Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

Μια ζωή ...παυσίπονα

ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΙΟΥΙΝΟΥ 2009

Γράφει ο Γ.Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ
giorgis@massavetas.gr

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται η κατάσταση της οικονομίας μας τις τελευταίες δεκαετίες, θυμίζει τους στρατιωτικούς γιατρούς του παλιού καιρού. Οι οποίοι, μη έχοντας και πολλές δυνατότητες, εφάρμοζαν την ίδια μέθοδο θεραπείας προς αντιμετώπιση πάσης νόσου και παντός παθήματος: Πάρε μια ασπιρίνη. Αλλά ακόμη και αυτοί, σε κάποιες περιπτώσεις, όταν διαπίστωναν σοβαρότερα προβλήματα, σταματούσαν το παιχνίδι με τα παυσίπονα και έστελναν τον πάσχοντα στο στρατιωτικό νοσοκομείο.

Εδώ, όλα τα ...ιατρικά συμβούλια, εγχώρια και διεθνή, -από τον ΟΟΣΑ ως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- διαπιστώνουν εκτεταμένες κακοήθειες στην ελληνική οικονομία. Καρκινώματα που απαιτούν χειρουργικές επεμβάσεις. Και μάλιστα άμεσες, αμεσότατες.

Αντ αυτών παρακολουθούμε τους οικονομικούς εγκεφάλους της κυβέρνησης να καταφεύγουν και πάλι στη μέθοδο των στρατιωτικών γιατρών. Στις γνωστές ασπιρίνες. Βάλε πάλι ένα φόρο στα καύσιμα και στα τσιγάρα και ούτω καθεξής. Επιβάρυνση δηλαδή των έμμεσων φόρων επί δικαίων και αδίκων. Κυρίως επί «δικαίων». Επί χαμηλόμισθων και συνταξιούχων, ημιαπασχολούμενων και καταχρεωμένων μικροεπιχειρηματιών. Διότι αυτούς πονάει το αν η βενζίνη θα ακριβύνει μερικά λεπτά το λίτρο. Οι «άδικοι», και κυρίως όσοι ζουν και πλουτίζουν από την παραοικονομία, σιγά να μην ...ιδρώσουν.

Εδώ χρειάζονται δραματικές αποφάσεις για την περιστολή των δαπανών του ίδιου του κράτους. Και τολμηρές αποφάσεις για την φορολόγηση των «λειτουργών» της παραοικονομίας.

Δε λέω, καλό το έκτακτο τέλος στα θηριώδη ι.χ. Αλλά δεν φτάνει. Έχεις άνθρωπε λεφτά για να πηγαίνεις στο καζίνο, ε θα πληρώσεις και ένα καλό εισιτήριο, π.χ. 100 ευρώ, στο κράτος. Και θα είναι υποχρεωτική η καταγραφή των στοιχείων των εισερχόμενων, ώστε να ...προηγούνται σε φορολογικούς ελέγχους. Το ίδιο και στα άντρα με τα «φρουτάκια», που τάχα προβληματίζεστε αν πρέπει να τα νομιμοποιήσετε, ενώ γνωρίζετε ότι έχει γεμίσει και πάλι η Ελλάδα, επειδή απλώς κάποιοι αστυνομικοί τα πιάνουν για να κάνουν ότι δεν βλέπουν. (Φίλος έκανε ντου να μαζέψει τον εικοσάχρονο γιο του από ένα τέτοιο, σε κεντρικότατο δρόμο στην Καλλιθέα, και μέτρησε είκοσι μηχανάκια και τρεις «φουσκωτούς» στην είσοδο. Κι ακόμη αναρωτιέται, αν πέρασε ποτέ από εκεί αστυνομικός).

Αν δεν θίξετε συμφέροντα, και πρωτίστως τα άνομα, τελικά θα βουλιάξουμε.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: