Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009

Από μια άλλη οπτική γωνία 20.8.2009

ΠΕΜΠΤΗ 20 ΑΥΓΟΣΤΟΥ 2009



του Δημητρίου Μοσχοτέλια (Π.Α)

Ευρισκόμενος εκτός Κατερίνης δεν παρακολουθώ τηλεόραση, ούτε διαβάζω εφημερίδες.
Η ενημέρωσή μου γίνεται απ' τους εργαζόμενους στο γραφείο και όταν για λίγο επισκέπτομαι την Κατερίνη.
Το μυαλό μου βασανίζει η πληροφορία ότι ο Αντιδήμαρχος κ. Ζ. Σατραζέμης και ενδεχομένως και άλλοι, μήνυσαν συμπολίτη μας και εφημερίδες, για μια διαφορετική άποψη που είχε απ' αυτούς.
Το κείμενο, στην εφημερίδα, το διάβασα προσεκτικά.
Είναι πολύ πιο σοβαρό απ' όσα μας σερβίρουν οι κ. Αντιδήμαρχοι, ως δραστηριότητές τους.
Η κριτική, θα έλεγα ήπια, δεν ξεπερνά τα όρια της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Ποιος είναι αλήθεια ο πραγματικός λόγος μιας μήνυσης με γνωστό αποτέλεσμα;
Πρώτα - πρώτα θα επικαλεσθούμε το λαό μας. "Το μυρμήγκι που θέλει να χαθεί, βγάζει φτερά".
Δεν γνωρίζω αν οι σήμερα διοικούντες το Δήμο θέλουν να χαθούν. Εκείνο που φαίνεται, είναι ότι έβγαλαν φτερά και το αποτέλεσμα αναμενόμενο.
Ένα άλλο στοιχείο που με προβληματίζει, είναι η απρόκλητη στην ουσία επίθεση, εναντίον των δημοσιογράφων και ενός ελεύθερου ανθρώπου. Ενός ανθρώπου που θέλει ελεύθερα να λέει τη γνώμη του. Ενός ανθρώπου που είπε όσα χιλιάδες συμπολίτες μας λένε.
Και κάτι ως πρόβλεψη.

Αν τελικά υποβλήθηκε μήνυση, για την οποία έχω ακόμη πολλές επιφυλάξεις, είμαι σχεδόν σίγουρος ότι θα πάει στο καλάθι των αχρήστων.
Δεν είναι δυνατόν, δεν μπορώ να το πιστέψω, ότι θα βρεθεί Εισαγγελικός λειτουργός, ο οποίος θα ασκήσει δίωξη για πολιτική κριτική και έκφραση γνώμης.
Αυτό θα το δείξει ο χρόνος.
Πέραν του παραπάνω, δεν υπάρχει περίπτωση, απ' την εμπειρία που έχω, να βρεθεί δικαστής ο οποίος θα καταδικάσει πολίτη και δημοσιογράφους, επειδή αποκάλεσε ανόητη πράξη το φύτεμα λουλουδιών μέσα στο καλοκαίρι με τις γνωστές συνέπειες.
Εκείνο που θέλω να τονίσω και ας μην περάσει απαρατήρητο, είναι η σκοπιμότητα μιας τέτοιας ενέργειας.
Αν οι πολίτες και οι δημοσιογράφοι υποκύψουν στον ωμό εκβιασμό, τότε θα έχει χαθεί η μοναδική ευκαιρία, η δημοσιογραφία στην Πιερία να δείξει ότι έχει παλικάρια, αποφασισμένα να αγωνιστούν για τα ιδανικά της ελευθερίας και τις ελευθεροτυπίας.
Δυστυχώς γέμισε ο τόπος "δημοσιογράφους", κοινώς κότες, οι οποίοι για ένα μεροκάματο, είναι έτοιμοι να δείξουν την Γκεμπελσική τους ιδεολογία.
Σήμερα θέλω να ολοκληρώσω με το θέμα αυτό.
Το θεωρώ ως την μοναδική ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη.
Να μπουν όλοι μπροστά στην κρίση των πολιτών και των ευθυνών τους.
Να πάρουν θέση, κυρίως όσοι λένε ότι ανήκουν σε δημοκρατικά κόμματα, για να φανεί ότι τουλάχιστον σε θέματα ελευθερίας έχουν ευαισθησίες.
Εδώ, για να προχωρήσω λίγο παραπέρα, θα πω κάτι που ίσως χρειασθεί να γίνει πράξη.

Ο Εθνάρχης Ελευθέριος Βενιζέλος, προκειμένου να ενθαρρύνει τους δημοκρατικούς πολίτες στον αγώνα τους υπέρ της δημοκρατίας, τους είπε: "Πάσσαλος πασσάλω εκρούετο".
Είναι αυτό περίπου λέει και σήμερα ο λαός μας "Το παλούκι έχει δύο άκρες".
Αν και δεν είμαι βέβαιος ακόμη για την ενδεχόμενη ασέβεια, απρέπεια και τον εκβιασμό μιας μήνυσης, θα επικαλεσθώ και το πλέον πρόσφατο απ' την πολιτική μας ιστορία.
Όταν μετά τις εκλογές της βίας και της νοθείας του 1961 άρχισε ο "ανένδοτος αγώνας", ο Γεώργιος Παπανδρέου έλεγε προς όσους είχαν "πνευμόνια" και αγωνίζονταν εναντίον των φασιστοειδών που είχαν βιάσει την λαϊκή θέληση, την παρακάτω φράση "Τρομοκρατήσατε τους τρομοκράτες".
Τώρα είναι η ευκαιρία να δείξουν οι τοπικοί δημοσιογράφοι ότι δεν υποκύπτουν σε απειλές και εκβιασμούς.
Τώρα είναι η ώρα να καταλάβουν όλοι οι αιρετοί μας, οι οποίοι θεωρούν τους Δήμους ως τσιφλίκι τους, ότι με απειλές και εκβιασμούς δεν πρόκειται να γίνουν προσωπικότητες.
Τώρα είναι η ώρα να ξεκαθαρίσει "η λίρα απ' το στάρι" και να μάθουμε ποιοι είναι δημοσιογράφοι και ποιοι "δημοσιογράφοι", της υποταγής και της καρπαζιάς.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: