Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

ΚΑΤΕΡΙΝΗ - Ποια ανασυγκρότηση και αναδάσωση;


ΤΕΤΑΡΤΗ 19.08.09

Εθνική Οδός δεν σημαίνει μόνο οδόστρωμα, προστατευτικές μπάρες, γέφυρες, WC και διόδια!

Διευκρινήσεις ζητά η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας από την Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε. για το περιβαλλοντικό της πρόγραμμα „ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ & ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ“.

Την Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008 η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας κατέθεσε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κατερίνης μηνυτήρια αναφορά σχετικά με τα εκατοντάδες κομμένα δέντρα επί της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Κατερίνης, 1.200 μ. πριν την είσοδο της πόλης. Η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε., αρμόδια για την συντήρηση της εθνικής οδού, αντιμετώπισε το σοβαρό αυτό περιβαλλοντικό πρόβλημα με μια σειρά από ενέργειες, σημαντικότερη των οποίων ήταν η οργάνωση δενδροφύτευσης την 5. Δεκεμβρίου 2008. Περισσότερες πληροφορίες βλέπε 1η Ετήσια Εκθεση Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, Περίοδος Αναφοράς 05.03.2008 έως 31.12.2008, Κεφάλαιο 6, Περιβαλλοντικά Προβλήματα, σελ. 8.

Image

Το πρόβλημα των κομμένων δέντρων αναδείχτηκε από τα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας, η οποία άμεσα πρότεινε σειρά μέτρων για την αποκατάσταση της ζημιάς και άσκησε πίεση προς την εταιρεία με αποτέλεσμα η δενδροφύτευση να πραγματοποιηθεί εντός 4 εβδομάδων μετά την μηνυτήρια αναφορά της. Στο κάλεσμα της ομάδας για συμμετοχή στην δενδροφύτευση, ανταποκρίθηκαν 300 μαθήτριες και μαθητές από διάφορα σχολεία της πόλης μας και πολλοί συνδημότες μας, μεταξύ αυτών και ο Νομάρχης Πιερίας κ. Παπαστεργίου.

Image

Η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε. στο δελτίο τύπου της 08.12.2009, τρεις μέρες μετά την δενδροφύτευση ανακοίνωσε τα παρακάτω:

„Με πολύ κέφι έγινε την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2008 η δενδροφύτευση χώρου παραπλεύρως του Αυτοκινητόδρομου στην Περιοχή Κατερίνης, με την βοήθεια μαθητών σχολείων του Νομού Πιερίας και ενοίκων του ψυχιατρικού νοσοκομείου Κατερίνης, όπου φυτεύτηκαν 170 δέντρα, πεύκα, έλατα και ψευδακακίες καθώς και 400 ρίζες θάμνοι. Η εν λόγω δενδροφύτευση αποτελεί μέρος του Περιβαλλοντικού Προγράμματος της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε. „ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ & ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ“, Αναβαθμίζουμε τον Χώρο μας – Συνεισφέρουμε στον πλανήτη.“

Σήμερα, η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας καταθέτει στους πολίτες της Πιερίας τις παρακάτω φωτογραφίες και εκφράζει την λύπη της για την αποκαρδιωτική εικόνα του τοπίου. Η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε., μετά την έκδοση του δελτίου τύπου της 08.12.2008 και την πομπώδη ανακοίνωση του Περιβαλλοντικού της Προγράμματος δεν ξαναπέρασε από το σημείο αυτό! Το φωτογραφικό υλικό που καταθέτουμε στα ΜΜΕ το αποδεικνύει περίτρανα! Τα δέντρα έμειναν απεριποίητα, απότιστα και τα περισσότερα έχουν ξεραθεί. Σήμερα τα χόρτα είναι ψηλότερα από τα δενδρύλια και τους θάμνους που φύτεψαν οι μαθητές και ένα τσιγάρο είναι αρκετό για να παραδοθεί η περιοχή στη φωτιά.

Image

Image

Image

Image

Πριν 30 χρόνια το ελληνικό δημόσιο και οι αρμόδιες υπηρεσίες του στο νομό μας, χωρίς τις σημερινές περιβαλλοντικές ευαισθησίες και τα προγράμματα προστασίας του πλανήτη, φρόντισαν τα δενδρύλια που φυτεύτηκαν τότε, να ποτίζονται αυτόματα (βλέπε σύστημα αυτόματης άρδευσης κάτω από τα κομμένα πεύκα, στην παραπάνω φωτογραφία).

Ο χώρος παραπλεύρως της εθνικής οδού, αυτή η τεράστια πράσινη λωρίδα των περίπου 500 χιλιομέτρων, τον οποίο παρέλαβε η Αυτοκινητόδρομος Α.Ε. από το Ελληνικό Δημόσιο, αποτελεί έναν σπουδαίο πνεύμονα πρασίνου με εκατοντάδες χιλιάδες δέντρα και φυτά. Οι ανακοινώσεις περιβαλλοντικών Προγραμμάτων, από μόνες τους, δεν αρκούν για την προστασία και την ανάπτυξη του χώρου αυτού, τον οποίο ανέλαβε να συντηρήσει η εταιρεία στα επόμενα 30 χρόνια. Εθνική Οδός δεν σημαίνει μόνο οδόστρωμα, προστατευτικές μπάρες, γέφυρες, WC και διόδια. Σημαίνει φροντίδα και για το πράσινο, το οποίο η εταιρεία μέσα σε ένα χρόνο αποδεικνύει πως δεν έχει θέση σε υψηλή προτεραιότητα, αφού για δεύτερη φορά αποδεικνύεται πως τα μέτρα που λαμβάνει για την προστασία και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος είναι ανύπαρκτα.

Η ομάδα μας, μετά από συνεννόηση με τις διευθύνσεις των σχολείων, έχει προγραμματίσει να επισκεφθεί τον χώρο, ένα χρόνο μετά, με όλες τις μαθήτριες και τους μαθητές που συμμετείχαν στην δενδροφύτευση της 05.12.2008, για δουν τα παιδιά την πρόοδο ανάπτυξης των δέντρων που φύτευσαν, αλλά και για να κατανοήσουν καλύτερα, πως οι πολίτες με την ενεργό συμμετοχή τους μπορούν να αναβαθμίσουν τον Χώρο τους και να συνεισφέρουν στον Πλανήτη.

Καλούμε

Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας καλεί την Αυτοκινητόδρομος Α.Ε και τον εξειδικευμένο επιστήμονα „Υπεύθυνο Περιβάλλοντος„, τον οποίο σύμφωνα με την παράγραφο 17.5 της σύμβασης οφείλει να ορίσει η εταιρεία, να δώσει εξηγήσεις για τις παραπάνω παραλήψεις, να αντικαταστήσει άμεσα τα δέντρα και τους θάμνους που έχουν ξεραθεί και να αποκαταστήσει την αισθητική του τοπίου ως υποχρεούται, σύμφωνα με την ερμηνεία του όρου „Περιβάλλον“, μέρος της σύμβασής της με το Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή το σύνολο των φυσικών και ανθρωπογενών παραγόντων και στοιχείων που βρίσκονται σε αλληλεπίδραση και επηρεάζουν την οικολογική ισορροπία, την ποιότητα ζωής, την υγεία των ανθρώπων, την ιστορική και πολιτιστική παράδοση και τις αισθητικές αξίες.

Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την έκταση που πρόσφατα καταστράφηκε από πυρκαγιά στο ύψος του Μακρυγιάλου. ΠΗΓΗ

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: