Σάββατο 15 Αυγούστου 2009

Πυρετός από τον ιό της Siemens

Σάββατο 15 Αυγούστου 2009

Ο ιός της Siemens ανεβάζει τον πολιτικό πυρετό

Ηαιφνίδια στο μέσον των διακοπών του Αυγούστου κορύφωση του σκανδάλου της Siemens, όπως εκφράστηκε με τους ισχυρισμούς Χριστοφοράκου ότι δωροδόκησε ...

Τι συμβαίνει στο εσωτερικό των κομμάτων μετά τις κατηγορίες Χριστοφοράκου για τις μίζες και τους αποδέκτες τους

Πυρετός από τον ιό της Siemens

Διαβρωτική επίδραση στην πολιτική ζωή- Πιο πιθανή μοιάζει πλέον η πρόωρη προσφυγή σε εκλογές

Ο ΙΟΣ Siemens εισέβαλε νωρίτερα και με μεγαλύτερη ένταση από τον ιό της νέας γρίπης στην πολιτική ζωή της χώρας και ήδη ασκεί τη δική του διαβρωτική επίδραση.
Με τη δημοσιοποίηση, την περασμένη
Τετάρτη, του γερμανικού βουλεύματος καταδίκης του άλλοτε πανίσχυρου στελέχους της Siemens στην Ελλάδα, που στηρίχθηκε στην κυνική ομολογία του κατηγορουμένου ότι με σκοπό την απρόσκοπτη εκτέλεση της προμήθειας του συστήματος ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων C-41, προσέφερε, κατόπιν συμφωνιών
με τους εντεταλμένους επίσημους ταμίες, παράνομες χρηματοδοτήσεις σε Νέα Δημοκρατία και ΠαΣοΚ, διαμορφώθηκαν νέες πολιτικές συνθήκες. Συνδυαζόμενες με εκείνες της οικονομικής κρίσης και τις αναμενόμενες το φθινόπωρο κοινωνικές εντάσεις, συγκροτούν περιβάλλον αστάθειας και αβεβαιότητας,
ικανό να επισπεύσει κινήσεις και αποφάσεις. Το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες μοιάζει τώρα πιο πιθανό. Δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες δύο ημέρες εντάθηκε η φημολογία και επαυξήθηκαν οι υποστηρικτές των γρήγορων εκλογών, οι οποίες σε πολλούς πλέον φαντάζουν λυτρωτικές.
Από το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας, οι ηγεσίες και τα στελέχη τους αντιμετωπίζουν μια ιδιαίτερη κρίση, που ξεπερνά ανάλογες προηγούμενων ετών. Οι καταγγελίες του φυγόδικου και καταδικασμένου στο Μόναχο από τη γερμανική δικαιοσύνη για δωροδοκίες ελληνικών κομμάτων κ. Μιχ. Χριστοφοράκου αυτή τη φορά δεν αφορούν το μακρινό παρελθόν, αλλά πρόσφατες χρήσεις, η διαχείριση των οποίων ανήκει στις παρούσες ηγεσίες των κκ. Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου. Γι΄ αυτό και η επίδραση, παρά τη φαινομενική ψυχραιμία και την αμφισβήτηση των καταγγελιών Χριστοφοράκου, είναι μεγάλη. Αν δεν πλήττει ευθέως τους δύο, εν πολλοίς, άφθαρτους ηγέτες, τους αναγκάζει σε αμυντικές στάσεις και συμπεριφορές.
Πολλοί αισθάνονται ότι η ήδη καχύποπτη κοινωνία δυσπιστεί ακόμη περισσότερο μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις. Το βαθύ υπόστρωμα σκανδάλων που άφησαν οι υποθέσεις του Βατοπαιδίου, των ομολόγων αλλά και η επικρατούσα γενικότερη αντίληψη ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 ήσαν πανάκριβοι, καθιστούν τις νέες καταγγελίες αν όχι πιστευτές, σε κάθε περίπτωση διερευνητέες.
Βάσει των παραπάνω δεδομένων και των αμφισβητήσεων που εγείρονται τα κόμματα βράζουν στην κυριολεξία και στο εσωτερικό τους αναπτύσσεται έντονος προβληματισμός για τη νοσηρότητα του κλίματος που διαμορφώνεται στην πολιτική σκηνή της χώρας.
Ειδικώς στην κυβέρνηση ο προβληματισμός είναι μέγας. Πιο συγκεκριμένα, αμφισβητείται η απόλυτη στάση απέναντι στις καταγγελίες του μέχρι πρότινος ομοτράπεζου πολλών νεοδημοκρατικών στελεχών Μιχάλη Χριστοφοράκου. Η οχύρωση της Νέας Δημοκρατίας πίσω από παλαιότερη κατηγορηματική δήλωση του Πρωθυπουργού ότι ουδέποτε εισέρρευσαν στα ταμεία του κόμματος χρήματα από τη Siemens είναι δύσκολα υπερασπίσιμη απέναντι στην προβληματισμένη και ανήσυχη κοινή γνώμη. Προκαλεί μάλιστα αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι στο κυβερνών κόμμα σχεδόν «επενδύουν» στον εκλιπόντα Γιάννη Βαρθολομαίο και υπολογίζουν ότι το ΠαΣοΚ θα αντιμετωπίσει εντονότερη πίεση, επειδή απλώς ο Κώστας Γείτονας είναι ενεργός πολιτικός και βουλευτής. Επιπλέον αξιολογείται το γεγονός ότι η κυβέρνηση έσπευσε να διακινήσει μέσω του Αθηναϊκού Πρακτορείου το γερμανικό βούλευμα καταδίκης του κ. Χριστοφοράκου. Τείνει να επικρατήσει έτσι η εντύπωση ότι ορισμένοι στην κυβέρνηση έχουν υιοθετήσει το δόγμα «αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων», ελπίζοντας ότι θα παρασύρουν και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε τροχιά υποχώρησης.
Το ΠαΣοΚ από την πλευρά του είναι δεσμευμένο από την αρχή «όλα στο φως» που επέβαλε ο κ. Παπανδρέου και λογικώς μετά τον πρώτο αιφνιδιασμό δείχνει αποφασισμένο να διεκδικήσει από τον κ. Χριστοφοράκο και τη γερμανική δικαιοσύνη τα τυχόν αποδεικτικά υλικά και στοιχεία, αναλαμβάνοντας προφανώς και την ευθύνη για την όποια συνέχεια. Είναι αυτή μια άλλη στάση, εντελώς διαφορετική από εκείνη της κυβέρνησης και ενδεικτική των διαθέσεων του κ. Παπανδρέου για ριζική αντιμετώπιση τέτοιων τόσο διαβρωτικών για το πολιτικό σύστημα υποθέσεων. Προφανώς στο ΠαΣοΚ εκτιμούν ότι έχουν πληρώσει το τίμημα με τις πρώτες ακόμη καταγγελίες σε βάρος του κ. Θ. Τσουκάτου και επιπλέον πιστεύουν περισσότερο από τη Νέα Δημοκρατία ότι είναι καιρός να μπει ένα τέλος στην εξάρτηση των κομμάτων από αδιαφανείς οικονομικές ενισχύσεις.
Γ. Σουφλιάς
«Η κρίση δεν αφήνει περιθώρια για αναβολές»
OΟ προβληματισμός είναι βαθύς στο πολιτικό προσωπικό της χώρας. Πλήθος πολιτικών στελεχών αντιλαμβάνεται πλέον την κρισιμότητα των συνθηκών και θεωρεί εκρηκτικό το μείγμα πολιτικής και οικονομικής κρίσης. Και για τούτο αρκετοί συντάσσονται υπέρ των πρόωρων εκλογών το ταχύτερο, ελπίζοντας ότι θα προσφέρουν την ευκαιρία ριζικών αλλαγών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά, ο οποίος δεν κρύβει τις πεποιθήσεις του. Είναι από αυτούς που στις ιδιωτικές συνομιλίες του επισημαίνει ότι η χώρα βρίσκεται σε σημείο καμπής και χρειάζεται ανατροπές. Οπως μεταφέρουν οι συνομιλητές του, θεωρεί την οικονομική κρίση μεγάλη και απειλητική για τη χώρα και μαζί αναγνωρίζει ότι το πολιτικό προσωπικό έχει επαγγελματοποιηθεί, ορίζεται από την επικοινωνία και στις περισσότερες των περιπτώσεων δυσκολεύεται να κατανοήσει και ως εκ τούτου να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της χώρας. Ο κ. Σουφλιάς, πάντα σύμφωνα με τους συνομιλητές του, επιμένει ότι στις παρούσες συνθήκες γενικευμένης κρίσης χρειάζεται να γίνει μια νέα αρχή. Φέρεται μάλιστα να έχει συζητήσει με τον κ. Καραμανλή την υιοθέτηση του γερμανικού μοντέλου των μονοεδρικών εκλογικών περιφερειών ώστε να ανανεωθεί το πολιτικό προσωπικό. Ακόμη σημειώνει την ανάγκη να συμφωνήσουν οι πολιτικές δυνάμεις για την αποβολή του κομματισμού από το κράτος, ώστε να επανιδρυθεί πραγματικά. Επιπλέον επιμένει πως είναι απαραίτητο να ελεγχθούν τα ελλείμματα και τα χρέη και γι΄ αυτό σημειώνει πως πρέπει επιτέλους να παταχθεί η φοροδιαφυγή και να επικρατήσουν στη χώρα συνθήκες φορολογικής ισονομίας. Κατά τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ τα παραπάνω, συνδυαζόμενα με την πραγματική αναμόρφωση της παιδείας και τον ανασχεδιασμό των συστημάτων υγείας και κοινωνικής ασφάλισης, θα μπορούσαν να προσφέρουν τη βάση μιας νέας αρχής.
Οι αναφορές και οι επισημάνσεις του κ. Σουφλιά αποκτούν ιδιαίτερη σημασία στο παρόν περιβάλλον. Οπως και αν αντιμετωπίζει κανείς τον αυτόνομο λόγο του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, δεν μπορεί να αγνοήσει την έντασή του στις παρούσες πολιτικές συνθήκες. Ισως να είναι προπομπός εξελίξεων ή απλώς να αποδειχθεί ενορατικός πολιτικός. (ΠΗΓΗ)
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: