Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

Τελευταίο χαρτί οι διαδόσεις για μυστικές δημοσκοπήσεις και σκάνδαλα του ΠαΣοΚ

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009 (ΒΗΜΑ)
Κορυφώνεται τις επόμενες πέντε ημέρες ο πόλεμος των εντυπώσεων που έχει ξεκινήσει από την περασμένη εβδομάδα το Μέγαρο Μαξίμου, με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση των οπαδών της ΝΔ. Στην ήδη οξυμμένη αντιπαράθεση μεταξύ των στελεχών της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης μπαίνουν από τη Δευτέρα οι φήμες και οι διαδόσεις που διασπείρουν στελέχη του κυβερνώντος κόμματος για δήθεν μυστικές δημοσκοπήσεις που ανατρέπουν τα δεδομένα, καθώς και πληροφορίες για την αποκάλυψη νέων σκανδάλων τα οποία εμπλέκουν υψηλόβαθμα στελέχη του ΠαΣοΚ. Ο κ. Κ. Καραμανλής ρίχνεται από σήμερα σε αυτή τη μάχη των εντυπώσεων με ανοιχτές συγκεντρώσεις σε πόλεις όπου το ΠαΣοΚ έχει παραδοσιακά το προβάδισμα, δίνοντας το μήνυμα πως δεν φοβάται να αντιμετωπίσει ακόμη και το πιο εχθρικό ακροατήριο.
Τις τελευταίες δύο ημέρες οι διάδρομοι της Ρηγίλλης και τα υπουργικά γραφεία βοούν από φήμες για μυστικές δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν τη ΝΔ να συσπειρώνει τους οπαδούς της και να μειώνει τη διαφορά από το ΠαΣοΚ.
Οι πιο συγκρατημένοι μιλούν για μια φυσιολογική και αναμενόμενη μείωση της διαφοράς, η οποία είναι αποτέλεσμα της διακοπής των διαρροών προς τον ΛΑΟΣ. Οι πιο ενθουσιώδεις κάνουν λόγο για θεαματική μείωση της διαφοράς, η οποία οφείλεται στην κρίση αξιοπιστίας που διέρχεται το ΠαΣοΚ, σε συνδυασμό με την αύξηση της εκλογικής δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ και των Οικολόγων. Το δεύτερο σενάριο διακινεί από χθες με επιμέλεια η Ρηγίλλης, επιχειρώντας να τονώσει το ηθικό των οπαδών της και να δημιουργήσει κλίμα ενθουσιασμού στην εκλογική βάση της για να επιτύχει ακόμη μεγαλύτερη συσπείρωση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο Γραμματέας της ΝΔ κ. Ελ. Ζαγορίτης αλλά και κορυφαίοι υπουργοί επιβεβαίωναν δημοσίως τις φήμες αυτές, παρά τη ρητή απαγόρευση του νόμου για τη δημοσιοποίηση στοιχείων από δημοσκοπήσεις, ενώ το ίδιο αναμένεται να πράξει και ο Πρωθυπουργός στις προσεχείς συνεντεύξεις του προς τα ΜΜΕ.
Οπως πληροφορείται εξάλλου «Το Βήμα», η κυβέρνηση ερευνά τις τελευταίες ημέρες μια σειρά από υποθέσεις διαφθοράς που έχει στα χέρια της και στις οποίες φέρονται να εμπλέκονται κομματικά στελέχη του ΠαΣοΚ, ενώ αναζητεί στοιχεία για να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση ορισμένων από αυτές. Αν συμβεί αυτό, εκτιμάται ότι η ένταση της προεκλογικής περιόδου θα αυξηθεί ραγδαία και ότι θα διαταραχθεί η ηρεμία που επικρατούσε ως σήμερα.
«Είναι η τελευταία εβδομάδα. Ολοι θα παίξουν τα ρέστα τους, κι εμείς τα δικά μας» παρατηρούσαν χθες μέλη της επικοινωνιακής ομάδας του Πρωθυπουργού, υποστηρίζοντας ότι οι τελευταίες επικοινωνιακές πρωτοβουλίες (όπως για παράδειγμα η ανάδειξη των ανακριβειών από φυλλάδιο του ΠαΣοΚ και η αξιοποίηση των «θολών» δεσμεύσεων του κ. Γ. Παπανδρέου ) έχουν αποφέρει αποτελέσματα και έχουν κλονίσει μερίδα των αναποφάσιστων ψηφοφόρων που μέχρι πρότινος είχαν γυρίσει την πλάτη στη ΝΔ.
Στην προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων εντάσσεται και η στροφή που πραγματοποιείται από σήμερα στη στρατηγική των δημόσιων εμφανίσεων του κ. Καραμανλή. Για να δείξει ότι δεν φοβάται να εμφανιστεί σε περιφέρειες-κάστρα του ΠαΣοΚ, μιλάει σήμερα στην Πάτρα, αύριο στο Ηράκλειο και τη Δευτέρα στη Μυτιλήνη και στη Ρόδο.
Ερευνα για τα blogs
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε χθες κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω των blogs, παρά τη σχετική απαγόρευση.
Στο πλαίσιο της έρευνας ζητείται από τις εισαγγελικές αρχές να αρθεί το απόρρητο των ιστολογίων στα οποία δημοσιεύθηκαν οι δημοσκοπήσεις, καθώς και να δοθούν οι ταυτότητες των εταιρειών που τις διενήργησαν.
Η Εισαγγελία θα αξιολογήσει το υλικό και με βάση τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν θα προχωρήσει στην άσκηση ποινικών διώξεων.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: