Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009

Μια ασπιρίνη την ημέρα τον καρκίνο (του παχέος εντέρου) κάνει πέρα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009

Η ασπιρίνη έχει μεταξύ άλλων και σημαντικές αντικαρκινικές δράσεις

Η καθημερινή λήψη ασπιρίνης μπορεί να μειώσει όχι μόνο τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου αλλά και το ποσοστό θνησιμότητας από την ασθένεια, σύμφωνα με νέα μελέτη Αμερικανών ερευνητών.

Στη μελέτη αυτή του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης σε συνεργασία και με ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς με καρκίνο στο παχύ έντερο (και δη στο κόλον) που έπαιρναν τακτικά ασπιρίνη μετά τη διάγνωση είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τη νόσο. Οι ίδιοι ασθενείς είχαν επίσης 21% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία κατά τη διάρκεια της μελέτης που διήρκεσε πάνω από δύο δεκαετίες. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι η ασπιρίνη, πέραν του ότι εμποδίζει την εμφάνιση των καρκινικών όγκων στο κόλον, ενδέχεται να επηρεάζει και τη βιολογία τους.

Ειδικότερα οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ασπιρίνη μπλοκάρει τη λειτουργία του ενζύμου COX-2 το οποίο ευνοεί τις φλεγμονές και τη διαίρεση των κυττάρων και είναι πολύ δραστήριο στην πλειονότητα των όγκων του παχέος εντέρου. Οι ερευνητές επισημαίνουν ωστόσο ότι τα συμπεράσματά τους πρέπει να τεκμηριωθούν και από άλλες μελέτες προτού μπορέσουν να συστήσουν τη συχνή χορήγηση ασπιρίνης σε ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρόκειται για τη δεύτερη πιο θανατηφόρα νόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τον καρκίνο του πνεύμονος και εκτιμάται ότι φέτος θα προκαλέσει τον θάνατο 50.000 Αμερικανών.(ΠΗΓΗ)

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΑΡΘΡΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΕΔΩ!!

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: