Σάββατο 15 Αυγούστου 2009

ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗ ΔΕΘ Προτάσεις Παπανδρέου για τη διαφάνεια και την οικονομία




ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009

Εν αναμονή των εξελίξεων η εκτίμηση που κυριαρχεί αυτές τις ημέρες στην Ιπποκράτους είναι ότι η σκιά της υπόθεσης Siemens θα πέσει βαριά και θα επηρεάσει τις συζητήσεις στην επικείμενη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Οπως όμως θεωρούν οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου κάτι τέτοιο δεν αλλάζει δραματικά τον βασικό σχεδιασμό του κόμματος. «Ο Παπανδρέου εκλογές θα ζητούσε ούτως ή άλλως και αυτό θα κάνει» ανέφερε συνομιλητής του προέδρου του ΠαΣοΚ.

Αυτό που διαβλέπουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι κλιμάκωση της προσπάθειας προκειμένου να πληγεί προσωπικά ο κ. Γ. Παπανδρέου, με το βλέμμα (όσων επιχειρήσουν κάτι τέτοιο) στραμμένο στο μετεκλογικό σκηνικό και στα ενδεχόμενα μη αυτοδυναμίας ή περιορισμένης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του ΠαΣοΚ. Η ακύρωση μιας τέτοιας απόπειρας βρίσκεται πλέον στον πυρήνα των προσπαθειών της Ιπποκράτους και σε αυτήν τη βάση γίνεται η προετοιμασία εν όψει της ΔΕΘ.

Σε καθαρά πολιτικό επίπεδο η επιδίωξη αυτή θα εκφραστεί με παρεμβάσεις και προτάσεις του κ. Παπανδρέου σε δύο τουλάχιστον τομείς: την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και την προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας.

Ως προς το πρώτο σημείο ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να επανέλθει με το πλαίσιο προτάσεων για τη διαφάνεια και να υπογραμμίζει με μεγαλύτερη έμφαση και αποφασιστικότητα την πρόθεσή του να προχωρήσει σε αλλαγές από την επομένη των εκλογών, εφόσον εκλεγεί Πρωθυπουργός. Κύριο στοιχείο των αλλαγών αυτών θα είναι η μετατροπή του εκλογικού συστήματος και οι νέοι κανόνες ως προς τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Στο ίδιο πλαίσιο, μια από τις σκέψεις που επεξεργάζονται στην Ιπποκράτους είναι και η αποσαφήνιση του σχεδίου του κ. Παπανδρέου για τη διάρθρωση της κυβέρνησης, με εκχώρηση εκτελεστικών αρμοδιοτήτων σε στελέχη που θα καταλάβουν νευραλγικές θέσεις στα υπουργεία και παράλληλη διεύρυνση της ευθύνης πολιτικού σχεδιασμού στους υπουργούς.

Την ίδια στιγμή το ζήτημα της οικονομίας αποτελεί για το επιτελείο του κ. Παπανδρέου από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους. Η διαδικασία υποβολής προτάσεων προς τον κ. Παπανδρέου έχει ήδη αρχίσει και μια από τις κυρίαρχες αντιλήψεις είναι πως το ΠαΣοΚ δεν θα μπορεί την επομένη των εκλογών να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε τι κατάσταση παραλαμβάνει. Στην επικείμενη ΔΕΘ ο κ. Παπανδρέου αναμένεται, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, να θέσει χρονοδιάγραμμα για την αντιμετώπιση της κρίσης και να μιλήσει για αναδιαπραγμάτευση χρεών και όρων με τις Βρυξέλλες. Αυτό που επισημαίνουν κάποιοι από τους (τεχνοκράτες) συνεργάτες του στα οικονομικά είναι ότι η ελληνική οικονομία διατρέχει τον σοβαρότατο κίνδυνο να βυθιστεί περισσότερο στην ύφεση, σε μια περίοδο κατά την οποία η υπόλοιπη ευρωζώνη προβλέπεται να εμφανίζει στοιχεία ανάκαμψης. (ΠΗΓΗ)
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: