Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Θα το δούμε και αυτό;


ΠΕΜΠΤΗ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009

Γράφει ο Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ
giorgis@massavetas.gr

ΚανονιΚά, το να συναντηθείς τυχαία με δύο συναδέλφους, ξένους ανταποκριτές, σε ένα πεζόδρομο στο κέντρο της Αθήνας και να πιεις έναν καφέ μαζί τους πρέπει να είναι κάτι ευχάριστο. Ιδίως αν τους εκτιμάς ως εξαιρετικούς στη δουλειά τους και ως ανθρώπους που αγαπούν πραγματικά την Ελλάδα. Εμένα, φευ, μου βγήκε ...ξινός ο καφές.
Από τον τρόπο με τον οποίο "διαχειρίσθηκαν" τις φωτιές κυβέρνηση, αυτοδιοίκηση, κόμματα και μέσα ενημέρωσης, ως τα αποτελέσματα των εξετάσεων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, και από την χρηματοδότηση των κομμάτων ως τον τρόπο αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης, δεχόμουν ένα συνεχές σφυροκόπημα.
Εκεί όμως που έμεινα άφωνος, ήταν όταν μου ανέφεραν πως "σύμφωνα με ένα άρθρο του καθηγητή και πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θ. Κατσανέβα ετοιμάζεται το κλείσιμο του Εθνικού Κέντρου Επαγγελματικού Προσανατολισμού".
Πιστεύοντας ότι ένας από τους λόγους που δεν πάμε καλά ως κοινωνία είναι ακριβώς το ότι δεν ασκείται σοβαρή πολιτική επαγγελματικού προσανατολισμού στα σχολεία, ώστε να επιδιώκεται να στραφεί "ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση", δυσκολεύτηκα να πιστέψω αυτό που μου έλεγαν.
Για να διασταυρώσω την πληροφορία, τηλεφώνησα λοιπόν στον συγκεκριμένο άνθρωπο, που τον γνωρίζω κάποιες δεκαετίες. Είναι ο δεύτερος άνθρωπος που γνωρίζω που απαρνείται την κομματική έκφραση της πολιτικής για να ασχοληθεί με μια εκδοχή της ουσιαστικής πολιτικής, τον επαγγελματικό προσανατολισμό. Ο πρώτος ήταν ο Μίκης Πρωτοπαπαδάκης, γιος και εγγονός των γνωστών πολιτικών από την Νάξο.
Δυστυχώς, ο καθηγητής μου επιβεβαίωσε εκείνο για το οποίο ο λόγος των ξένων συναδέλφων έσταζε χλεύη: "Είναι κάτι που επίκειται. Ίσως και πριν από το τέλος του χρόνου".
Μέσα σε τέτοιο μπάχαλο, με τους "αναλυτές" και τους "πολιτευάμενους" και τους δημοσιογράφους επιπέδου κυρίας Σπυράκη και συναφών, να ασχολούνται περί το αν οι φωτιές... "έκαψαν και τις πρόωρες εκλογές", πόσες ελπίδες υπάρχουν να ξεσηκωθεί μια πάνδημη αντίδραση εναντίον ενός τέτοιου "λάθους" -για να μη χρησιμοποιήσω δραματικότερο χαρακτηρισμό;
Δεν πάτε να δείτε πόσο σημαντικός θεωρείται ο σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού, σε κάθε σχολική μονάδα, σε χώρες που προκόβουν, όπως οι σκανδιναβικές;

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: