Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Βουλιάξαμε, γιατί δεν αλλάξαμε!


BASIKO-PROLOGOS
Τις πληγές της μετρά η Πιερία, μετά τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ωρών, πληγές που δεν αποκλείεται να γίνουν ακόμη πιο οδυνηρές, αν επαληθευτούν οι δυσοίωνες προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για νέο κύμα έντονων καιρικών φαινομένων.

Για μια ακόμη φορά, πλήρωσε την ανυπαρξία ολοκληρωμένου δικτύου αντιπλημμυρικών έργων, με αποτέλεσμα να καταστραφούν περιουσίες και να κινδυνέψουν ακόμη και ανθρώπινες ζωές.
Παρά τον ικανοποιητικό συντονισμό δημόσιων υπηρεσιών, Νομαρχίας και δήμων, δεν αποφεύχθηκε η επανάληψη φαινομένων που και στο παρελθόν είχαν σημειωθεί προκαλώντας ανάλογες καταστροφές.
Το εύκολο αυτή τη στιγμή είναι να αποδοθούν .......ευθύνες. Η ουσία είναι ότι δεν αλλάξαμε σε επίπεδο αντιπλημμυρικών υποδομών και βουλιάξαμε. Και όποιος υποστηρίζει το αντίθετο, ας απευθυνθεί στον δήμαρχο Δίου που παλεύει χρόνια τώρα να χρηματοδοτηθεί η ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική μελέτη του δήμου του, στον δήμαρχο Πέτρας που αναγκάστηκε να διαθέσει μηχανήματα για να ανοίξει την απαρχαιωμένη 13η Εθνική Οδό (μιας και η κατασκευή νέας δεν χρηματοδοτήθηκε ποτέ), αλλά και στον δήμαρχο Παραλίας η αντιπλημμυρική μελέτη του οποίου έχει χαθεί στα γρανάζια της γραφειοκρατίας…
Ή αλλάζουμε ή ξαναβουλιάζουμε…



Δήμος Πέτρας

13η Εθνική Οδός… εν πλω!

1_PETRA

Σχεδόν πέντε ώρες, περισσότερα από 500 οχήματα ακινητοποιήθηκαν επί της 13ης Εθνικής Οδού, λόγω της δυνατής βροχόπτωσης, η οποία την μετέτρεψε σε κάποια σημεία της σε χείμαρρο.
2_PETRAΗ πρόσφατη έντονη βροχόπτωση, επανέφερε την αναγκαιότητα για την κατασκευή ενός σύγχρονου οδικού δικτύου, ενώ προκάλεσε και την έντονη αντίδραση του δημάρχου Πέτρας, Θωμά Παπαδημητρίου. «Αν δεν μπορούν να κάνουν καινούργιο δρόμο, τουλάχιστον ας τον συντηρήσουν για να μη δημιουργούνται αυτά τα απαράδεκτα φαινόμενα ταλαιπωρίας», ανέφερε ο δήμαρχος. Να σημειωθεί ότι συνεργεία της 13ης ΔΕΣΕ έφτασαν στην περιοχή με αρκετές ώρες καθυστέρησης, ενώ το ουσιαστικό βάρος για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας το ανέλαβε ο Δήμος Πέτρας, παρότι δεν είναι στη σφαίρα της αρμοδιότητάς του.
Προβλήματα στο Δήμο Πέτρας, προκλήθηκαν και σε άλλες περιοχές του. Εντονότερα ήταν στα δημοτικά διαμερίσματα Λόφου, Μοσχοχωρίου και κάτω Μηλιάς, όπου πλημμύρισαν δρόμοι, σπίτια και αγροτικές αποθήκες με αποτέλεσμα να καταστραφούν δεματοποιημένα καπνά.
3_PETRA«Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, αποδεικνύουν την παντελή έλλειψη στοιχειωδών έργων αντιπλημμυρικής προστασίας από πλευράς πολιτείας», σχολίασε ο κ. Παπαδημητρίου, ο οποίος ενημέρωσε του τρεις βουλευτές του νομού μας, αναλυτικά για τις ζημιές που προκλήθηκαν.
Στο Δήμο Πέτρας βρέθηκε από νωρίς το πρωί της Κυριακής και ο βουλευτής Πιερίας Κώστας Κουκοδήμος, όπου και ενημερώθηκε αναλυτικά από το δήμαρχο για το μέγεθος των καταστροφών και τις σοβαρότατες ζημίες στο δίκτυο υποδομών.



Δήμος Αν. Ολύμπου

Από υπόγεια διάβαση σε … υδατοδεξαμενή

AN._OLYMPOS

Προβλήματα αντιμετώπισε και ο Δήμος Αν. Ολύμπου, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε από τον αντιδήμαρχο, Κ. Γιάντσιο. Η υπόγεια διάβαση της Λεπτοκαρυάς, μέσα σε λίγα λεπτά έκλεισε, αφού το νερό πλησίασε σ’ αυτήν τα 3 μέτρα.
«Προφανώς έγινε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος και δεν λειτούργησαν οι εφεδρικές γεννήτριες για να ξεκινήσουν οι αντλίες άντλησης νερού»,  είπε ο κ. Γιάντσιος, ο οποίος από νωρίς χθες το πρωί βρέθηκε στο σημείο μαζί με τεχνικούς της ΕΡΓΟΣΕ.
Η κυκλοφορία στην υπόγεια διάβαση αποκαταστάθηκε μετά από λίγες ώρες και αφού τέθηκαν σε λειτουργία οι συγκεκριμένες αντλίες. Πάντως ερωτηματικά προκαλεί η συγκεκριμένη «τεχνική αστοχία», αφού σε άλλες περιπτώσεις βροχόπτωσης, το σύστημα άντλησης λειτούργησε κανονικά.
Προβλήματα όμως στο Δήμο Αν. Ολύμπου παρατηρήθηκαν και σε άλλες περιοχές εκτός από τη Λεπτοκαρυά και κυρίως εκεί όπου καταλήγουν τα κανάλια. «Παρότι είχε γίνει εγκαίρως καθαρισμός τους, κάποιοι τα μπάζωσαν αγνοώντας τις συνέπειες», υποστήριξε ο αντιδήμαρχος της περιοχής, σημειώνοντας πως ο Δήμος φρόντισε γρήγορα για τη διάνοιξη αυτών των καναλιών και έτσι το πρόβλημα δεν πήρε μεγάλες διαστάσεις.




Δήμος Δίου

Κινδύνεψαν άνθρωποι, «πνίγηκαν» περιουσίες

1_DION

Ώρες αγωνίες έζησαν στο Δήμο Δίου, ο οποίος για μια ακόμη φορά επλήγη περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή του νομού μας, από τις βροχοπτώσεις. Η διαχρονική απροθυμία του Κράτους να χρηματοδοτήσει τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα, είναι η βασική αιτία που μέχρι αυτήν την ώρα αγνοείται ένας άνθρωπος, που κινδύνεψαν άλλοι (μια οικογένεια την τελευταία στιγμή απομακρύνθηκε από την οροφή του αυτοκινήτου της στην οποία είχε καταφύγει όταν αυτό ακινητοποιήθηκε στο δρόμο) και καταστράφηκαν περιουσίες και κόποι μιας ζωής.
Βροντού, Άγιος Σπυρίδωνας, Κονταριώτισσα και Νέα Έφεσος αντιμετώπισαν το σημαντικότερο πρόβλημα. Σπίτια και αποθήκες με αγροτικά προϊόντα (κόποι και εισόδημα μιας ολόκληρης χρονιάς) πλημμύρισαν και αυτοκίνητα καταστράφηκαν.
2_DIONΜέχρι αργά το απόγευμα, συνεργεία του Δήμου και τις Πυροσβεστικής, προσπαθούσαν να ανασύρουν από τον Αίσωνα αυτοκίνητο το οποίο παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά, χωρίς να βρεθεί ο οδηγός του.
«Σήμερα αποδεικνύεται πόσο αναγκαία είναι τα αντιπλημμυρικά έργα για το Δήμο μας», δήλωσε ο δήμαρχος Δίου, που από την πρώτη στιγμή βρέθηκε κοντά στα σημεία της καταστροφής. «Δύο χρόνια είναι κατατεθειμένη η μελέτη στα αρμόδια Υπουργεία, αλλά η απάντηση ήταν μια. Είναι πολλά τα λεφτά», αναφέρει ο Γρ. Παπαχρήστος. «Η μελέτη έχει δοθεί σε όλους τους πολιτικούς φορείς, αλλά όλοι θυμόμαστε τα αντιπλημμυρικά έργα όταν είμαστε μπροστά σε τέτοια φαινόμενα», κατέληξε ο δήμαρχος, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα, ότι τουλάχιστον δεν θα θρηνήσουμε θύματα, αφού έως αργά χθες το βράδυ αγνοείται ένας 45χρονος κάτοικος της περιοχής, πατέρας ενός παιδιού.
Στο Δήμο Δίου, για να δουν από κοντά το εύρος των ζημιών, ήταν και οι βουλευτές του νομού μας, καθώς και ο νομάρχης Πιερίας.
3_DIONΓια μεγάλες ζημίες στα οδικά δίκτυα, σε καλλιέργειες και οικοσκευές» έκανε λόγο ο βουλευτής, Γιάννης Αμοιρίδης.  «Η ζημία είναι τεράστια και πρέπει να καταγραφεί άμεσα» ανέφερε, σχολιάζοντας πάντως ότι παρά τα έντονα καιρικά φαινόμενα «οι υποδομές άντεξαν», αναφερόμενος κυρίως στον Αίσωνα
«Θα συμβάλω  με όλες μου τις δυνάμεις, όταν ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών, στην άμεση αντιμετώπισή τους», δήλωσε η βουλευτής Μαρία Μίχου, η οποία όπως είπε είναι σε συνεχή επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Για θλιβερή μέρα για το νομό μας, έκανε λόγο ο Κ. Κουκοδήμος. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ευχήθηκε να έχει αίσιο τέλος η περιπέτεια του 45χρονου, σημειώνοντας ότι «μπροστά στο ενδεχόμενο απώλειας ανθρώπινης ζωής, οι όποιες ζημίες και καταστροφές έρχονται σε δεύτερη μοίρα», ενώ διαβεβαίωσε ότι επιδίωξή του είναι σε συνεργασία με τη Νομαρχία και τους πληγέντες δήμους, να επιτύχει ο νομός μας την όσο το δυνατόν πιο γενναία χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών έργων.
«Η μεγάλη ποσότητα του νερού που έπεσε σε λίγη ώρα προκάλεσε τις καταστροφές, καθώς, ενώ λειτούργησαν οι αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις, τα κανάλια δεν μπόρεσαν να κρατήσουν όλο το νερό», σχολίασε ο Νομάρχης Γ. Παπαστεργίου, ο οποίος επεσήμανε ότι υπήρξε πολύ καλή συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τους πληγέντες δήμους, αφού πρώτο μέλημα ήταν να μην υπάρξουν θύματα.

4_DION
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: