Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

Ολοκληρώθηκαν οι εξετάσεις στα βασικά μαθήματα

(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)


Του Αποστολου Λακασα

Αυλαία χθες για τις πανελλήνιες εξετάσεις στα έξι βασικά μαθήματα. Θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας -μάθημα απαραίτητο για όσους στοχεύουν σε οικονομικά τμήματα- καθώς και στα ειδικά μαθήματα (σχέδιο, ξένες γλώσσες, μουσικά). Συνολικά, περίπου 91.000 υποψήφιοι Γενικών Λυκείων διεκδικούν μία από τις 69.586 θέσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Χθες οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης εξετάστηκαν στα Λατινικά, της θετικής στη Χημεία και της τεχνολογικής στην Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον. Και στα τρία μαθήματα τα θέματα κρίθηκαν λίγο πιο δύσκολα από πέρυσι. Ενδεικτικά, για τα Λατινικά (μάθημα που θεωρείται από τα ευκολότερα) η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων ανέφερε ότι «απαιτούσαν καλή προετοιμασία των υποψηφίων. Ειδικά, το δεύτερο απόσπασμα του προς μετάφραση κειμένου «έχει κάποια μεταφραστική δυσκολία και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή». Για τα θέματα της Χημείας οι εκπαιδευτικοί του Ομίλου OPION - IdEF ανέφεραν στην «Κ» ότι «παρότι δεν είχαν ιδιαίτερες δυσκολίες, απαιτούσαν αρκετά καλή προετοιμασία από τον μαθητή, αλλά και σχετική ψυχραιμία για την αντιμετώπισή τους».

Στην Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον οι εκπαιδευτικοί τα χαρακτήρισαν δυσκολότερα από τα περσινά και λίγοι υποψήφιοι θα αριστεύσουν.

Με βάση την έως τώρα εικόνα από τη βαθμολόγηση των προηγούμενων μαθημάτων προκύπτουν τα ακόλουθα:

- Περισσότεροι από πέρυσι υποψήφιοι πήραν βαθμούς μεταξύ 10 και 15, καθώς τα τρία πρώτα θέματα σε όλα τα μαθήματα ήταν εύκολα επιτρέποντας στους μέτρια προετοιμασμένους να ξεπεράσουν τη βάση. Αρα, η υπερσυγκέντρωση υποψηφίων στη βαθμολογική κλίμακα 10-15 θα προκαλέσει άνοδο των βάσεων σε αυτή τη βαθμολογική περιοχή, καθώς και μείωση των κενών θέσεων στα περιφερειακά ΤΕΙ (πέρυσι 17.411 θέσεις έμειναν κενές).

- Το τέταρτο θέμα των εξετασθέντων μαθημάτων έκανε τη διαφορά, καθώς ο βαθμός δυσκολίας του επέτρεψε στους καλά προετοιμασμένους να ξεχωρίσουν, διεκδικώντας θέση στις υψηλόβαθμες σχολές.

- Στη θεωρητική κατεύθυνση ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων ήταν σχετικά μικρότερος συγκριτικά με πέρυσι. Η μέχρι στιγμής εικόνα δείχνει ελαφρά άνοδο των βάσεων για υψηλόβαθμες σχολές όπως οι Νομικές και τα Παιδαγωγικά.

- Στη θετική κατεύθυνση η Βιολογία, τα Μαθηματικά και η Φυσική δυσκόλεψαν τους άριστους, που διεκδικούν θέση σε Ιατρικές, ΕΜΠ, Πολυτεχνική ΑΠΘ. Ετσι, αναμένεται σταθερότητα ή και ελαφρά πτώση των βάσεων.

- Ανάλογη είναι η εικόνα και για τις επιδόσεις των υποψηφίων της τεχνολογικής κατεύθυνσης στα Μαθηματικά και τη Φυσική.

Απόπειρα υποκλοπής

Απόπειρα υποκλοπής των θεμάτων στις πανελλαδικές εξετάσεις έγινε στις 18 Μαΐου (εξεταζόταν το δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας) σε εξεταστικό κέντρο της Καλαμάτας, το οποίο λειτουργούσε σε ιδιωτικό σχολείο. Τέσσερις εκπαιδευτικοί επιχείρησαν να υποκλέψουν τα θέματα, συνδέοντας τον κεντρικό server του εξεταστικού κέντρου (που είχε το σύστημα αποκωδικοποίησης και μετάδοσης των θεμάτων) με δικό τους υπολογιστή, που ήταν σε υπόγειο του σχολείου. Η απόπειρα έγινε αντιληπτή και ενημερώθηκε το υπ. Παιδείας. Το εξεταστικό κέντρο, όπου έδιναν εξετάσεις 13 μαθητές, καταργήθηκε και οι υποψήφιοι μεταφέρθηκαν σε γειτονικό. Πάντως, η στάση του υπ. Παιδείας προκαλεί ερωτήματα, καθώς δεν ανακοίνωσε έγκαιρα το περιστατικό. Χθες, πηγές του τόνιζαν ότι δεν υπήρξε προσβολή του αδιάβλητου των εξετάσεων.

kraxtis-gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: