Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Σε κλοιό πιέσεων για την ανάληψη πρωτοβουλιών ο πρωθυπουργός Μετά τις φωτιές και εν όψει ΔΕΘ

ΠΕΜΠΤΗ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009 (ΝΕΑ)

Έντονες πιέσεις ασκούνται πλέον στον πρωθυπουργό για να αναλάβει πρωτοβουλίες, που θα ανατρέψουν το αρνητικότατο για την κυβέρνηση κλίμα που έχει διαμορφωθεί και από τις καταστροφικές πυρκαγιές, με τους περισσότερους να δείχνουν προς την κατεύθυνση του ανασχηματισμού. Την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ κλιμακώνει την κριτική του.

Στην πλειονότητά τους, υπουργοί και βουλευτές προεξοφλούν τις αλλαγές στην κυβέρνηση, με βασικό επιχείρημα ότι ο Κ. Καραμανλής «δεν μπορεί να ανέβει στη ΔΕΘ χωρίς να κάνει κάτι». Ορισμένοι, συνδέουν τον ανασχηματισμό με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τον Οκτώβριο.

Υπάρχουν, ωστόσο, και κάποιοι που θεωρούν ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν άλλου είδους πρωτοβουλίες, αντί κινήσεων εντυπωσιασμού.

Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες εξελίξεις χρονικά τοποθετούνται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, με δεδομένο ότι σήμερα, Πέμπτη και την Παρασκευή, το πρόγραμμα του πρωθυπουργού είναι βαρύ. Εκτός από τον νέο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ θα δεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου ως το μεσημέρι της Παρασκευής όλους τους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς, όπως κάνει κάθε χρόνο πριν από την εμφάνισή του στη ΔΕΘ.

Πιθανότατα οι τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού θα ληφθούν το Σαββατοκύριακο, καθώς την Παρασκευή φαίνεται πως θα έχει στα χέρια του τα αποτελέσματα μεγάλης δημοσκόπησης.

Εν τω μεταξύ, μετά τις ανακοινώσεις των κυβερνητικών μέτρων για την ανακούφιση των πυροπαθών, προσπάθειες για τον περιορισμό της ζημιάς που έχει υποστεί η κυβέρνηση εξαιτίας της καταστροφής στην ΒΑ Αττική καταβάλει και ο πρόεδρος της Βουλής Δ.Σιούφας.

Ο κ. Σιούφας με επιστολή του στην εφημερίδα Το Βήμα δηλώνει ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες στο θέμα της χάραξης αποτελεσματικής αντιπυρικής πολιτικής.

Την ίδια ώρα, κλιμακώνεται η κριτική του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση για το θέμα των πυρκαγιών. Μιλώντας στην εφημερίδα Το Βήμα, ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Μ.Χρυσοχοΐδης κάνει λόγο για «ανίκανες ηγεσίες που διοικούν κρίσιμες υπηρεσίες της χώρας», οι οποίες δεν είναι σε θέση να επιτελέσουν το καθήκον τους.

Επίσης, υπογραμμίζει ότι οι ευθύνες για την καταστρεπτική πυρκαγια που κατέκαψε την Αττική «είναι πρωτίστως πολιτικές και δευτερευόντως υπηρεσιακές» και σημειώνει ότι «είναι εγκληματική η ολιγωρία που επέδειξε η κυβέρνηση και απολύτως εξοργιστική».

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: