεί το πέναλτι για την πρόωρη συνταξιοδότηση (ανάλογη ρύθμιση πέρασε πέρσι στον ιδιωτικό τομέα με τον νόμο Πετραλιά).
4 Η αναμόρφωση της λίστας με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
5 Η αλλαγή του καθεστώτος της διαδοχικής ασφάλισης, με το σχετικό νομοσχέδιο να περνά από τη Βουλή το πρώτο τρίμηνο του 2010.
6 Η «διόρθωση» επίμαχων ρυθμίσεων του νόμου Πετραλιά, όπως για παράδειγμα τα όρια συνταξιοδότησης των μητέρων και το ύψος των επικουρικών συντάξεων. Πάντως το εύρος και ο χρόνος των παρεμβάσεων θα εξαρτηθούν από το κατά πόσο το υπουργείο Εργασίας θα βρει τελικά τα απαιτούμενα κονδύλια.
7 Η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, που έχει εκτοξευτεί στα 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, καθώς εκτιμάται πως πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα δουλεύουν χωρίς ασφαλιστική κάλυψη.
8 Η σύμπραξη των τεσσάρων μεγάλων ταμείων -δηλαδή του ΙΚΑ, του ΟΓΑ, του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών και του ΟΠΑΔ- με στόχο τον περιορισμό των δαπανών στους κλάδους υγείας. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα υπερ-ταμείο, το οποίο θα καλύπτει εννιά εκατομμύρια ασφαλισμένους.
9 Η επαναφορά της λίστας φαρμάκου, ώστε να περιοριστούν οι δαπάνες. Η νέα λίστα φαρμάκων αναμένεται να είναι βασισμένη στα ευρωπαϊκά πρότυπα και θα είναι «θετική». Αυτό σημαίνει ότι θα καλύπτει και θα αποζημιώνει αποκλειστικά όσα σκευάσματα περιλαμβάνει.
10 Η περαιτέρω ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων.ΕΘΝΟΣ kokkaliari@pegasus.gr
ΚΡΑΧΤΗΣ
(http://kraxtis-gr.blogspot.com)
(http://kraxtis-gr.blogspot.com)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου