Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ ΣΤΗ ΡΗΓΙΛΛΗΣ, ΠΟΥ ΕΛΠΙΖΕΙ ΝΑ... ΤΡΟΜΑΞΕΙ Η ΒΑΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΣΠΕΙΡΩΘΕΙ Διψήφια η διαφορά στα «μυστικά» γκάλοπ

Το ρεύμα του Γιώργου Παπανδρέου προκαλεί ηλεκτροσόκ στη Ν.Δ. Για πρώτη φορά στην ιστορία κόμματος το οποίο εμφανίζεται να χάνει την εξουσία, αντί να περιορίσει τη διαφορά με το πρώτο κόμμα καθ' οδόν για τις κάλπες, την αυξάνει συνεχώς.

Σύμφωνα με μυστικές δημοσκοπήσεις, είναι πλέον διψήφιος ο αριθμός των μετακινήσεων των ψηφοφόρων από τη Ν.Δ. προς το ΠΑΣΟΚ, ενώ αντίθετα εκείνες από το ΠΑΣΟΚ στη Ν.Δ. περιορίζονται στο 0,5. «Ακόμη και το 1993, που ο Κ. Μητσοτάκης έχασε με οχτώ μονάδες από τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο προεκλογικός αγώνας ξεκίνησε με ένα προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ που έφτανε τις 13,5 μονάδες. Η διαφορά μειώθηκε τελικά κατά 5,5 μονάδες», τόνισαν στην «Ε» έμπειροι πολιτικοί αναλυτές - εκλογολόγοι που έχουν στα χέρια τους τα συγκριτικά στοιχεία.

Δυσαρέσκεια

Η μεγάλη ήττα αναμένεται να προκαλέσει ένα τσουνάμι εσωκομματικής δυσαρέσκειας και κριτικής το οποίο θα συμπαρασύρει και τον Κώστα Καραμανλή. Πολλοί ήταν αυτοί που χτυπούσαν καμπανάκια αλλά ο πρωθυπουργός δεν τα άκουγε ή δεν ήθελε να τα ακούσει. «Δεν είναι η ώρα να υπενθυμίσω ούτε τις προτάσεις ούτε την κριτική μου», είπε ο υπουργός Αμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης. «Απλώς σας λέω ότι κατ' επανάληψη είχα προτείνει τη σύσταση επιτροπής διαχείρισης κρίσεων, είχα εισηγηθεί προτάσεις οι οποίες θα βοηθούσαν ακόμη περισσότερο να πάμε πιο γρήγορα, πιο κοντά στον πολίτη και να έχουμε καλύτερες κινήσεις».

Στενοχωρούν τα γκάλοπ Στενοχωρούν τα γκάλοπ Η διεύρυνση της ψαλίδας ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. άρχισε να παρουσιάζει ιδιαίτερα αυξητικές τάσεις την τελευταία εβδομάδα. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι δεν έπαιξαν ρόλο αυτά καθαυτά τα γεγονότα (ο αποκλεισμός του Τσιτουρίδη, τα δύο μέτρα και σταθμά στους Βατοπεδινούς στα ψηφοδέλτια κ.λπ.) αλλά η γενική πεποίθηση που διαμορφώνεται ότι πέφτουν οι τίτλοι του τέλους. «Ο,τι κι αν κάνει ο Καραμανλής βρίσκει τοίχο», είπε στην «Ε» έγκυρος αναλυτής-εκλογολόγος. «Η επόμενη μέρα θα είναι πολύ δύσκολη γι' αυτόν», συνέχισε. «Αποδείχθηκε πολύ κατώτερος των περιστάσεων. Θα πρέπει μάλλον να αποκλείσει το ενδεχόμενο της παραμονής του στην αρχηγία της Ν.Δ. μετά το ισχυρό πλήγμα που θα δεχθεί».

Οι τελευταίες ελπίδες των «γαλάζιων» είναι μήπως αυτή η αυξητική τάση που υπάρχει στο ποσοστό της διαφοράς και που «θεωρείται πιθανό να αγγίξει ακόμη και διψήφιο αριθμό τα επόμενα 24ωρα», όπως είπε ο εκλογολόγος, αρχίσει να υποχωρεί την τελευταία εβδομάδα. Δηλαδή «να τρομάξει η βάση της Ν.Δ. από την ολική επαναφορά του ΠΑΣΟΚ και να συσπειρωθεί φτάνοντας έστω το 35-36% που πήρε η Ν.Δ. το 1981 και το οποίο θεωρείται ότι είναι το ποσοστό του σκληρού πυρήνα της παραδοσιακής Δεξιάς». Ο πολιτικός χρόνος όμως μετράει πλέον αντίστροφα και οι διαλυτικές τάσεις είναι εμφανείς σε όλες τις εκφάνσεις του κομματικού μηχανισμού και του προεκλογικού αγώνα.

«Πράσινη παρένθεση»

Χθες ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος επιβεβαίωσε εμμέσως το χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Ε» ότι υπάρχει στη σκέψη της Ρηγίλλης το σενάριο της πράσινης παρένθεσης. «Ολα θα αξιολογηθούν τη στιγμή που θα προκύψουν», δήλωσε απαντώντας σε ερωτήματα για το τι θα γίνει αν ο Κάρολος Παπούλιας αρνηθεί δεύτερη προεδρική εκλογή. Το σενάριο της πράσινης παρένθεσης προϋποθέτει το ΠΑΣΟΚ γρήγορα να φανεί αναξιόπιστο και η Ν.Δ. να έχει θετικά δημοσκοπικά ευρήματα που θα της ανοίξουν τον δρόμο για επιστροφή στην εξουσία. Βεβαίως πρόκειται για όνειρο θερινής νυκτός. Δεν αποκλείεται όμως οι «γαλάζιοι» να επιμένουν επιδιώκοντας να δώσουν ένα κίνητρο στα στελέχη και τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. ώστε να την ξαναψηφίσουν και να μην υποστεί πανωλεθρία.

Ο Γιώργος Σουφλιάς συνεχίζει να δίνει τη μάχη της οικονομίας επιχειρώντας να πείσει τους πολίτες ότι υπεύθυνη είναι η πολιτική της Ν.Δ. και ανεύθυνη του ΠΑΣΟΚ, παρά το γεγονός ότι ο Κώστας Καραμανλής άρχισε να βγάζει από τις ομιλίες τους τις αναφορές στο «πάγωμα» των μισθών και των συντάξεων που πάγωσε τον κόσμο. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ μίλησε για το δημόσιο χρέος και έλλειμμα και τόνισε ότι «αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρά, ειλικρινή μέτρα, τα οποία δυστυχώς είναι δυσάρεστα και το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αυτό το θάρρος».

Εδραιώνει αυτοδυναμία το ΠΑΣΟΚ στα γκάλοπ

Κάθε μέρα μία ή περισσότερες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν τη διαμορφωμένη πλέον πεποίθηση ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μεγάλο προβάδισμα έναντι της Ν.Δ. και διεκδικεί με σιγουριά την άνετη αυτοδυναμία.

Χθες μεταδόθηκε («Σκάι») δημοσκόπηση της εταιρείας Public Issue, η οποία εκτιμά τη διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων στο 6% (ΠΑΣΟΚ 41,5%, Ν.Δ. 35,5%) και δίνει 153 έδρες στο σημερινό κόμμα της αντιπολίτευσης. Το ΚΚΕ παίρνει 8,5%, ο ΛΑΟΣ 6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 4% και οι Οικολόγοι Πράσινοι 2,5%.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: