Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Το... μετέωρο βήμα της ΝΔ

ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009

Από τον Παναγιώτη Δ. Παναγιώτου


Διάλογος ουσίας αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει στη ΝΔ, γιατί οδηγεί αυτόματα σε πολιτική αποδοκιμασία του Καραμανλή. Οι δελφίνοι δεν «αντέχουν» τέτοιο βάρος. Αναγκαστικά, όμως, θα γίνει, ρητά ή συγκαλυμμένα, μετά την εκλογή αρχηγού

 Πολλά στελέχη της ΝΔ, εν όψει της εκλογής νέας ηγεσίας, ζητούν να γίνει ουσιαστική συζήτηση για τα αίτια της εκλογικής ήττας της ΝΔ, τον χαρακτήρα της και με βάση τα συμπεράσματα από έναν τέτοιον διάλογο να αποφασίσουν για τη «νέα ταυτότητα» που πρέπει να αποκτήσει η παράταξη. Και με βάση αυτή την «ταυτότητα» να αναζητηθεί ο ηγέτης που θα μπορέσει να την υπηρετήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Ομως, τέτοιος διάλογος δεν γίνεται. Και το πιθανότερο είναι να μη γίνει, ούτε μέχρι την ημερομηνία της εκλογής του νέου αρχηγού.
Η αιτία είναι ο Καραμανλής και ο βασικός ηγετικός κομματικός κύκλος που τον περιέβαλε τα χρόνια της «νέας διακυβέρνησης». Μια πολιτική αποτίμηση των αιτιών της μεγάλης εκλογικής ήττας της ......ΝΔ αναγκαστικά οδηγεί στην πλήρη πολιτική αποδοκιμασία του ίδιου του Καραμανλή και του «κύκλου» των προσώπων που τον στηρίζουν, χωρίς πολιτικές επιφυλάξεις.
Ομως, κάτι τέτοιο δημιουργεί συνθήκες ανεξέλεγκτων και «επικίνδυνων» εξελίξεων, που όχι μόνο ο Καραμανλής (αυτονοήτως) δεν επιθυμεί, αλλά ούτε και οι «δελφίνοι» στην κούρσα διαδοχής για διαφορετικούς, βέβαια, λόγους ο καθένας εκτός από τους ψηφοθηρικούς...
Η Ντόρα λ.χ. γιατί τον «στήριξε» και τη «στήριξε» ανεπιφυλάκτως τα πεντέμισι χρόνια, στο πλαίσιο μιας «ιδιοτελούς» μεταξύ τους «συμφωνίας κυρίων», που ήδη δίνει προβάδισμα «συνέχειας» στην Ντόρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κ. Μπακογιάννη είναι πρώτη και καλύτερη στην «καταγγελία» εκείνων, που, ενώ «λιβάνιζαν» τον Καραμανλή όταν ήταν στην εξουσία, τώρα τον «κριτικάρουν σκληρά»! Η θέση της αυτή δεν είναι «ηθική», παρότι ως τέτοια την προβάλλει η ίδια, αλλά άκρως πολιτική.
Ο Σαμαράς, από την άλλη, έχοντας υποχρέωση στον Καραμανλή, που τον ξανάβαλε στο «παιχνίδι», αλλά κυρίως ως διεκδικητής της «καραμανλο-αβερωφικής» παράδοσης, έχει ελάχιστα περιθώρια ανοιχτής πολιτικής κριτικής αμφισβήτησης της «νέας διακυβέρνησης» του Καραμανλή, παρότι είναι ο «λιγότερα συνδεόμενος» με αυτή και έχει ουσιαστικά διαφορετική «ατζέντα».
Η «σκιά» του Καραμανλή αποτρέπει συζήτηση ουσίας, τουλάχιστον μέχρι την εκλογή νέου αρχηγού. Μετά, τα πράγματα θα κινηθούν αναγκαστικά σε «άλλη τροχιά». Η νέα ηγεσία θα είναι υποχρεωμένη να πάρει αποστάσεις από την πενταετία Καραμανλή και τα πρόσωπά της. Ο δε ηττημένος θα επιχειρήσει να βάλει τουλάχιστον στο «κάδρο» και τη δική του ταυτότητα. Ολα, όμως, θα κριθούν από τις συνολικές πολιτικές εξελίξεις. Και όχι από την «απειλή Καραμανλή» ότι όποιος δεν τον στηρίξει θα χει να κάνει μαζί του...Παναγιώτης Δ. Παναγιώτου-panpan@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: