Άκαρπες παραμένουν οι συνεχιζόμενες έρευνες στον Ατλαντικό Ωκεανό για τον εντοπισμό του αεροσκάφους Airbus A330 της Air France, το οποίο εξαφανίστηκε σε καταιγίδα, ενώ πραγματοποιούσε πτήση από το Ρίο ντε Τζανέιρο στο Παρίσι, με 228 επιβαίνοντες.
Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί παραδέχτηκε ότι οι πιθανότητες να εντοπιστούν επιζώντες είναι «μηδαμινές». Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών της Γαλλίας, στο αεροσκάφος επέβαιναν άτομα από 32 χώρες. Μεταξύ αυτών 73 Γάλλοι (61 επιβάτες και 12 μέλη του πληρώματος), 58 Βραζιλιάνοι και 26 Γερμανοί. Ανάμεσά τους βρισκόταν και απόγονος του τελευταίου αυτοκράτορα της Βραζιλίας Δομ Πέντρο ΙΙ.
Επιβατικό αεροσκάφος της ΤΑΜ ανέφερε ότι εντόπισε «φωτεινά σημεία» στην επιφάνεια του ωκεανού, ωστόσο ο υπουργός Αμυνας της Γαλλίας Ερβέ Μορέν δήλωσε ότι «πρόκειται για υπόθεση, η οποία για εμάς, δεν έχει επιβεβαιωθεί».
Στην έρευνα συμμετέχουν πολλές χώρες. Η Γαλλία κινητοποίησε δύο αναγνωριστικά αεροσκάφη, η Βραζιλία έξι αεροσκάφη, δύο ελικόπτερα και τρία πλοία. Οι ΗΠΑ έχουν στείλει ένα στρατιωτικό αεροσκάφος και μια ομάδα διάσωσης.
Η ζώνη των ερευνών βρίσκεται 820 χλμ. από το αρχιπέλαγος του Φερνάντο ντε Νορόνια της Βραζιλίας, μεταξύ των εναέριων χώρων της Βραζιλίας και της Σενεγάλης και συμπίπτει με το τελευταίο αυτόματο σήμα, το οποίο έστειλε το αεροπλάνο, τα ξημερώματα της Δευτέρας.
Οι έρευνες θα συνεχισθούν για όσο χρόνο απαιτηθεί, δήλωσε ο κ. Μορέν. «Πρέπει να εργαστούμε σαν να ήταν δυνατό να βρεθούν επιζώντες», είπε ο στρατηγός Ζόρζε Αμαράλ της αεροπορίας της Βραζιλίας. Αν δεν βρεθεί κανένας, θα πρόκειται για το πλέον πολύνεκρο δυστύχημα στην 75χρονη ιστορία της Air France.
Το αεροσκάφος έπεσε σε καταιγίδα τέσσερις ώρες μετά την απογείωση και μετά από 15 λεπτά έστειλε αυτόματο μήνυμα για βλάβες στα ηλεκτρικά του συστήματα. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι πιθανώς να ευθύνεται κεραυνός, ωστόσο ειδικοί επισημαίνουν ότι οι κεραυνοί είναι σύνηθες φαινόμενο και το ενδεχόμενο αυτό δεν μπορεί να εξηγήσει από μόνο του την καταστροφή.
Ο κ. Μορέν από την πλευρά του, δήλωσε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. «Δεν έχουμε το δικαίωμα να αποκλείουμε εκ προοιμίου την τρομοκρατική ενέργεια, αφού η τρομοκρατία αποτελεί την κύρια απειλή για το σύνολο των δυτικών κρατών, αλλά δεν έχουμε σήμερα κανένα στοιχείο που να επιτρέπει την επιβεβαίωση και της παραμικρής υπόθεσης για τα αίτια του δυστυχήματος», όπως είπε.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, BBC
Αγωνία στο Παρίσι για το αεροσκάφος
ΚΡΑΧΤΗΣ(kraxtis-gr.blogspot.com)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου