Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Ξηλώνει τις «ζαρντινιέρες» στην ΕΛ.ΑΣ. Μήνυμα Χρυσοχοΐδη στους «νταήδες» αστυνομικούς η αποπο μπή Τσιατούρα

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009
▅ «Ο κ. Τσιατούρας υπηρέτησε μια αποτυχημένη πολιτική στον χώρο της ΕΛ.ΑΣ.»,  τόνισε χθες ο Μ. Χρυσοχοΐδης, εξηγώντας την αποπομπή του
Τα Εξάρχεια και ο... Δεκέμβριος «έφαγαν» τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.
Βασίλη Τσιατούρα. Χθες το μεσημέρι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ζήτησε την παραίτησή του, την οποία και έλαβε με αφορμή τα όσα διαδραματίστηκαν το βράδυ της Τετάρτης.

«O Τσιατούρας πλήρωσε την κατάσταση που βρήκε ο Χρυσοχοΐδης στην Αστυνομία. Οι αλλαγές εκ βάθρων στην ΕΛ.ΑΣ. είναι επιβεβλημένες», λένε στα «ΝΕΑ» στενοί συνεργάτες του υπουργού, οι οποίοι παραδέχονται πως το επεισόδιο στα Εξάρχεια ήταν η αφορμή........ για μια προειλημμένη απόφαση. «Ο κ. Τσιατούρας υπηρέτησε μια αποτυχημένη πολιτική στον χώρο της ΕΛ.ΑΣ.», υποστήριξε ο κ. Χρυσοχοΐδης θέλοντας να δικαιολογήσει την απόφασή του για τον αποκεφαλισμό του αρχηγού της Αστυνομίας. Στελέχη της Κατεχάκη που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις στην ΕΛ.ΑΣ. συμπληρώνουν με νόημα πως «σημαντικό ρόλο στην απόφαση έπαιξε ο... Δεκέμβριος- έπρεπε να αλλάξει το κλίμα και η οργάνωση στην Αστυνομία» με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και την έναρξη της δίκης, στις 15 Δεκεμβρίου, των δύο αστυνομικών που κατηγορούνται για τη δολοφονία του 15χρονου.

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, όπως αποκαλύπτουν στα «ΝΕΑ» στελέχη του υπουργείου, θα γίνουν κρίσεις σε όλα τα κλιμάκια της Αστυνομίας, αντί του Μαρτίου όπως ήταν προγραμματισμένες. Για την κάλυψη της θέσης του νέου αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. τις περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει ο νυν επιθεωρητής Νότιας Ελλάδας αντιστράτηγος Λευτέρης Οικονόμου. Πρόσωπο γνωστό στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος είχε επιλέξει τον κ. Οικονόμου για τη θέση του εκπροσώπου της ΕΛ.ΑΣ. στη διάρκεια της πρώτης υπουργικής θητείας του και με τον οποίο είχαν πολύ καλή συνεργασία. Σύμφωνα πάντως με ασφαλείς πληροφορίες οι αλλαγές θα είναι σαρωτικές και θα δίνουν το στίγμα προθέσεων της πολιτικής ηγεσίας ενώ πολύ σύντομα ακολουθεί και το Πυροσβεστικό Σώμα. Επίσης μέχρι τον Δεκέμβριο θα έχουν ολοκληρωθεί οι αλλαγές στο πειθαρχικό δίκαιο της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και η ίδρυση ειδικού γραφείου διερεύνησης καταγγελιών αστυνομικής αυθαιρεσίας σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Πολίτη.
«Όχι σερίφηδες»
«Ο υπερβάλλων ζήλος που οδηγεί σε λογικές σερίφη, ράμπο και ζαρντινιέρες δεν είναι καλός οδηγός για την Αστυνομία», επισήμανε ο κ. Χρυσοχοΐδης, ενώ γι΄ ακόμη μια φορά ζήτησε συγγνώμη από όσους προσήχθησαν το βράδυ της Τετάρτης στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Παράλληλα προανήγγειλε και διοικητική έρευνα για το περιστατικό.

Ερωτήματα πάντως προκάλεσε η απόφασή του να μην αναζητήσει ευθύνες από τους καθ΄ ύλην αρμόδιους αξιωματικούς της επιχείρησης που έδωσαν και την εντολή για τις προσαγωγές αλλά και από τον αττικάρχη.
ΟΙ ΚΡΙΣΕΙΣ
Στις αρχές της εβδομάδας αναμένεται να γίνουν οι κρίσεις για τους αξιωματικούς της Αστυνομίας
Είχε αναδειχθεί στην προηγούμενη θητεία του Χρυσοχοΐδη

ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΙΑ του κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αναδείχθηκε ο κ. Βασίλης Τσιατούρας. Επιλέχθηκε τότε για την ίδρυση και τη στελέχωση της νεοσύστατης Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, στην οποία υπήρξε διευθυντής με επιτυχημένη πορεία, μέχρι τον Μάρτιο του 2002.

Επανήλθε στη Δημόσια Ασφάλεια ως διευθυντής, θέση που κατείχε κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, έχοντας την ευθύνη της ασφάλειας αθλητών, εγκαταστάσεων και επισήμων. Είχε προηγηθεί μια επιτυχημένη πορεία στην Ασφάλεια, στο Τμήμα Δίωξης Ληστειών και Εγκλημάτων κατά της Ζωής, στο οποίο υπηρέτησε χρόνια ως προϊστάμενος. Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης υπηρεσίας του από το 1985 έως το 1990 στη συγκεκριμένη υπηρεσία, είχε και τις σημαντικότερες επιτυχίες της καριέρας του. Η εξιχνίαση της απαγωγής του Κωνσταντίνου Δαλάκα, η εξάρθρωση του συνδικάτου του εγκλήματος, η σύλληψη των κατά συρροή δολοφόνων Αντώνη Δαγκλή και Δημήτρη Βάκρινου συμπεριλαμβάνονται σε αυτές, ενώ είχε εξιχνιάσει μεγάλο αριθμό ανθρωποκτονιών.(ΝΕΑ) 
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: