Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009

Για μας τα λέει ο Ομπάμα;

ΠΕΜΠΤΗ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009

Γράφει ο Γ.Π. Μασσαβέτας
giorgis@massavetas.gr

Πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο περιβάλλουν με συμπάθεια τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, επειδή τον αντιμετωπίζουν ως αδύναμο στοιχείο, ως μειονότητα. Επειδή δηλαδή τον κρίνουν κυρίως για το μαύρο του χρώμα. Προσωπικά προτιμώ τον κρίνω για το ...άσπρο, δηλαδή το καθαρό μυαλό του, όπως αποκαλύπτεται με τις πρωτοβουλίες του για την βελτίωση της καθημερινότητας των μη πλουσίων Αμερικανών.
Από τα τελευταία κείμενα του δανείζομαι μια μόνο παράγραφο από εμπνευσμένο άρθρο που δημοσίευσε για να υποστηρίξει την ανάγκη ασφαλιστικής μεταρρύθμισης στη χώρα του. Διότι αυτή η παράγραφος θα μπορούσε να απευθύνεται κάλλιστα και στους Έλληνες. Ιδίως εκείνους που είτε διστάζουν, λόγω του περίφημου πολιτικού κόστους –διάβαζε, κομματικού – να πάρουν εγκαίρως τις αναγκαίες αποφάσεις. Αλλά και εκείνους που ενώ μετέχουν στη διαπίστωση ότι υπάρχει πρόβλημα, ενώ παραδέχονται ότι όσο δεν λύνεται μια ώρα αρχύτερα, τόσο θα μεγαλώνει, εντούτοις αρνούνται ή και πολεμούν με λύσσα κάθε πρόταση που διατυπώνεται.
«Γάντι» σε όλους αυτούς έρχεται η παρακάτω προειδοποίηση του Μπαράκ Ομπάμα, όπως διατυπώνεται στο άρθρο του που αναδημοσιεύθηκε από το «Βήμα»:
«Τις ερχόμενες εβδομάδες οι κυνικοί και οι αρνητές θα συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται τους φόβους και τις ανησυχίες των ανθρώπων για να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη. Από όλες τις πολιτικές εκφοβισμού που παρακολουθούμε όμως η πιο ανησυχητική- και πραγματικά επικίνδυνη- προοπτική είναι το να μη γίνει τίποτε».
Δυστυχώς σε αυτό ακριβώς το σημείο βρισκόμαστε εμείς εδώ και πολλά χρόνια. Στην πρακτική του «μη θίγετε τα κακώς κείμενα». Και την εξίσου ολέθρια πρακτική, όταν πια φτάνει το μαχαίρι στο κόκαλο, να καταφεύγουμε σε ...μπαλώματα.
Το ΠΑΣΟΚ πιστώνεται με ένα μεγάλο έργο. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Που όμως δεν λειτούργησε ποτέ όπως το ονειρεύθηκαν οι εμπνευστές του. Και η Νέα Δημοκρατία πιστώνεται με την Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση που έθεσε τέρμα στο καθεστώς των εκατοντάδων ταμείων. Αλλά και αυτή δεν υπήρξε πλήρης.
Το γνωρίζουν και οι δύο ότι το χειρότερο είναι «το να μη γίνει τίποτε». Ότι απαιτούνται και άλλα μέτρα για να έχουμε βιώσιμο ΕΣΥ και Εθνικό Σύστημα Ασφάλισης. Πλην, δυστυχώς, ενδίδουν, όπως ο ήρωας του Καβάφη, παρά το ότι κάθε τόσο «ομνύουν» ότι δεν θα υποκύψουν. Ενδίδουν στον λαϊκισμό.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: