Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Ένταση για τα stage

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009
Το «γόρδιο δεσμό» των εργαζομένων στα Stage επιχειρεί να λύσει η κυβέρνηση
Ένταση
για τα stage
Λύση στο θέμα των εργαζομένων στα προγράμματα Stage επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση με δεδομένη την απόφαση ότι καταργούνται τα συγκεκριμένα προγράμματα στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ. Για το θέμα υπήρξε συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση με τον επικεφαλής του ΑΣΕΠ. Ο κ. Ραγκούσης είπε ότι οι συμβασιούχοι έργου δεν θα καταργηθούν αμέσως, αλλά θα είναι συνεχώς μειούμενος ο αριθμός τους, δίνοντας προς την Ανεξάρτητη Αρχή την κατεύθυνση για λιγότερες προσλήψεις συμβασιούχων και περισσότερες μόνιμου προσωπικού.
Πρόσθεσε ότι για τους συμβασιούχους στους ΟΤΑ το θέμα θα εξεταστεί διότι, αν μεν καταργηθούν άμεσα, τότε οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τους εργαζόμενους με συμβάσεις έργου ή ορισμένου χρόνου.
Επίσης, για το θέμα της μοριοδότησης ο κ.... Ραγκούσης τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε με αίσθημα δικαιοσύνης όλες τις εκκρεμότητες».
Πρέπει -πρόσθεσε- να κάνουμε κάτι για όλα αυτά τα παιδιά και κυρίως για αυτά που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και στερούνται τη μοριοδότηση του 50% στους διαγωνισμούς. Αυτό δεν είναι δίκαιο, δεν είναι σωστό, σύμφωνα με τις αρχές της ισονομίας και της ισοπολιτείας.
Το γεγονός ότι όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα, ίδιες δυνατότητες και ίδια αντιμετώπιση τόνισε και η ΓΣΕΕ κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειάς της. Η Συνομοσπονδία προσθέτει ότι οι εργαζόμενοι στα stage ιδιωτικού τομέα πρέπει να λαμβάνουν πλήρεις αποδοχές και να απολαμβάνουν πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.

Στην αντεπίθεση η ΝΔ

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνο που το 2003 εφήρμοσε τα stage στον Δημόσιο Τομέα, και μάλιστα με χρήματα του Κρατικού Προϋπολογισμού».
«εφόσον το ΠΑΣΟΚ ακολουθήσει την οδό, την οποία φαίνεται να προεξαγγέλλει, είναι πολιτικά ανακόλουθο, κοινωνικά ανάλγητο, γιατί οδηγεί στην ανεργία χιλιάδες ανθρώπους και επιπλέον είναι έκθετο συνταγματικώς, με βάση την αρχή της ισότητας και θα παραβιάσει την κοινοτική νομοθεσία» προσθέτει ο κ. Παυλόπουλος.
Αντιδράσεις υπήρξαν από τους υποψήφιους για την προεδρία της ΝΔ. Η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε: «H κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αντίθετα με τις προεκλογικές της εξαγγελίες, προχωρεί σε αποφάσεις που εκδικούνται χιλιάδες παιδιά τα οποία εργάζονται στα Προγράμματα Stage στο Δημόσιο, αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
» Χωρίς διάλογο με τους ενδιαφερόμενους η κυβέρνηση αναγγέλλει αποφάσεις που έχουν τεράστιο κόστος και για τους εργαζόμενους αλλά και για τους φορείς. Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε ουσιαστικό διάλογο έτσι ώστε να βρεθεί ο καλύτερος δυνατός τρόπος επίλυσης του θέματος.»
Ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε: «Συνθλίβοντας τα όνειρα χιλιάδων νέων ανθρώπων δεν μειώνονται τα δημόσια ελλείμματα, φωτίζεται απλώς το έλλειμμα κοινωνικής ευαισθησίας που χαρακτηρίζει τη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ» είπε.
Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης σημείωσε: «Δεν είναι δυνατόν το 2009 να επιτρέψουμε ρεβανσιστικές συμπεριφορές. Δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε 300 χιλιάδες συμπολίτες μας και τις οικογένειές τους στο δρόμο. Στο κάτω κάτω κανείς πολίτης δε χρωστά να πληρώνει τις αμαρτίες του κράτους.»
Αντιδράσεις ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ
To KKE με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο δηλώνει την θέση-απαίτηση να καταργηθούν όλα τα Stage και οι άλλες ελαστικές μορφές εργασίας, να μονιμοποιηθούν όσοι εργάζονται σε αυτά.
O ΛΑΟΣ με ανακοίνωσή του σημειώνει ότι η κυβέρνηση με άλλοθι την υπερμεγεθυμένη κρίση στερεί το δικαίωμα στη ζωή σε χιλιάδες νέα παιδιά.
«Αντί να αρχίσει το πρόγραμμα της νέας λιτότητας από τους έχοντες και κατέχοντες ξεκινά από την μη προνομιούχο νέα γενιά. Αυτή είναι η σοσιαλιστική πρόταση του ΠΑΣΟΚ.»
O ΣΥΝ σημειώνει ότι η ευθύνη για την πολιτική ομηρία τόσων χιλιάδων νέων ανθρώπων ανήκει αποκλειστικά στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αφού και τα δύο κόμματα από το 1996 χρησιμοποίησαν τα Stage ως εργαλεία πελατειακών σχέσεων.
Ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης επικοινώνησε με τον υπουργό Εσωτερικών Γ.Ραγκούση, τον οποίο ενημέρωσε ότι ο Δήμος έχει κάνει αίτηση για 350 θέσεις μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ τους οποίους πρέπει να έχει σύντομα διότι χωρίς τους συμβασιούχους δεν θα μπορεί να λειτουργήσει.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: