Σάββατο 22 Αυγούστου 2009

Απόδραση

ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009




Τα αποτελέσματα μιας μεγάλης δημοσκόπησης περιμένει ο πρωθυπουργός για να κλειδώσει τις αποφάσεις του και να τις παρουσιάσει έως τη ΔΕΘ.

Οσο και εάν δεν το θέλει, καθώς γνωρίζει ότι η ανατροπή του πολιτικού κλίματος είναι πλέον δύσκολη έως αδύνατη, ο πρωθυπουργός φαίνεται να καταφεύγει τελικώς στις πρόωρες εκλογές μέσα στο φθινόπωρο, έχοντας στραμμένο το βλέμμα και στην επόμενη μέρα στη ΝΔ. Ενδεχομένως δε, της ανακοίνωσης της προσφυγής στις κάλπες να προηγηθεί ένας μίνι ανασχηματισμός, προκειμένου να εκπέμψει -έστω και την ύστατη ώρα- ένα μήνυμα ανανέωσης. Πρόκειται ουσιαστικά για μία διπλή κίνηση απόδρασης του κ. Καραμανλή, ο οποίος προφανώς θέλει να δείξει ότι ο ίδιος έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και όχι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Καραμανλής θα περιμένει, πριν ανακοινώσει οποιαδήποτε απόφαση, τα αποτελέσματα των πρώτων -μετά τη θερινή ραστώνη- μετρήσεων που διενεργεί για λογαριασμό της κυβέρνησης ο άτυπος σύμβουλός του κ. Γ. Λούλης. Τα στοιχεία θα τα έχει στη διάθεσή του ο πρωθυπουργός τις πρώτες ημέρες του Σεπτέμβρη, έτσι ώστε στη ΔΕΘ να έχει ήδη λάβει τις αποφάσεις του και ενδεχομένως να δώσει μία «πρώτη γεύση» ή ακόμη και να τις ανακοινώσει επισήμως.

Απόδραση

Εισηγήσεις
Οι εισηγήσεις που δέχεται από τους στενούς του συνεργάτες και από έναν μικρό αριθμό υπουργών με τους οποίους συζητά εφ όλης της ύλης, αφορούν αποκλειστικά και μόνον τις εκλογές, καθώς έχουν μειωθεί σημαντικά εκείνοι που θεωρούν ότι είναι προσφορότερη η επιλογή της εξάντλησης της διορίας που ο κ. Γ. Παπανδρέου έχει θέσει για τον προσεχή Μάρτιο. Οι κ. Σουφλιάς, Μπακογιάννη και Παπαθανασίου είναι οι πιο χαρακτηριστικοί εκφραστές της άποψης για εκλογές το φθινόπωρο. Την ίδια θέση εκφράζει πλέον και ο κ. Β. Μεϊμαράκης, ενώ στον αντίποδα, υπέρ της εξάντλησης των περιθωρίων που υπάρχουν (βλ. Μάρτιο) έχουν ταχθεί οι κ. Πρ. Παυλόπουλος και Α. Σπηλιωτόπουλος.

Στη Ρηγίλλης και στο Μέγαρο Μαξίμου αυτές τις ημέρες σχεδιάζουν τις κινήσεις της κυβέρνησης μέσα στο προεκλογικό κλίμα, ενώ παράλληλα «χτίζουν» το επιχείρημα το οποίο θα χρησιμοποιήσει την κατάλληλη στιγμή ο κ. Καραμανλής προκειμένου να αιτιολογήσει την απόφασή του για εκλογές. Σε ό,τι αφορά τον ανασχηματισμό, ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι πρέπει να ανέβει στη Θεσσαλονίκη, έχοντας κάνει μία κίνηση που θα του δώσει «επικοινωνιακές ανάσες». Μία τέτοια επιλογή είναι ο ανασχηματισμός, αλλά και πάλι τα περιθώρια για ριζικές αλλαγές δεν υπάρχουν. Μία εσωκομματική εκλογή για την ανάδειξη νέου γραμματέα εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο καθώς στο εσωτερικό της Κ.Ο. της ΝΔ το κλίμα δεν είναι το καλύτερο, ενώ και η σύγκρουση με κορυφαίους υπουργούς θα ενέτεινε το κλίμα εσωστρέφειας που ούτως ή άλλως υπάρχει στην κυβέρνηση και στο κόμμα. Κατά συνέπεια, οι αλλαγές που σχεδιάζει αφορούν κυρίως το επικοινωνιακό επιτελείο και τον περιορισμό των αρμοδιοτήτων του υπουργού Εσωτερικών, μέσα από την αναβάθμιση του τομέα Δημόσιας Τάξης.

ΚΙΝΗΣΗ ΥΨΗΛΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΡΙΣΚΟΥ
Τα τέσσερα κλειδιά για τις κάλπες

Οι λόγοι που φαίνεται να οδηγούν τον πρωθυπουργό στην κίνηση υψηλότατου πολιτικού ρίσκου, όπως η προκήρυξη πρόωρων εκλογών, είναι πολλοί και ποικίλοι:

  • Η τραγική κατάσταση της οικονομίας. Ο κ. Παπαθανασίου γνώριζε ότι ακόμη κι αν πάρει την παράταση από την ΕΕ για τη μείωση του ελλείμματος, πρέπει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου να έχει λάβει νέα μέτρα προκειμένου να πείσει την επιτροπή ότι «κινείται» προς την κατεύθυνση της επίλυσης του δημοσιονομικού προβλήματος. Τα μέτρα αυτά είναι προφανές ότι θα έχουν τεράστιο πολιτικό κόστος, το οποίο θα εισπράξει η κυβέρνηση. Ο χρόνος δε για την ανάκαμψη της ΝΔ δεν επαρκεί, με δεδομένη τη θέση του ΠΑΣΟΚ για εκλογές τον Μάρτιο.
  • Κοινωνική ένταση. Τα οικονομικά προβλήματα, σε συνδυασμό με τις βασικές αδυναμίες του κράτους, δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε κοινωνικές συγκρούσεις μέσα στον χειμώνα. Παράλληλα, μία μακρά προεκλογική περίοδος θα έδινε την ευκαιρία σε κοινωνικές ομάδες να υποβάλουν πιεστικά αιτήματα, γεγονός που θα προκαλέσει νέο εκτροχιασμό των δαπανών.
  • Τα εσωκομματικά προβλήματα της ΝΔ. Ο κ. Καραμανλής γνωρίζει ότι με την ισχνή πλειοψηφία των 151 εδρών που διαθέτει και στην οποία μετέχει ένας σημαντικός αριθμός βουλευτών που έχει περάσει εδώ και μήνες στο «αντάρτικο». Η σύνθεση της Κ.Ο. της ΝΔ αυτή την ώρα , κάθε άλλο παρά εγγυάται την ομαλή προώθηση νομοσχεδίων στη Βουλή και την υπερψήφισή τους.
  • Οι δημοσκοπήσεις και η εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος. Σύμφωνα με κορυφαίους υπουργούς, η αναμέτρηση τον Οκτώβριο θα είναι μεν ιδιαίτερα δύσκολη για τη ΝΔ, όχι όμως τόσο όσο εκείνη του Μαρτίου. Οι προβλέψεις για τη «μάχη» την άνοιξη είναι εξαιρετικά δυσοίωνες καθώς θεωρείται βέβαιον ότι ο δύσκολος χειμώνας που θα μεσολαβούσε θα άνοιγε ακόμη περισσότερο την ψαλίδα μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Τώρα, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, το κυβερνών κόμμα μπορεί να δώσει πιο πειστικά την εκλογική μάχη και το αποτέλεσμα να εξασφαλίσει την ευκαιρία στον κ. Καραμανλή -εάν φυσικά το επιθυμεί ο ίδιος- να διεκδικήσει την παραμονή του στην ηγεσία του κόμματος με καλύτερους όρους.Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: