Σε λίγες μέρες τίποτε δεν θα θυμίζει την καταστροφή, διαβεβαίωσαν Νομάρχης Πιερίας και δήμαρχος Δίου
Ξεκίνησαν προχθές τα έργα αποκατάστασης, κατά προτεραιότητα, των δρόμων επικοινωνίας των χωριών, κυρίως του κάμπου του Δίου, που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του περασμένου Σαββατοκύριακου.
Βάρος στην αποκατάσταση και του αναχώματος που κατέρρευσε, αφήνοντας τον Αίσωνα να ξεχυθεί ορμητικός προς τη θάλασσα, παρασέρνοντας στο διάβα του και τον άτυχο 45χρονο από τη Βροντού, που οι ομάδες διάσωσης μάταια αναζήτησαν και χθες.
«Όλα ξαναγίνονται, αλλά η απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής δεν έχει τίμημα», δήλωσε προχθές ο νομάρχης Πιερίας Γ.Παπαστεργίου, στην ....από κοινού με τον δήμαρχο Δίου συνέντευξη τύπου για την επόμενη μέρα της καταστροφής.
Τόσο ο ίδιος, όσο και ο δήμαρχος Δίου Γρ.Παπαχρήστος, εκτίμησαν πως, με εξαίρεση το τραγικό αυτό συμβάν, οι ζημιές που προκλήθηκαν από τα τελευταία, πρωτόγνωρα σε έκταση, καιρικά φαινόμενα, είναι αναλογικά μικρότερες από τις ζημιές των προηγούμενων πλημμυρών που αντιμετώπισε ο δήμος Δίου.
Πράγμα το οποίο απέδωσαν στα πολλά αντιπλημμυρικά έργα που έχουν γίνει στην περιοχή από τη Νομαρχία και από το δήμο. Που, όμως, «δεν άντεξαν» (όπως παραδέχθηκαν), κάτω από το βάρος της υπερβολικής βροχόπτωσης, ενώ κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι και τα νέα έργα, τα έργα αποκατάστασης, θα αντέξουν σε μια επόμενη έντονη νεροποντή, από αυτές που δίνουν όλο και πυκνότερα τελευταία οι κλιματικές αλλαγές.
Η περιβόητη μελέτη για τα αντιπλημμυρικά του Δίου …
Για μια ακόμη φορά πάντως βγήκε στο προσκήνιο η (ματαίως αναμενόμενη εδώ και χρόνια) χρηματοδότηση της φιλόδοξης μελέτης του δήμου Δίου για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, την οποία η πολιτεία πολλάκις αρνήθηκε να χρηματοδοτήσει, διότι το κόστος της αγγίζει τα 11 εκ. ευρώ.
Τελικά ο δήμος την … έκοψε στα δυο και υπέβαλλε τη μισή στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τη άλλη μισή στο ΥΠΕΧΩΔΕ, ελπίζοντας πως το κόστος εκάστης δεν θα είναι πλέον αποτρεπτικό.
.. οι ευθύνες των πολιτών …
Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν ο Νομάρχης Πιερίας και ο δήμαρχος Δίου και στην ευθύνη των πολιτών.
Με αφορμή την επιχείρηση διάσωσης του ζευγαριού, που μαζί με το γιό τους εγκλωβίστηκαν στο αυτοκίνητο, καθ’ οδόν προς κοινωνική επίσκεψη την ώρα της νεροποντής, ο δήμαρχος Δίου ζήτησε από τους πολίτες μεγαλύτερη σύνεση και αυτοπροστασία, για να μην κινητοποιούν άσκοπα Πυροσβεστική και ΕΚΑΜ.
Ο Νομάρχης επέκρινε τους αγρότες, που σε κάθε ευκαιρία μπαζώνουν ρέματα και κανάλια, ή δημιουργούν φράγματα στους δρόμους με σωλήνες για τις αρδευτικές ανάγκες των αγροκτημάτων τους.
… και η απουσία ελεγκτικών μηχανισμών
Κι αν το πρώτο, η ασυλλόγιστη συμπεριφορά απέναντι σε έντονα καιρικά φαινόμενα, αποτελεί, για την πλειοψηφία των πολιτών, την εξαίρεση του κανόνα, το δεύτερο φαίνεται πως είναι πραγματική και μεγάλη πληγή.
Όπως ανέφερε χθες ο Νομάρχης, από τα 355 χιλιόμετρα καναλιών που διέθετε ο δήμος Δίου από την εποχή του σχεδίου Μάρσαλ, ελάχιστα παραμένουν ενεργά. Τα περισσότερα έχουν παρανόμως μπαζωθεί, επεκτείνοντας τα πέριξ χωράφια.
Και ο δήμος τι έκανε; ρωτήσαμε τον δήμαρχο Δίου.
«Τα φωτογραφίσαμε και επιβάλλαμε πρόστιμα, τα οποία κανείς δεν πληρώνει κι εγώ δεν μπορώ να εισπράξω. Δεν μπορώ να τα στείλω στο δημόσιο Ταμείο, αφού οι αγρότες δε χρειάζονται φορολογική ενημερότητα για να φθάσουν μέχρι εκεί και να αναγκαστούν να τα ξοφλήσουν», μας απάντησε.
Αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πως στην Ελλάδα νόμοι υπάρχουν, στην εφαρμογή τους χωλαίνουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου