Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Αναδιανομή 1 δισ. ευρώ υπέρ των χαμηλών εισοδημάτων Έκτακτη εισφορά σε κερδοφόρες επιχειρήσεις και ιδιοκτήτες ακινήτων

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

http://images.tanea.gr/assetservice/Image.ashx?c=12806105&r=0&p=0&t=0&q=100&v=1&s=1&w=800&h=
Με έκτακτους φόρους 1 δισ. ευρώ σε κερδοφόρες επιχειρήσεις και μεγάλες ακίνητες περιουσίες χρηματοδοτεί η κυβέρνηση την πρώτη ανάσα που προσφέρει σε κοινωνικά ασθενείς ομάδες, με το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης.
Το σχετικό νομοσχέδιο που ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο και αναμένεται να κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή ανταποκρίνεται, όπως είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για στήριξη των εισοδημάτων των οικονομικά ασθενέστερων, για τόνωση της κατανάλωσης, αλλά και για δίκαιη αναδιανομή του εισοδήματος. «Οι 300 μεγαλύτερες και πολύ κερδοφόρες εταιρείες και τράπεζες ευνοήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια από τη μείωση των ......
συντελεστών. Είναι, λοιπόν, η στιγμή να συμμετέχουν σε μια πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης» είπε.
Περίπου 300 επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν 870 εκατ. ευρώ με τη μορφή της έκτακτης εισφοράς στα κέρδη του 2008, ενώ 60.285 νοικοκυριά, με ακίνητη περιουσία πάνω από 600.000 ευρώ, θα επιβαρυνθούν με 180 εκατ. ευρώ.
Από την άλλη πλευρά, περίπου 2,5 εκατομμύρια πολίτες με χαμηλά εισοδήματα, καθώς επίσης και από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, μεταξύ άλλων συνταξιούχοι, άτομα με αναπηρίες και άνεργοι, θα εισπράξουν επιδόματα από 300 έως 1.300 ευρώ, συνολικού προϋπολογισμού 1.068.400.000 ευρώ. Ποιοι παίρνουν
Δικαιούχοι του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης είναι δύο κατηγορίες:
1 Οικογένειες μισθωτών και αγροτών, με παιδιά. Συνολικά, οι δικαιούχοι φτάνουν τους 444.500. Ειδικότερα, για οικογένειες με 1 παιδί και συνολικό οικογενειακό εισόδημα έως 14.000 το ύψος της ενίσχυσης είναι 700 ευρώ, με 2 παιδιά και εισόδημα έως 15.500 ευρώ είναι 800 ευρώ, με 3 παιδιά και εισόδημα έως 17.000 ευρώ είναι 1.000 ευρώ, με 4 παιδιά και εισόδημα έως 18.500 είναι 1.100 ευρώ, με 5 παιδιά και εισόδημα έως 20.000 ευρώ είναι 1.200 ευρώ και με 6 παιδιά και εισόδημα έως 21.500 ευρώ είναι 1.300 ευρώ.
Το επίδομα δεν δικαιούνται οι άγαμοι και τα ζευγάρια χωρίς παιδιά. «Είναι επιλογή μας», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι «οι νέοι των 700 ευρώ δεν θέλουν επίδομα, θέλουν δουλειά».
Επίσης, δεν δικαιούνται επίδομα οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
2 Ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Συνολικά, οι δικαιούχοι είναι 2.103.00. Ειδικότερα, οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, με εισοδηματικά κριτήρια της κλίμακας ΕΚΑΣ, όπως και οι συνταξιούχοι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ θα πάρουν 300 ευρώ, οι χαμηλοσυνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη χηρείας, γήρατος, αναπηρίας και δεν λαμβάνουν ΕΚΑΣ, τα άτομα με αναπηρία που λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα, οι νεφροπαθείς, τα απροστάτευτα παιδιά, οι άποροι και οι άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ θα πάρουν 400 ευρώ. Τον Δεκέμβριο θα πληρωθεί το 50% του επιδόματος και το υπόλοιπο εντός του 2010. Όπως ανακοίνωσε, εξάλλου, χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου, η αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες από 7% σε 11% θα προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2010. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού κατατίθεται αύριο.
Ποιοι δίνουν
● Οι ιδιοκτήτες ακινήτων αντικειμενικής αξίας πάνω από 600.000 ευρώ θα πληρώσουν μια έκτακτη εισφορά μαζί με το ΕΤΑΚ του 2009, αλλά επιπλέον αυτού, με μορφή προοδευτικού ΕΤΑΚ. Ειδικότερα, το ποσό μεταξύ 600.000 και 1 εκατ. ευρώ φορολογείται με ποσοστό 0,2%, το ποσό μεταξύ 1 εκατ. ευρω και 4 εκατ. ευρώ με 0,4% και το άνω των 4 εκατ. ευρώ με 0,6%.
Σημειώνεται ότι το ισχύον ΕΤΑΚ είναι 0,1% της αξίας του ακινήτου, με αφορολόγητο όριο τις 100.000 ευρώ για τον άγαμο και τις 200.000 ευρώ για το ζευγάρι με έως 2 παιδιά, που προσαυξάνεται κατά 30.000
ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί. Έτσι, ένας οικογενειάρχης με 2 παιδιά και ακίνητα αξίας 700.000 ευρώ θα πληρώσει για φέτος ΕΤΑΚ 500 ευρώ και έκτακτη εισφορά 200 ευρώ.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε χθες ότι η επιβολή της έκτακτης αυτής εισφοράς δεν αλλάζει τα σχέδια της κυβέρνησης να καταργήσει το ΕΤΑΚ το 2010 και να επαναφέρει τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, τον φόρο κληρονομιάς και γονικών παροχών. Αυτά θα γίνουν με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Φεβρουάριο με Μάρτιο, ύστερα από κοινωνική διαβούλευση.
● Επιβάλλεται φόρος 0,3% στην ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας που αξιοποιείται εμπορικά. Με τον υφιστάμενο νόμο, η Εκκλησία πληρώνει ΕΤΑΚ 0,1%, ενώ τα νομικά πρόσωπα 0,6%. Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι είναι δίκαιο να ανήκει η Εκκλησία στην κατηγορία των κοινωφελών οργανισμών που πληρώνουν ΕΤΑΚ 0,3% επί της αξίας των ακινήτων.
● Η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται σε επιχειρήσεις με κέρδη πάνω από 5 εκατ. ευρώ το 2008, που εκτιμάται ότι είναι περίπου 300. Συγκεκριμένα, τα κέρδη μεταξύ 5 και 10 εκατ. ευρώ φορολογούνται με συντελεστή 5%, μεταξύ 10 και 25 εκατ. ευρώ με 7% και άνω των 25 εκατ. ευρώ με 10%.
Έτσι, μια επιχείρηση με κέρδη 15 εκατ.
ΠΕΡΙΠΟΥ 2,5 ΕΚΑΤ.
πολίτες με χαμηλά εισοδήματα και από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες θα εισπράξουν επιδόματα 300 έως 1.300 ευρώ
ευρώ θα πληρώσει έκτακτη εισφορά 600.000 ευρώ.

Αιφνιδιασμός
«Σε κανέναν δεν αρέσει να αιφνιδιάζει», είπε χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αντίθεση που είχε εκφράσει ο ίδιος, αλλά και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προεκλογικά στην επιβολή αιφνιδιαστικών μέτρων.
Ωστόσο, πρόσθεσε, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, το δημοσιονομικό αδιέξοδο τεράστιο και θα ήταν ανεύθυνο να προχωρήσει η κυβέρνηση στη λήψη ενός μέτρου με δημοσιονομικό κόστος επιβαρύνοντας περαιτέρω το έλλειμμα του προϋπολογισμού, χωρίς να προβλέψει την πηγή χρηματοδότησής του.

ΟΧΙ

ΦΟΡΟΙ μπορεί να επιβάλλονται μόνο σε ακίνητα τα οποία επιφέρουν στον κάτοχό τους εισόδημα, δηλαδή είναι μισθωμένα. Διότι σήμερα που η κτηματαγορά πλήττεται από την ύφεση και πολλά ακριβά ακίνητα στην Αθήνα αλλά και σε όλη την Ελλάδα είναι ξενοίκιαστα, με το εν λόγω μέτρο οι ιδιοκτήτες τους καλούνται να πληρώσουν φόρο. Τη στιγμή που σαν χώρα ζητάμε από τους ξένους να επενδύσουν στην ελληνική κτηματαγορά, δηλαδή στα ακριβά παραθεριστικά ακίνητα, δεν είναι δυνατόν σε αυτά να επιβάλλουμε φόρους.
Εδώ και περίπου έναν χρόνο, και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αυτά που έχουν δεχτεί τη μεγαλύτερη πίεση είναι τα παραθεριστικά ακίνητα. Οι πωλήσεις τους είναι ελάχιστες και τέτοια μέτρα επηρεάζουν τους επενδυτές αρνητικά.
ΝΑΙ
Ο ΜΑΟ ΤΣΕ ΤΟΥΝΓΚ έλεγε ότι για να φθάσεις στην κορυφή του βουνού, οφείλεις να ακολουθήσεις τον ελικοειδή δρόμο, διότι η ανάβαση σε ευθεία γραμμή θα σε κουράσει και θα χρειαστεί σύντομα να εγκαταλείψεις.
Το πρόβλημα με την κυβέρνηση είναι ότι έχει μπροστά της ένα δάσος από βουνοκορφές. Η πρώτη μάχη με το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης πήγε καλά. Η πρώτη ανάβαση έγινε και η κορυφή κατακτήθηκε δίχως απώλειες. Όταν είσαι στην κορυφή, διαθέτεις βέβαια το πλεονέκτημα να βλέπεις καθαρά, αλλά έχεις και το μειονέκτημα να σε βλέπουν οι άλλοι. Τώρα όλοι βλέπουν ότι η κυβέρνηση διάλεξε συμμάχους, επέλεξε όχθη. Πήρε θέση. Και η θέση της είναι καθαρή. Ρίχνει το βάρος της στην πλευρά των αδυνάτων οικονομικά και ζητά με τρόπο σαφή το κόστος να το αναλάβουν όσοι έχουν τη δύναμη, την περιούσια, την οικονομική ισχύ.
Όλα τα προηγούμενα χρόνια με τη Ν.Δ. στο τιμόνι του τόπου, η ακίνητη περιούσια και όσοι την κατέχουν απαλλάχθηκε από το βάρος των φόρων, ενώ οι εταιρείες με τα υψηλά κέρδη είδαν τη μεγαλύτερη οικονομική ελάφρυνση στην ιστορία τους.
Οι εκλογές έδειξαν ότι αυτός ο δρόμος δεν έχει μέλλον. Η νέα κυβέρνηση έπιασε το μήνυμα με έναν τρόπο που δεν έχουμε συνηθίσει στον τόπο μας. Γρήγορα, καθαρά, χωρίς μισόλογα, θέλησε να ξεκαθαρίσει από την αρχή με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. (ΝΕΑ)
ΚΡΑΧΤΗΣ
http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: