Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Ανυπολόγιστες ζημιές στην Πιερία - βιντεο


ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009
Το χτύπημα της κακοκαιρίας ήταν σφοδρό. «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο», έλεγαν και ξανάλεγαν κάτοικοι του δήμου Δίου που είδαν δρόμους να εξαφανίζονται, χωράφια να πλημμυρίζουν, περιουσίες να καταστρέφονται και ανθρώπινες ζωές να κινδυνεύουν. Η οργή των πολιτών ξεχειλίζει, αλλά όλοι αναγνωρίζουν και τις παρεμβάσεις των ανθρώπων στο φυσικό περιβάλλον.
Από νωρίς το πρωί της Κυριακής, γκρέιντερ και φορτωτές της Νομαρχίας έκαναν παρεμβάσεις ιδιαίτερα στην επαρχιακή οδό Κατερίνης – Δίου, στο ύψος της Κονταριώτισσας, όπου .....το νερό πάνω στο οδόστρωμα δυσκόλευε την κυκλοφορία των οχημάτων. Προβλήματα από την νεροποντή παρουσιάστηκαν στις παρολύμπιες περιοχές αλλά και στα χωριά των Πιερίων, κυρίως στους Δήμους Δίου, Ελαφίνας, Πιερίων, Πέτρας, και Ανατολικού Ολύμπου. Παρατηρήθηκαν υλικές ζημιές σε δρόμους και σε δημόσιες υποδομές, σε αγροτικούς δρόμους, σε ποιμνιοστάσια και σε αποθήκες με αγροτικά προϊόντα, αλλά και σε πολλά χωράφια, κυρίως περιβόλια. Ζημιές προκλήθηκαν και σε λίγες κατοικίες και καταστήματα στο Μοσχοχώρι.
Πρόβλημα με την κυκλοφορία των οχημάτων παρατηρήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο 10ο χιλιόμετρο της 13ης Εθνικής Οδού Κατερίνης – Ελασσόνος, στο ύψος του Μοσχοχωρίου, όπου διακόπηκε για μία ώρα και η κυκλοφορία, ενώ στο δρόμο Κατερίνης – Δίου, στο ύψος της Κονταριώτισσας εγκλωβίστηκαν πολίτες μέσα στα αυτοκίνητά τους, οι οποίοι σώθηκαν μετά την παρέμβαση της Πυροσβεστικής.
Στη γέφυρα προς τον Άγιο Σπυρίδωνα η κίνηση των οχημάτων γινόταν με δυσκολία.
Δεξιά και αριστερά μόνον πλημμυρισμένα χωράφια. Οι αγώνες μιας ζωής των αγροτών της περιοχής καταστράφηκαν.
Όπως εκτιμούν οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν αιτία της καταστροφής ήταν η ισχυρή νεροποντή και το γεγονός ότι τα ρέμματα ξέσπασαν απότομα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πολίτες που έχουν υποστεί ζημιές μπορούν από τη Δευτέρα να απευθυνθούν στο οικείο Δήμο ή κοινοτικό κατάστημα και να κάνουν δήλωση των ζημιών, τόσο σε χωράφια, σε αγροτικά προϊόντα, αλλά και στην οικοσκευή. Επίσης, από τη Δευτέρα, κλιμάκια της Νομαρχίας θα ξεκινήσουν να καταγράφουν αναλυτικά τις ζημιές που έχουν προκληθεί στις υποδομές ώστε να αποκατασταθούν ενόψει της χειμερινής περιόδου.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ!


ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: