Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

ΠΑΣΟΚ: Η Ν.Δ. ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ 2007 ΚΑΙ 2009 «Αβουλη η κυβέρνηση, μας οδήγησε στην καταστροφή»

ΠΕΜΠΤΗ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009

Και νέα επίθεση κατά της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του πρωθυπουργού για το θέμα των χειρισμών που ακολουθήθηκαν στις καταστροφικές για την Αττική πυρκαγιές εξαπέλυσε χθες το ΠΑΣΟΚ.

Καστανίδης και Κουβέλης στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου Καστανίδης και Κουβέλης στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι πολιτικοί εκπρόσωποι Εσωτερικών Χ. Καστανίδης και Περιβάλλοντος Σπ. Κουβέλης, πέραν της κριτικής, έκαναν και μια κατ' αρχήν παρουσίαση των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ, τις οποίες θα αναπτύξουν περαιτέρω στο άμεσο μέλλον, ανοίγοντας και τη συζήτηση για την «πράσινη ανάπτυξη».

Πάντως, και οι δύο απέκλεισαν το ενδεχόμενο το ΠΑΣΟΚ να καταφύγει στη Δικαιοσύνη για τον καταλογισμό τυχόν και ποινικών ευθυνών για τις πυρκαγιές.

Χαρακτήρισαν δε «αποτυχημένο» το μοντέλο της Ηλείας που και τώρα ακολουθεί στην ουσία η κυβέρνηση, θεωρώντας ότι θα έπρεπε να ακολουθηθεί ένα πολύ πιο σύνθετο μοντέλο.

Πάντως, ο Σπ. Κουβέλης, ερωτηθείς σχετικά με το αν το ΠΑΣΟΚ ζητεί παραιτήσεις υπουργών ή και της κυβέρνησης, απάντησε για το μεν πρώτο ότι «αν λείπει η ευθιξία, λείπει και η παραίτηση», για το δε δεύτερο πως «δεν θα επιχειρήσουμε να θεμελιώσουμε αίτημα εκλογών πάνω στα αποκαΐδια».

«Εγκαλούμε και κατηγορούμε την κυβέρνηση ότι έχει την απόλυτη ευθύνη για τα δύο τεράστια οικολογικά εγκλήματα του 2007 και του 2009 σε βάρος του δασικού μας πλούτου», είπε ο Χ. Καστανίδης. Ο ίδιος επισήμανε ότι η κυβέρνηση αγνόησε τις υποδείξεις τόσο του Συνηγόρου του Πολίτη μετά τις πυρκαγιές του 2007 όσο και του πορίσματος της επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Καταλόγισε στη Ν.Δ. «πελατειακό σύνδρομο» αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την κατανομή των κονδυλίων ύψους 60 εκατ. ευρώ στους δήμους από το υπουργείο Εσωτερικών για πολιτικές πρόληψης. Κατήγγειλε συγκεκριμένα ότι «τα 31.274.000 τα διαχειρίστηκε αφανώς κάτω από το τραπέζι» και ότι το σύνολο των 14 δήμων της βορειοανατολικής Αττικής που κάηκαν πήρε μόνο το ποσό των 500.000 ευρώ. Μάλιστα, υπαινίχθηκε ότι ποσό από τα 31 εκατ. διατέθηκε για τη διοργάνωση συναυλιών.

«Η κυβέρνηση καθεύδει», κατέληξε. «Δεν διδάχθηκε, δεν συμπέρανε, δεν σχεδίασε και άβουλη μας οδήγησε στην καταστροφή του 2009».

Υπαινισσόμενος δε ότι υπάρχουν ενδεχομένως ατασθαλίες στη σύμβαση μίσθωσης ελικοπτέρων, κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει οικονομικά στοιχεία συγκριτικά με άλλες χρονιές και άλλες χώρες.

Πολιτική ευθύνη και στην ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ απέδωσε ο Σπ. Κουβέλης για δύο λόγους: Αφ' ενός γιατί το 2007 είχε μείνει να αιωρείται η συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος περί δασών. Και αφ' ετέρου γιατί φέτος «αφέθηκε να αιωρείται η συζήτηση για το ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας, που αλλάζει παρά πολλά δεδομένα, όπως αφέθηκαν να αιωρούνται η εξαγγελία για οδικούς άξονες που τέμνουν και κατατέμνουν ορεινούς όγκους και η τροποποίηση του Π.Δ. του Υμηττού».

Ο ίδιος πρότεινε μεταξύ άλλων την επανεξέταση του ρυθμιστικού της Αθήνας «υπό το φως όλων των αλλαγών στο περιβάλλον της Αττικής», αλλά και ουσιαστικά μέτρα «για την εξάλειψη των καταπατήσεων και την αντιμετώπιση των αυθαιρεσιών».

«Πέντε χρόνια, είπε, η κυβέρνηση κάνει πολιτική για το περιβάλλον χρησιμοποιώντας τσιμέντο, άσφαλτο κι ατσάλι. Πολιτική για το περιβάλλον δεν έχουμε δει». *

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΙΟ ΚΟΜΜΑ νομιμοποίησε δεκάδες χιλιάδες αυθαίρετα στην Αττική το 2003;

Και ποια ήταν η Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ τότε (και σήμερα κάνει την παρθένα);

Και ποιος ήταν πρωθυπουργός τότε (και σήμερα κάνει τη νυφίτσα);

Και ποιος ήταν ο Ράν ταν πλάν της παράταξης τότε και σήμερα (αλλά τώρα κάνει την πάπια παρουσιάζοντας τζάμπα ευχολόγια αντί πραγματικών σχεδίων);

Ντροπή!