Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Διαφορά ως 7% δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις-Από τα μεσάνυχτα ισχύει η απαγόρευση της δημοσίευσης των δημοσκοπήσεων

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009 (ΤΑ ΝΕΑ)


Μεγάλη η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας. Μεγάλη και η αδιεκυκρινιστη ψήφος
Αυτοδύναμη κυβέρνηση και διαφορά ως επτά μονάδων μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας δείχνουν τρεις τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν τις εκλογές.
Με 6,8 ποσοστιαίες μονάδες προηγείται το ΠΑΣΟΚ της ΝΔ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα Research που διενεργήθηκε για «Το Βήμα».
Σε άλλη έρευνα της Marc για λογαριασμό του «Έθνους» η διαφορά είναι στις επτά μονάδες και το ΠΑΣΟΚ έχει αυτοδυναμία 153 εδρών.
Ανάλογη εικόνα έδειξε και η δημοσκόπηση της Public Issue για την «Καθημερινή».

Πρόκειται για τις τελευταίες δημοσκοπήσεις της προεκλογικής περιόδου, αφού από τα μεσάνυχτα ισχύει, σύμφωνα με τον νόμο, η απαγόρευση της δημοσίευσης των δημοσκοπήσεων.
Συγκεκριμένα, βάσει της δημοσκόπησης της Κάπα Research που διενεργήθηκε για «Το Βήμα», στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 34,4% έναντι 27,6% της ΝΔ.
Ακολουθούν το ΚΚΕ με 7,3%, ο ΛΑΟΣ με 5,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,5%.
Στη Βουλή, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, εισέρχονται πέντε κόμματα, αφού οι Οικολόγοι Πράσινοι συγκεντρώνουν 2,5%.
Η αδιευκρίνιστη ψήφος παραμένει σε υψηλά επίπεδα, σε ποσοστό 17,6%.

Η σΥντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων επιθυμεί να προκύψει από τις εκλογές αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Στην ερώτηση συγκεκριμένα «τι θα θεωρούσατε προτιμότερο να προκύψει από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου;» το 65,6% επιθυμεί μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, το 28,6% κυβέρνηση συνεργασίας και μόλις το 3,6% επιθυμεί επανάληψη των εκλογών.

Όσον αφορά στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο κ. Παπανδρέου συγκεντρώνει 40,4%, ο κ. Καραμανλής 38,6% και ένα ποσοστό 18,9% απαντά «Κανένας».

Επιπλέον, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας της Marc για την εφημερίδα «'Εθνος» στη μέτρηση στην πρόθεση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 36,7%, η Νέα Δημοκρατία το 29,2% και ακολουθούν το ΚΚΕ 7,4%, ο ΛΑΟΣ 5,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3,4%, ενώ οι Οικολόγοι Πράσινοι κινούνται στο 1,6%.
Σημειώνεται ότι η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 9,4%.

Στην εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος η διαφορά εκτιμάται στις 6,7 ποσοστιαίες μονάδες.
Η εκτίμηση είναι ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 41,6% (153 έδρες), η ΝΔ στο 34,9% (95 έδρες και το χαμηλότερο ιστορικά εκλογικό ποσοστό, το ΚΚΕ 8,4% (23 έδρες), ο ΛΑΟΣ 6,3% (17 έδρες), ο ΣΥΡΙΖΑ 4,2% (12 έδρες) και οι Οικολόγοι Πράσινοι εκτός Βουλής με 2,2%.

Στο σχετικό ερώτημα εάν σε περίπτωση ήττας της ΝΔ και με διαφορά μεγαλύτερη των ευρωεκλογών θα πρέπει να τεθεί θέμα ηγεσίας, ένας στους δύο ψηφοφόρους (51,3%) απαντά «όχι» και το 33% απαντά «ναι».
Ωστόσο, ανεξάρτητα εάν στην παρούσα πολιτική συγκυρία δεν αποτυπώνεται, το 20,6% των ψηφοφόρων της ΝΔ λένε ότι πρέπει να τεθεί θέμα ηγεσίας.

Από τη δημοσκόπηση της εταιρίας Public Issue, για λογαριασμό της εφημερίδας «Καθημερινή» προκύπτει αυτοδύναμη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με 153 έδρες και ποσοστό 41,5%. Στο 35,5% το ποσοστό της ΝΔ, που φαίνεται να εκλέγει 97 βουλευτές.

Τρίτο κόμμα στην εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος εμφανίζεται το ΚΚΕ με ποσοστό 8,5% και 23 βουλευτές.
Ακολουθεί ο ΛΑΟΣ με 6% που φαίνεται να εκλέγει 16 βουλευτές, ενώ πέμπτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 4% και 11 βουλευτές.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι με ποσοστό 2% δεν καταφέρνουν να μπουν στη Βουλή

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: