Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009

Εν Ψυχρώ με τον Γιάννη Χατζηιωάννου



Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009
(ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Μυρίζει εκλογές. Και λέω «μυρίζει», γιατί κάθε άλλο από άρωμα εκλογών μας χαϊδεύει τα ρουθούνια. Απεναντίας μια γνωστή οσμή μας τα κατατρυπάει, κάτι ανάμεσα στο σάπιο και το ληγμένο γιαούρτι.

***

Κι όμως αυτή η δυσοσμία είναι ευεργετική. Λες και μας καλεί να γιαουρτώσουμε ο,τι σάπιο, όχι κυριολεκτικά βέβαια αλλά με την ψήφο μας.

***

Και μήπως δεν είναι για γιαούρτωμα, όταν την τελευταία στιγμή τους πιάνει ο πόνος και η ευσπλαχνία για τους οικονομικά ασθενέστερους; Πάρτε αγρότες, πάρτε μικρομεσαίοι. Διορισμοί με τη σέσουλα, σύννεφο υποσχέσεις.

***

Ακονίζουν τα ψαλίδια και βγαίνουν στους δρόμους για εγκαίνια. Δεν μπορεί, κάποιους θα ξεγελάσουν πάλι.

***

Τι διαστροφή κι αυτή. Και κερατάς και δαρμένος αλλά το χούι, χούι.

***

Αυτά βέβαια δεν συμβαίνουν μόνο σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής. Τα είδαμε, τα βλέπουμε και θα τα ξαναδούμε σε επίπεδο αυτοδιοίκησης.

***

Κι ο καθένας με τον τρόπο του. Ο,τι όπλο έχει αυτό θα χρησιμοποιήσει αλλά η δυσοσμία –δυσοσμία.

***

Σε προεκλογική τροχιά μπαίνουμε και στην αυτοδιοίκηση. Και ως είθισται καλούμαστε ν’αλλάξουμε το Μανωλιό και να του βάλουμε τα ρούχα του αλλιώς μπας και ξεγελάσουμε κανέναν πελάτη.

***

Θυμάστε την τελευταία χρονιά θητείας Αμοιρίδη; πέρα από το μέγα έργο που επιτέλεσε, δεν απέφευγε την πεπατημένη. Λίφτιγκ στην πλατεία Ελευθερίας. Και τι βγήκε…κάτι ανάμεσα στο Φλωρινιώτη και τον Ψινάκη με δυο στέρνες φόντο, τάχα μου…τάχα μου σιντριβάνια.

***

Κι έρχεται τώρα ο Σάββας, λίφτιγκ στο λίφτιγκ, τάχα δωρεά η μελέτη και πολύ φοβάμαι μη μας προκύψει κανένα ζόμπι και περιμένουμε τη νέα δημοτική αρχή να ξαναβάλει τα συντριβάνια, οπότε καλά θα είναι να πάμε όλοι να πνιγούμε στην πλησιέστερη στέρνα.

***

Κι εδώ βέβαια δεν πρόκειται για ανακαίνιση καφέ-μπαρ ή μπουτίκ νεωτερισμών αλλά για μια πλατεία «καθρέφτη» της πόλης που θέλει κάποιες χιλιάδες ευρώ για να σουλουπωθεί.

***

Κι όπως αντιλαμβάνεσαι αγαπητέ Ηλία Τσιτλακίδη αυτή η νέα πλατεία θα’χει και πετούνιες και πανσεδάκια κι ο θεός να βάλει το χέρι του να μην έχει και καλικατζαράκια, γιατί όλα είναι πιθανά σ’αυτό τον κόσμο το μικρό το μέγα.

***

Ποιος θα πληρώσει τη νύφη; Οι συνήθεις ύποπτοι. Ποιος θα καρπωθεί το νταλαβέρι; Όχι πάντα οι συνήθεις ύποπτοι. Όμως κάτι θα βρέξει και γι’αυτούς.

***

Υ.Γ. Η πλατεία του Σίμου Χαραλαμπίδη ήταν μια χαρά. Μήπως πρέπει να το ξανασκεφθούμε;

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: