Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

Γαλάζιοι δελφίνοι στα χαρακώματα

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009 - (τα νεα)

Στη Ν.Δ. όλο και περισσότεροι προεξοφλούν ότι μια μεγάλη ήττα στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου θα επιταχύνει και τις εξελίξεις για τη διαδοχή του Κ. Καραμανλή

Τα γκάλοπ τους αναγκάζουν τώρα να ανεβάσουν ταχύτητες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ nasopoulos@dolnet.gr

Στα χαρακώματα για την «επόμενη μέρα» βρίσκονται πλέον οι γαλάζιοι δελφίνοι, καθώς μπροστά στο φάσμα μιας μεγάλης ήττας οι περισσότεροι στη Ν.Δ. προεξοφλούν ότι η 4η Οκτωβρίου θα επιταχύνει και τις εξελίξεις για τη διαδοχή του Κ. Καραμανλή.
Παρά τις διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού ότι πρόθεσή του είναι να κρατήσει το τιμόνι της Ν.Δ. ακόμη κι αν ηττηθεί στις εκλογές, προβεβλημένα στελέχη του κόμματος εμφανίζονται πεπεισμένα ότι η αποχώρηση του κ. Καραμανλή από τη Ρηγίλλης θα είναι άμεση, ιδίως εάν η ήττα είναι συντριπτική και το ΠΑΣΟΚ εξασφαλίσει αυτοδυναμία. Οι προϋποθέσεις, άλλωστε, που σπεύδει να θέσει ο ίδιος- να αισθάνεται «χρήσιμος» και να τον θέλει η κομματική βάση- ενισχύουν τη διαδοχολογία στο γαλάζιο στρατόπεδο και φουντώνουν, παράλληλα, το κλίμα ηττοπάθειας. Σε περίπτωση «διαχειρίσιμης» ήττας, τα ίδια στελέχη δεν αποκλείουν ο Πρωθυπουργός να επιδιώξει την παραμονή του στη Ρηγίλλης, αλλά εκτιμούν ότι θα ζητήσει επιβεβαίωση της ηγεσία του μέσα από ένα έκτακτο συνέδριο.

Προετοιμάζονται. Το μήνυμα είναι ότι με κάθε σενάριο ήττας η απώλεια της εξουσίας θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στο εσωκομματικό πεδίο. Και γι΄ αυτή την εξέλιξη είναι κοινό μυστικό στη Ν.Δ. ότι σπεύδουν να προετοιμαστούν οι κ.κ. Ντόρα Μπακογιάννη, Αντ. Σαμαράς και Δημ. Αβραμόπουλος. Τακτικοί συνομιλητές τους επισημαίνουν ότι όλοι μέχρι τις εκλογές θα αποφύγουν κάθε δημόσια αντιπαράθεση, για την οποία θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν και να χρεωθούν μερίδιο της εκλογικής ήττας. Αλλά οι περισσότεροι στη Ν.Δ. είναι βέβαιοι ότι μετά τις εκλογές η τακτική τους θα αλλάξει άρδην. Η δημοσκοπική κατάρρευση της Ν.Δ., ωστόσο, αναγκάζει τους επίδοξους διαδόχους και τα επιτελεία τους να ανεβάσουν ταχύτητες.
Η Ντόρα με πνευμονία. Στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» νοσηλεύεται από χθες η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Οι θεράποντες ιατροί της διέγνωσαν πως πάσχει από πνευμονία και της χορήγησαν ενδοφλέβια αγωγή, χωρίς ωστόσο η κλινική της εικόνα να εμπνέει ανησυχία, όπως τόνιζαν χαρακτηριστικά στα «ΝΕΑ». Σημειώνεται πως για προληπτικούς λόγους ελήφθη από την υπουργό Εξωτερικών επίχρισμα, καθώς οι γιατροί οφείλουν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να έχει προσβληθεί από τη νέα γρίπη Α (Η1Ν1), ωστόσο το τεστ ταχείας διάγνωσης στο οποίο υποβλήθηκε βγήκε αρνητικό.

Στελέχη της Ν.Δ. εμφανίζονται πεπεισμένα ότι η αποχώρηση του Κ. Καραμανλή θα είναι άμεση, εάν η ήττα είναι συντριπτική
Πατάνε γκάζι στην κούρσα της διαδοχής
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
Με την πιο οργανωμένη ομάδα στο κόμμα
Η υπουργός Εξωτερικών, η οποία νοσηλεύεται από χθες το πρωί στο νοσοκομείο με συμπτώματα πνευμονίας, κινήθηκε τις τελευταίες ημέρες μεταξύ Βρυξελλών και Α΄ Αθήνας, σε έναν αγώνα δρόμου να συνδυάσει τα υπουργικά καθήκοντα με την προσπάθεια μιας δυναμικής επανεκλογής. Πολλοί στη Ν.Δ. θεωρούν ότι βγαίνει κερδισμένη και στο εσωκομματικό πεδίο με την απόφαση να μην αντιταχθεί στους εκλογικούς σχεδιασμούς του Κ. Καραμανλή, έστω κι αν η πλειονότητα των γαλάζιων στελεχών δεν επιθυμούσε την επίσπευση των εκλογών. Η ίδια, άλλωστε, απέφυγε να βγει σθεναρά υπέρ της πρόωρης κάλπης. Από τους εσωκομματικούς ανταγωνιστές έχει την πιο οργανωμένη ομάδα στο κόμμα, δημοσκοπικά εμφανίζεται ισχυρότερη από τους κ.κ. Σαμαρά και Αβραμόπουλο. Στη Ν.Δ. δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι παραμένουν ανοικτές οι πληγές στην εικόνα της υπουργού από τη διαφυγή του πρώην στελέχους της Ζίμενς Χρ. Καραβέλα. Με αφορμή την υπόθεση Καραβέλα, άλλωστε, αρκετοί στο εσωκομματικό πεδίο είχαν στοχοποιήσει την κ. Μπακογιάννη για την άνετη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές.
Τις τελευταίες ημέρες, πάντως, τα περισσότερα στελέχη της λεγόμενης μητσοτακικής πτέρυγας έχουν αρχίσει να κινητοποιούνται στο κομματικό στερέωμα, με στόχο να μη βρεθούν απροετοίμαστοι εάν οι κάλπες επισπεύσουν και την «επόμενη μέρα» στη Ν.Δ.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ
Ζει την πρώτη μέρα του... πολέμου
Η σκληρή επίθεση που δέχθηκε ο κ. Αντ. Σαμαράς από τους βουλευτές Ηλείας κ.κ. Γ. Κοντογιάννη, Π. Αδρακτά και κ. Κρινιώ Κανελλοπούλου αποτελεί για πολλούς στο κόμμα την πρώτη δημόσια πράξη πολέμου για τη διαδοχή. Ο υπουργός βρέθηκε στο στόχαστρο με την κατηγορία ότι προωθεί την ένταξη του ναού του Επικουρίου Απόλλωνος στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, ενώ δέχθηκε επίθεση και από την αρμόδια τομεάρχη του ΠΑΣΟΚ κ. Μαρία Δαμανάκη. Ο υφυπουργός Απασχόλησης κ. Κοντογιάννης, που πρόσκειται στη μητσοτακική πτέρυγα και πρωταγωνιστεί στην επίθεση, υπήρξε και χθες λάβρος κατά του κ. Σαμαρά, λέγοντας ότι η κίνησή του για τον αρχαίο ναό στη Φιγαλία είναι αντίστοιχη με το «να διεκδικούσαν οι Μεγαρείς τον Παρθενώνα». Στο ΥΠΠΟ επικαλούνται τοπογραφικά σχέδια της ΟΥΝΕΣΚΟ και πόρισμα της Διεύθυνσης Τοπογραφήσεων και Κτηματολογίου που εντάσσει τον ναό στα όρια της Μεσσηνίας, αλλά βουλευτές της Ν.Δ. τόνιζαν χθες με νόημα ότι η υπόθεση δείχνει πλέον ότι «κανένα λάθος δεν συγχωρείται». Ο ίδιος εμφανίζεται αποφασισμένος να αποφύγει αυτή την ώρα ρήξεις αλλά πολιτικοί φίλοι του σχολίαζαν ότι «το γεγονός πως κάποιοι επιδιώκουν να ανοίξουν μέτωπα είναι σαν να ρίχνουν νερό στον μύλο του ΠΑΣΟΚ». Σε κομματικό επίπεδο, ο υπουργός Πολιτισμού κινείται με στόχο μια ισχυρή επανεκλογή στη Μεσσηνία, ενώ επιδιώκει να επεκτείνει τους διαύλους του με τα λεγόμενα καραμανλικά στελέχη.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
Ποντάρει στη... νέα γρίπη
O κ. Αβραμόπουλος εκτιμά ότι η αντιμετώπιση της νέας γρίπης έχει ενισχύσει τις μετοχές του στο εσωκομματικό πεδίο και στην κοινωνία, την οποία θεωρεί κρίσιμο παράγοντα για την ώρα της διαδοχής. Αποφεύγει κάθε ρήξη αυτή την περίοδο, ενώ προετοιμάζεται για τη μάχη της Α΄ Αθήνας με την κ. Μπακογιάννη που θα αποτελέσει κρίσιμο τεστ και για την «επόμενη μέρα». Με ενδιαφέρον, εξάλλου, παρακολουθούν πολλοί στη Ν.Δ. και την τύχη στενών συνεργατών του οι οποίοι διεκδικούν την είσοδό τους στη Βουλή, όπως η κ. Μαρία Τροχάνη (Αρκαδία), ο κ. Χάρης Λαμπρόπουλος (Ηλεία) κ.ά.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: