Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

Στον «αέρα» βρίσκεται η απόδοση του εισπρακτικού πακέτου μέτρων


ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 - ΠΗΓΗ ΕΔΩ!!

Στον αέρα κυριολεκτικά βρίσκεται η απόδοση και του νέου εισπρακτικού πακέτου μέτρων που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου.

Με εξαίρεση τα τέλη κινητής τηλεφωνίας και το νέο χαράτσι στα καρτοκινητά τηλέφωνα και τις βενζίνες, δηλαδή τα μέτρα που επιβαρύνουν το σύνολο του πληθυσμού και είναι περισσότερο επώδυνα για τα χαμηλά βαλάντια, οι φορολογικές επιβαρύνσεις για τους έχοντες και κατέχοντες, δηλαδή οι επιβαρύνσεις στα σκάφη αναψυχής και τα μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα, είναι αμφίβολο αν θα «φέρουν» τα προσδοκώμενα έσοδα.
Στον «αέρα» βρίσκεται  η απόδοση του εισπρακτικού πακέτου μέτρων

Ακόμα, όμως, και τα έσοδα από τις βενζίνες ενέχουν την αβεβαιότητα από ενδεχόμενη μείωση της κατανάλωσης.

Για παράδειγμα, μόλις πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου παραδέχτηκε το χάος που επικρατεί και την αδυναμία ελέγχου των σκαφών αναψυχής και ανακοίνωσε μια σειρά μέτρα και ρυθμίσεις προκειμένου να μπει τάξη, επισημαίνοντας ότι κάποιοι «για να ξεφεύγουν από τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, είτε εμφανίζουν τα ιδιωτικά σκάφη ως επαγγελματικά είτε εμφανίζουν ψευδώς ως ιδιοκτήτες των σκαφών τους αλλοδαπούς πολίτες χωρίς ελληνικό ΑΦΜ, ή παρατηρείται το φαινόμενο σκάφη που ελλιμενίζονται στη χώρα μας να εμφανίζονται ότι τα νηολογούν σε αλλοδαπές πλοιοκτήτριες εταιρείες και να φέρουν ξένη σημαία».

Αυτό είχε τονίσει ο υπουργός, «εκτός από μειωμένη δυνατότητα ελέγχου, σημαίνει γενικότερα απώλειες, τόσο σε θέματα φορολογίας και εσόδων όσο και σε θέματα απασχόλησης».

Είσπραξη 70-80 εκ.
Ετσι η είσπραξη των 70-80 εκατ. ευρώ από τέλη κυκλοφορίας και έκτακτη εισφορά από τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών ή επαγγελματικών σκαφών αναψυχής άνω των 10 μέτρων και ιστιοπλοϊκών άνω των 15 μέτρων, που ελλιμενίζονται σε ελληνικούς λιμένες, είναι κυριολεκτικά στον αέρα, αφού δεν υπάρχει τρόπος να εντοπιστεί το σύνολο των υπόχρεων.

Με τις πρόσφατες ρυθμίσεις Παπαθανασίου υποχρεώνονται οι ιδιοκτήτες, οι εταιρίες ή οι χρήστες ιδιωτικών σκαφών αναψυχής με ξένη σημαία να βγάλουν ελληνικό ΑΦΜ, ώστε να καθίσταται δυνατός ο έλεγχος, η είσπραξη των τελών και των πάσης φύσεως λοιπών οφειλών προς το Δημόσιο.

Μέχρι, λοιπόν, να γίνει αυτό και το νέο μέτρο θα παραμένει ανενεργό στο συρτάρι, μαζί με την έκτακτη εισφορά σε όσους είχαν δηλώσει εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ το 2007 και το Ειδικό Τέλος Ακινήτων για το 2009, αφού ακόμα δεν έχει εισπραχτεί το ΕΤΑΚ για το 2008.

Χαρακτηριστικό της αβεβαιότητας που υπάρχει για την είσπραξη των επιβαρύνσεων στα σκάφη αναψυχής είναι και το γεγονός πως, αντίθετα με τα υπόλοιπα μέτρα για τα οποία η σχετική τροπολογία κατατέθηκε αυθημερόν στη Βουλή, ο υπουργός επιφυλάχτηκε να υποβάλει προσεχώς τη σχετική τροπολογία.

Εξίσου μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας είσπραξης έχει ο ειδικός φόρος επί των επιβατικών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών ιδιωτικής χρήσης μεγάλου κυλινδρισμού, από τον οποίο προσδοκόνται έσοδα 80 εκατ. ευρώ κι αυτό γιατί ο ειδικός φόρος δεν ενσωματώνεται στην αξία του ειδικού σήματος για τα τέλη κυκλοφορίας, με συνέπεια κάτι που καθιστά έως και αδύνατο τον εκ των υστέρων έλεγχο.

Αλλωστε, ενώ το πρόστιμο για την εκπρόθεσμη προμήθεια του σήματος τελών κυκλοφορίας είναι ισόποσο της αξίας των τελών κυκλοφορίας, το πρόστιμο για την εκπρόθεσμη καταβολή του ειδικού φόρου ορίστηκε σε 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης.

Αντώνης Σωτηράκος

ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗ
Αλλες 2 εργάσιμες μέρες για τις ληξιπρόθεσμες

Δεν παρατείνονται οι προθεσμίες για περαίωση και ληξιπρόθεσμες οφειλές που λήγουν στις 30 Ιουνίου

«Δεν θα υπάρξει καμία παράταση. Οι φορολογούμενοι έχουν ακόμη δύο εργάσιμες μέρες για να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους στις ΔΟΥ».

Αυτό δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιάννης Παπαθανασίου, απαντώντας σε ερωτήματα για το αν θα υπάρξει παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών και για την περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: