Σάββατο 22 Αυγούστου 2009

Πρώτα στα παιδιά το εμβόλιο Αμφισβητεί το ελληνικό σχέδιο για τη γρίπη η Ευρωπαϊκή Παιδιατρική Εταιρεία

ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009
Ο κ. Κωνσταντόπουλος υποστηρίζει πως το εμβόλιο των 4 από τις 5 φαρμακευτικές εταιρείες είναι ασφαλές για τα παιδιά

Την αντίθεσή του στις αποφάσεις της Επιτροπής Πανδημίας Γρίπης εκφράζει ο καθηγητής Παιδιατρικής και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Παιδιατρικής Εταιρείας Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, υποστηρίζοντας ότι τα παιδιά πρέπει να είναι εμβολιαστούν πρώτα.

Σύμφωνα με τα Νέα, σε γραπτή εισήγησή του στην Ολομέλεια της Επιτροπής για την Πανδημία της Γρίπης αναφέρει:

«Θα πρέπει να εμβολιαστεί πρώτα ο περίγυρος των παιδιών που είναι έως 6 μηνών, ακολούθως όλα τα παιδιά από 6 μηνών έως 18 ετών που είναι υψηλού κινδύνου και μετά όλα τα υγιή παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας».

Από τον ίδιο, σε συνεργασία με ακόμη δύο συναδέλφους του, είχε ζητηθεί και η εισήγηση για το άνοιγμα των σχολείων. Η εισήγηση που είχε κάνει πριν από μερικούς μήνες ήταν πως «κρίνεται σκόπιμο να λειτουργήσουν κανονικά τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά προτείνεται κάθε δύο εβδομάδες να γίνεται μια επανεκτίμηση του θέματος σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων σε κάθε σταθμό, νηπιαγωγείο ή σχολείο και αν κριθεί σκόπιμο, τότε οι Υγειονομικές Αρχές να προβούν σε κλείσιμο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων».

Ο ίδιος είναι βέβαιος πως το εμβόλιο των 4 από τις 5 φαρμακευτικές εταιρείες είναι απολύτως ασφαλές για τα παιδιά, αφού στην πραγματικότητα «δεν αλλάζει κάτι στη σύσταση του εμβολίου, αλλά προστίθενται νέα στελέχη, όπως γίνεται κάθε χρόνο με το εμβόλιο της εποχικής γρίπης».

«Για την παθογένεια, τις επιπλοκές και τη θεραπεία της γρίπης γνωρίζουν μόνο οι παιδίατροι, οι παθολόγοι και οι πνευμονολόγοι, και μόνο σε αυτές τις ειδικότητες προσφεύγουν οι άρρωστοι. Επιπρόσθετα, όλοι οι επιδημιολογούντες χρησιμοποιούν στοιχεία επιδημιολογικά της κοινής γρίπης από την Αμερική, που δεν ανταποκρίνονται στις μεσογειακές χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία» σημειώνει ο ίδιος σε άρθρο του στον επίσημο δικτυακό τόπο της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας.

Πάντως, την αντίθεσή τους με τη στρατηγική που προτείνεται να ακολουθηθεί και στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης εκφράζουν έγκριτοι επιστήμονες όπως ο Γιαν Μέντλοκ του Πανεπιστημίου Κλέμσον της Νότιας Καρολίνας.

Ο κ. Μέντλοκ σε έρευνά του που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Science», εξηγεί πως «θα γίνει καλύτερη χρήση των εμβολίων αν αυτά χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη της μετάδοσης στα σχολεία και στους γονείς, οι οποίοι στη συνέχεια μεταδίδουν τη γρίπη στον υπόλοιπο πληθυσμό».

Οι ειδικοί που συνέταξαν την εν λόγω έρευνα καταλήγουν πως προτεραιότητα στον εμβολιασμό θα πρέπει να δοθεί στους ανθρώπους που είναι πιθανότερο να μεταδώσουν τον ιό, κι όχι σε αυτούς που διατρέχουν τον κίνδυνο να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές από αυτόν.Newsroom ΔΟΛ

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: