Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Τα αδιέξοδα της Ν.Δ.

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Το συνέδριο θα αποφασίσει για την εκλογή προέδρου της ΝΔ

Τα αδιέξοδα

της Ν.Δ.

Το συνέδριο θα αποφασίσει για τη συμμετοχή της βάσης στην εκλογή νέου προέδρου, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση της οργανωτικής επιτροπής, όπου οι τέσσερις υποψήφιοι παρουσίασαν τις θέσεις και τις προτάσεις τους.

Όπως εξήγησε ο κ. Κουμουτσάκος, αυτό σημαίνει ότι το συνέδριο, αφού συγκληθεί ως Σώμα, έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει ακόμη και την αλλαγή του τρόπου εκλογής του προέδρου και συμμετοχή της κομματικής βάσης.

Το θέμα αυτό δεν έχει κλείσει και η συζήτηση θα συνεχιστεί στην επόμενη συνεδρίαση της οργανωτικής επιτροπής, που καθορίστηκε να γίνει τη Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου, στις 12 το μεσημέρι.

Η οργανωτική επιτροπή κατέληξε επίσης στις εξής αποφάσεις:

1. Δικαίωμα υποψηφιότητας για το αξίωμα του προέδρου έχουν όλα τα μέλη του κόμματος.

2. Οι υποψηφιότητες ανακοινώνονται με γραπτή δήλωση που κατατίθεται στον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου το αργότερο ώς τις 8 το βράδυ της 15ης Οκτωβρίου 2009. Για να γίνει και τυπικά δεκτή η υποψηφιότητα, πρέπει να υποβληθεί εκ νέου, το αργότερο ως τις 8 το βράδυ της 22ης Οκτωβρίου 2009, συνοδευόμενη από τις υπογραφές 50 συνέδρων. Κάθε σύνεδρος έχει δικαίωμα να υπογράψει μία μόνον υποψηφιότητα.

3. Ξεκινά άμεσα από τα αρμόδια όργανα του κόμματος η διαδικασία συγκρότησης καταλόγου συνέδρων, σύμφωνα με το ισχύον καταστατικό.

«Επανίδρυση» ζητά ο Αντ.Σαμαράς

Την «επανίδρυση» της Νέας Δημοκρατίας ζητά με άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής, ο Αντώνης Σαμαράς. Ο εκ των τεσσάρων διεκδικητών της προεδρίας της ΝΔ, αφού αναλύει τα αίτια της ήττας στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, τονίζει πως επανίδρυση της ΝΔ σημαίνει «επιστροφή στην ιδεολογία μας» και «στροφή σ' ένα σύγχρονο μοντέλο λειτουργίας του κόμματος».

Ο κ. Σαμαράς τάσσεται υπέρ της εκλογής προέδρου από τη βάση, λέγοντας πως «επανίδρυση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την έκφραση του συνόλου των μελών του κόμματος μέσα από τις κάλπες».

Οι προτάσεις και οι απουσίες

Κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση της οργανωτικής επιτροπής του κόμματος, οι τέσσερις επίδοξοι «μνηστήρες» της ηγεσίας της ΝΔ παρουσίασαν τις προτάσεις τους και -σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο- η συνεδρίαση έγινε σε καλό κλίμα.

Στη συνεδρίαση δεν μετείχαν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Αρης Σπηλιωτόπουλος. Ο πρώτος προτείνει την εκλογή μεταβατικής ηγεσίας από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και διοργάνωση τακτικού συνεδρίου αργότερα, με την εκλογή προέδρου από τη βάση, ενώ ο δεύτερος, μέσω διαρροών, κατέστησε σαφές ότι «δεν θα συμμετάσχει σε μια διαδικασία κατώτερη των περιστάσεων», εννοώντας ότι στην Επιτροπή Συνεδρίου συμμετέχουν υποψήφιοι που δεν δηλώνουν ακόμα επισήμως ότι είναι υποψήφιοι, ενώ έκανε λόγο για «διαβουλεύσεις εσωτερικής κατανάλωσης».

Η Ντ.Μπακογιάννη κατέθεσε δύο προτάσεις: το συνέδριο του κόμματος να πραγματοποιηθεί κανονικά στις 7 Νοεμβρίου και να εκλέξει πρόεδρο, ο οποίος θα δεσμευτεί να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες για εκλογές από τη βάση του κόμματος. Ως δεύτερη λύση, προτείνει την άμεση σύγκληση της ΚΟ για την εκλογή προέδρου και γραμματέα και παράλληλα η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου να συνεχίσει τις διαδικασίες για την εκλογή αρχηγού, σε τρεις μήνες και πάλι από τη βάση.

Ο Δημ.Αβραμόπουλος προτείνει η εκλογή προέδρου να γίνει από τη βάση σε τρεις εβδομάδες από το έκτακτο συνέδριο και αφού έχει προηγηθεί η εκλογή μεταβατικού προέδρου που δεν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ.

Τέλος, ο Αντ.Σαμαράς ζητά αλλαγή του καταστατικού, με το κλείσιμο του μονοήμερου συνεδρίου του κόμματος στις 7 Νοεμβρίου και να δοθεί το δικαίωμα συμμετοχής ακόμα και σε μέλη ή φίλους της ΝΔ, οι οποίοι θα προσέλθουν την ημέρα του συνεδρίου.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: