Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

Το μήνυμα δεν έφθασε στη Ρηγίλλης

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009 - ΠΗΓΗ ΕΔΩ!!
Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής και με υπεροπτικό ύφος ο Καραμανλής επιμένει στην πολιτική που καταδικάστηκε στις κάλπες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Διονύσης Νασόπουλος nasopoulos@dolnet.gr

Πολλοί στη  Ν.Δ. χρεώνουν στην  Ντόρα  Μπακογιάννη την «απόδραση»   Καραβέλα,  παραμονές  των ευρωεκλογών
Με επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής και με εμμονή σε μια πολιτική που καταδικάστηκε και στις κάλπες,
αντιμετώπισε τη μεγάλη ήττα ο Κων. Καραμανλής. Με υπεροπτικό ύφος, οχυρώθηκε πίσω από την αύξηση της αποχής, που την ερμήνευσε ως μήνυμα δυσαρέσκειας των πολιτών από την πολιτική, για να δικαιολογήσει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά που κατέλαβε η Ν.Δ. από την ίδρυσή της.
Προανήγγειλε, ουσιαστικά, το νέο πακέτο φοροεπιδρομής που έρχεται άμεσα, με πρόσχημα τη διεθνή οικονομική κρίση, αν και ο στόχος είναι η κάλυψη της «μαύρης τρύπας» των δημόσιων ελλειμμάτων. Και σήμανε, εμμέσως πλην σαφώς, την έναρξη της προεκλογικής μάχης για τις εθνικές εκλογές, που πολλοί στη Ν.Δ. προεξοφλούν ότι δεν θα αργήσουν και θα γίνουν κι αυτές με κεντρικό σύνθημα τη γαλάζια «υπευθυνότητα». Οι περισσότεροι έβλεπαν κάλπες τον Σεπτέμβριο, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει πλέον άλλες αντοχές.

Υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί και κομματικοί παράγοντες αναγνωρίζουν ότι μετά το χθεσινό ηλεκτροσόκ, ο Πρωθυπουργός είναι αναγκασμένος να κινηθεί μέσα σε ένα νέο πολιτικό τοπίο. Τα ίδια στελέχη δεν έκρυβαν την ανησυχία ότι δημιουργούνται «μη αναστρέψιμες καταστάσεις», αλλά σε κάθε περίπτωση παραδέχονται ότι η ευρεία επικράτηση του ΠΑΣΟΚ εγκλωβίζει την κυβέρνηση σε νέα αδιέξοδα.

Από Μαξίμου και Ρηγίλλης κατέβαλαν χθες το βράδυ συντονισμένη προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις από τη μεγάλη ήττα, προβάλλοντας την αύξηση της αποχής και, βέβαια, το «ναυάγιο» των έξιτ πολ. Όλα τα πρόσωπα στη Ν.Δ., ωστόσο, ήταν παγωμένα, καθώς τα ποσοστά του κόμματος κατέρρευσαν στις κάλπες, τόσο σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές, όταν η Ν.Δ. είχε υπερβεί το 43%, όσο και με τις εθνικές εκλογές του 2007, όταν συγκέντρωσε 41,8%. Η αίσθηση του τέλους της πενταετούς πολιτικής κυριαρχίας της Ν.Δ. ήταν κοινός τόπος για τους λιγοστούς οπαδούς του κόμματος που συγκεντρώθηκαν χθες έξω από το νεοκλασικό της Ρηγίλλης.

«Συμπεριφορές που ενόχλησαν»
Προετοιμάζοντας το έδαφος για την πρόωρη προσφυγή στις εθνικές εκλογές, ο Κων. Καραμανλής άφησε να εννοηθεί ότι έρχονται αποκλεισμοί από τα ψηφοδέλτια όσων στελεχών θεωρούνται «βαρίδια» από την κομματική βάση. «Γνωρίζουμε ότι συγκεκριμένες συμπεριφορές έχουν ενοχλήσει, παραβιάζοντας αρχές που έθεσα από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας», υποστήριξε. Δεν είναι λίγα, όμως, εκείνα τα στελέχη που θεωρούν ότι οι κινήσεις δεν θα φέρουν πλέον τα αποτελέσματα που θα επιθυμούσε το Μαξίμου και αμφιβάλλουν εάν ο Πρωθυπουργός μπορεί να προχωρήσει σε αποκλεισμούς, την ώρα που θα δίνει την τελική μάχη επιβίωσης για τον ίδιο και το κόμμα. Τα μηνύματα για την επερχόμενη μεγάλη ήττα είχαν φτάσει στο Μαξίμου νωρίς χθες το μεσημέρι. Οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού μετέφεραν μάλιστα εικόνα συντριβής, αναγκάζοντας τον κ. Καραμανλή να σπεύσει στη Ρηγίλλης σχεδόν μία ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες, θέλοντας με την κίνηση αυτή να προστατέψει και τους επιτελείς του κόμματος, όπως τον γραμματέα κ. Ελ. Ζαγορίτη, που στο κομματικό παρασκήνιο δέχονταν σκληρές επιθέσεις. Η μείωση του ανοίγματος της ψαλίδας των... έξιτ πολ ανάγκασε πολλά κορυφαία στελέχη να «στρογγυλεύσουν» τις αρχικές δηλώσεις τους, ωστόσο ελάχιστα μετρίασε το εκρηκτικό κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και τον κομματικό μηχανισμό.

«Δέχθηκε χαστούκι»
«Η ήττα έχει ονοματεπώνυμο», διαμήνυε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Κ. Μαρκόπουλος, ενώ ο υπουργός Υγείας κ. Δημ. Αβραμόπουλος παραδεχόταν ότι η Ν.Δ. «δέχθηκε χαστούκι». Στην πορεία της νύχτας φρόντισε, πάντως, να διευκρινίσει ότι «ανάμεσα στο μήνυμα και το χαστούκι επιλέγει το χαστούκι, με την έννοια ότι πρέπει το κόμμα και η κυβέρνηση να υποστούν ένα ηλεκτροσόκ».

Από τους πρώτους που έσπευσαν στη Ρηγίλλης ήταν και οι κ.κ. Γ. Σουφλιάς και Ντόρα Μπακογιάννη, που βρίσκεται στο στόχαστρο ύστερα από τη σκανδαλώδη «απόδραση» του Χρ. Καραβέλα. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ αναγνώρισε ότι ο λαός «έστειλε μήνυμα δυσαρέσκειας προς την κυβέρνηση», αλλά με την αποχή, όπως είπε, εξέφρασε και τη δυσαρέσκειά του προς το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του. Και για τα επόμενα βήματα παρέπεμψε στον κ. Καραμανλή, λέγοντας ότι «εκείνος θα δώσει το στίγμα».

Μια αχτίδα ελπίδας για μελλοντική ανάκαμψη της Ν.Δ. αναζητούσε η υπουργός Εξωτερικών: «Οι νεοδημοκράτες δεν έκαναν άλλη επιλογή, αρνήθηκαν όμως συνειδητά να μας στηρίξουν», εκτίμησε, ευελπιστώντας ότι στις εθνικές κάλπες θα επιστρέψουν στο κόμμα.

ΝΕΑ ΦΟΡΟΕΠΙΔΡΟΜΗ
Ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε, ουσιαστικά, το νέο πακέτο φοροεπιδρομής που έρχεται άμεσα, για την κάλυψη της «μαύρης τρύπας» των ελλειμμάτων

Τα σενάρια της επόμενης ημέρας

ΓΙΑ ΤΙΣ επόμενες κινήσεις του Κων. Καραμανλή, ωστόσο, τα κορυφαία στελέχη του κόμματος εμφανίζονται διχασμένα. Συνεργάτες του Πρωθυπουργού παρέπεμπαν στην προεκλογική δήλωσή του ότι δεν σχεδιάζει ανασχηματισμό, ενώ για το έκτακτο Συνέδριο δεν απέκλειαν να διενεργηθεί μέσα στο καλοκαίρι, εάν οριστικοποιηθεί ο σχεδιασμός για κάλπες τον Σεπτέμβριο. Αρκετοί δεν κρύβουν την ανησυχία ότι το Συνέδριο θα φουντώσει την εσωστρέφεια. «Με τέτοιο αποτέλεσμα, τι νόημα έχει το έκτακτο Συνέδριο;», διερωτήθηκε ενδεικτικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγ.

Μεϊμαράκης.

Καμία παρέκκλιση από την οικονομική πολιτική που έχει σχεδιαστεί δεν επιθυμεί, εξάλλου, ο κ. Ι. Παπαθανασίου- και θεωρούσε ότι δικαιώθηκε από τη μετεκλογική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού. «Θα κάνουμε αυτό που συμφέρει τον τόπο», επέμεινε ο υπουργός Οικονομίας, πεπεισμένος ότι το αποτέλεσμα δεν οφείλεται στην οικονομική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση.

Για τον υπουργό Πολιτισμού κ. Αντ. Σαμαρά, το μήνυμα για τη Ν.Δ. είναι «περισσότερη δουλειά για όλους και πιο κοντά στον πολίτη», ενώ διορθωτικές κινήσεις εντός κι εκτός κυβέρνησης ζήτησε ουσιαστικά η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. κ. Μαριέττα Γιαννάκου, προβάλλοντας επίσης την αποχή των γαλάζιων ψηφοφόρων. «Το εσωτερικό μήνυμα είναι σαφές. Πάντοτε μπορούν να γίνουν διορθωτικές κινήσεις προς διάφορες κατευθύνσεις...», ανέφερε με έμφαση.


Καραμανλής: Συνεχίζω στον ίδιο δρόμο

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ κ. Κ. Καραμανλή για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι η εξής:

«Το εκλογικό αποτέλεσμα ασφαλώς δεν μας ικανοποιεί. Είναι σαφές ότι σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων της Ν.Δ. επέλεξαν να διαμαρτυρηθούν για να μας στείλουν το μήνυμά τους. Κυρίως με αποχή.

Όμως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έχει ευρύτερη σημασία. Το ποσοστό της αποχής είναι πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα. Και το ποσοστό αυτό εκφράζει το κεντρικό μήνυμα των ευρωεκλογών. Εκφράζει τη δυσαρέσκεια των πολιτών από τον χώρο της πολιτικής.

Οι όποιοι ενθουσιασμοί βρίσκονται μακριά από τα μηνύματα των πολιτών. Οι πολίτες απαιτούν κυρίως ένα πράγμα:

την όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Αυτό είναι το κεντρικό καθήκον της κυβέρνησης.

Θέλω να ευχαριστήσω τους Έλληνες πολίτες που μας ψήφισαν. Ευχαριστώ και εκείνους που είναι ψυχικά δεμένοι μαζί μας, έστω κι αν προσωρινά επέλεξαν να διαμαρτυρηθούν διά της αποχής.

Γνωρίζουμε ότι οι πολίτες απαιτούν από εμάς μεγαλύτερη ταχύτητα, αποφασιστικότητα, αποτελεσματικότητα. Απογοητεύονται διότι ο κρατικός μηχανισμός, ο μεγάλος ασθενής στον τόπο μας, παραμένει προβληματικός παρά τα βήματα που έχουν γίνει.

Γνωρίζουμε ότι συγκεκριμένες συμπεριφορές έχουν ενοχλήσει, παραβιάζοντας αρχές που έθεσα, από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Αναγνωρίζουμε την πραγματικότητα αυτή. Την ίδια ώρα όμως που οι ψηφοφόροι επικρίνουν συγκεκριμένες αδυναμίες μας, γνωρίζουν ότι στον χειρισμό των μεγάλων προβλημάτων της χώρας πορευόμαστε με μοναδική πυξίδα την υπευθυνότητα. Με υπευθυνότητα χειριζόμαστε τη μεγάλη διεθνή κρίση και τις συνέπειές της.

Καθήκον και χρέος μου είναι να υπηρετήσω το συμφέρον του τόπου. Τίποτα δεν μπορεί να επηρεάσει την επιλογή μου αυτή. Η οικονομική πολιτική μας, με το ξεκάθαρο σχέδιό της, έχει σαφείς στόχους: Να περιορίσει τις συνέπειες της κρίσης. Να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των πολιτών. Να βάλει τις βάσεις για την πρόοδο και την ανάπτυξη του τόπου.

Αυτή η πρόκληση ίσχυε πριν από τις ευρωεκλογές. Ισχύει και μετά το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα. Το μέλλον του τόπου είναι πάνω απ΄ όλα.

Σε κρίσιμες συγκυρίες, η ανευθυνότητα γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη. Όπως οι υποσχέσεις που μοιράζουν στους πάντες τα πάντα. Κυρίως όμως η ανυπαρξία διαμορφωμένου και συγκροτημένου οικονομικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης. Όλα αυτά, δυστυχώς, που χαρακτηρίζουν την αξιωματική αντιπολίτευση.

Είμαι αποφασισμένος να επιμείνω στον δρόμο της υπευθυνότητας. Η πολιτική της ευθύνης αποτελεί αδιαπραγμάτευτη επιλογή. Αυτή η επιλογή άλλωστε είναι η μόνη που μπορεί να θωρακίσει την οικονομία της χώρας, αλλά και να καταστήσει πιο αξιόπιστο τον χώρο της πολιτικής, οδηγώντας τη χώρα σταθερά στο μέλλον που της αξίζει. Με ακόμα μεγαλύτερη επιμονή. Με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Με ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια».
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: