Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

ΚΑΚΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009 (ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ)
pollatos  poltiki

pollatos@protothema.gr


Για «εμπαιγμό, ειδικά την ώρα της κρίσης» κατηγόρησε ο κ. Κώστας Καραμανλής τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια του debate των έξι πολιτικών αρχηγών. Την… ενδιαφέρουσα άποψή του ο πρόεδρος της ΝΔ προσπάθησε να την τεκμηριώσει λέγοντας ότι την ώρα που «πρέπει να συμμαζέψουμε τη δημόσια δαπάνη, πρέπει να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή», ο κ. Παπανδρέου (σύμφωνα με την επιχειρηματολογία Καραμανλή πάντοτε) μοιράζει «ακάλυπτες επιταγές».
Άθελά του προφανώς ο κ. Καραμανλής ακύρωσε τις πολιτικές της δικής του απερχόμενης κυβέρνησης και απογυμνώθηκε πολιτικά. Ο κ. Καραμανλής και η κυβέρνησή του ήταν που μόλις προσφάτως έλαβαν μια σειρά από ακατανόητα μέτρα που απλώς αύξησαν τα έσοδα των ξένων αυτοκινητοβιομηχανιών. Ή μήπως είναι δίκαιες οι άλλες ρυθμίσεις με τις οποίες μοιράζεται κρατικό (και κοινοτικό) χρήμα σε δικηγόρους, γιατρούς και συμβολαιογράφους για να βελτιώσουν τον εξοπλισμό των γραφείων τους; Μήπως ο κ. Καραμανλής ισχυρίζεται ότι οι πολιτικές της ΝΔ στόχευαν στην ενίσχυση εκείνων που επλήγησαν από την κρίση; Τολμά μήπως να υποστηρίξει ο πρόεδρος της ΝΔ ότι στήριξε τους μη έχοντες; Γιατί ο κ. Καραμανλής σπεύδει να αυτοχαρακτηρίσει την πολιτική του «υπεύθυνη»;
Εάν ο ίδιος είχε πραγματικά συνείδηση των δύσκολων ετών που περνά η ελληνική κοινωνία, θα ελάμβανε τα μέτρα που προαναγγέλει οψίμως πριν την προκήρυξη εκλογών και δεν θα συμπεριφερόταν λες και τα τελευταία έξι χρόνια βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Αλλά ο κ. Καραμανλής για άλλη μια φορά επιλέγει τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία.
Με τον ίδιο τρόπο συμπεριφέρθηκε σχεδόν σε όλα τα θέματα. Και εξηγώ : ανέχθηκε ή και ενέκρινε την υπόθεση των ομολόγων. Μετά την αποκάλυψή της αναδιπλώθηκε. Βατοπέδι. Πρώτα ευλόγησε τις ανταλλαγές, έπειτα αρνήθηκε τις ευθύνες των συνεργατών του και μετά ανέλαβε την ευθύνη ζητώντας συγγνώμη. Σκοπιανό : δεν έκανε τίποτα για να υπάρξει συμβιβαστική λύση, προέβαλλε το βέτο σαν επιτυχία (ενώ η αρνησικυρία αποτελεί απόδειξη αποτυχίας, αφού η Ελλάδα είπε όχι κι απομονώθηκε) και δεν ανέλαβε πρωτοβουλίες για να αλλάξει τους συσχετισμούς υπέρ της Ελλάδας. Σε όλα τα θέματα ο κ. Καραμανλής αντιδρούσε με τον ίδιο τρόπο. Πρώτα επέλεγε τη στείρα άρνηση και μετά κατέφευγε σε μια δημόσια συγγνώμη. Λες και η συγγνώμη είναι μπλάνκο και εξαφανίζει τα λάθη και τις παραλείψεις.
Έτσι έγινε και με τα υποτιθέμενα καθαρά ψηφοδέλτια της ΝΔ. Ο κ. Καραμανλής έκοψε από τις λίστες του κόμματός του όσους ήθελε με κριτήρια απολύτως υποκειμενικά. Ο ίδιος το παραδέχθηκε… ξεκάθαρα : «τα κριτήρια επιλογής και στάθμισης, είναι οι συνολικές πολιτικές συμπεριφορές». Δηλαδή; Μπορείτε να μας το εξηγήσετε λίγο καλύτερα κ. Καραμανλή; Μήπως σημαίνει ότι κάποιος ενεπλάκη σε σκάνδαλο, ελέγχεται για παραλείψεις, κακοδιαχείριση ή δεν ξέρω τι άλλο, αλλά θα αντιμετωπιστεί με επιείκεια αν είναι φίλος σας ή με τις πράξεις του έχει ευεργετήσει την παράταξή σας; Διότι οι πολίτες κάτι τέτοιο αντιλαμβάνονται. Μόνο μια φορά ο κ. Καραμανλής θα μπορούσε να είναι ειλικρινής. Και να πει «ξεκάθαρα» (το συγκεκριμένο επίρρημα είναι το αγαπημένο του πρωθυπουργού και το προσθέτει σε κάθε φράση) ότι αποφάσισε να κόψει από τα ψηφοδέλτια όσους γαλάζιους δεν πήγαινε ασκώντας «αρχηγικό» δικαίωμα.
Το κερασάκι στην τούρτα είναι οι υπαινιγμοί του κ. Καραμανλή για τον πατριωτισμό του κ. Παπανδρέου. Κι αυτό με αφορμή μια φράση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ (αναφορικά με τον αγωγό Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης) ότι θα διασφαλίσει τα εθνικά συμφέροντα. Από πότε κ. Καραμανλή ελέγχεται σαν «ενδοτικός» κάποιος που δεσμεύεται ότι θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα των Ελλήνων;
Αλλά βλέπετε για τον κ. Καραμανλή αυτά είναι ψιλά γράμματα. Τη συγγνώμη την έχει στο τσεπάκι. Ίσως σε 5-6 χρόνια να παραδεχθεί ότι έκανε λάθος που αμφισβήτησε τον πατριωτισμό του κ. Παπανδρέου. Υπάρχει και το σχετικό προηγούμενο με τον κ. Σημίτη. Ανασκευάζοντας ως υπερβολική παλαιότερη φράση με την οποία είχε χαρακτηρίσει τον κ. Σημίτη «αρχιερέα της διαπλοκής», ο κ. Καραμανλής είπε κάτι σαν το «λέμε και καμιά μ… για να περνάει η ώρα». Ό,τι δηλαδή αναγκάστηκε να πει ο λαγός (αναφερόμαστε στο ανέκδοτο) όταν το εξαγριωμένο λιοντάρι ζητούσε εξηγήσεις για τις φήμες περί της δήθεν σεξουαλικής σχέσης των δύο ζώων.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: