Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

«Στριμωγμένος» ο πρωθυπουργός με την υπόθεση Παυλίδη

ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2009



Στη «γωνία» φαίνεται να έχει στριμωχθεί ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, καθώς το σκάνδαλο Παυλίδη παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, με την κόρη του πρώην υπουργού να καταθέτει σήμερα στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής. Παράλληλα, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλη πτώση της δημοτικότητας της ΝΔ, με τα σενάρια ηττοπάθειας να φουντώνουν στο κυβερνών κόμμα.

Σήμερα καταθέτει στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής η κόρη του πρώην υπουργού Αιγαίου, Αγγελική Παυλίδη, σχετικά με το επίμαχο διαμέρισμα, ιδίως μετά τα όσα κατέθεσαν στην Επιτροπή ο πρώην γγ του υπουργείου Αν. Βαρδουλάκης, ο οποίος ουσαστικά άφησε ακάλυπτο τον Α. Παυλίδη. Παράλληλα, αποφασίστηκε ξαφνικά με πρόταση της πλειοψηφίας να επισπευθούν οι διαδικασίες και μέχρι τη Μ. Τετάρτη να έχουν ανακριθεί όλοι οι μάρτυρες.

Μαζί με την Αγγελική Παυλίδη αναμένεται να εξεταστούν ακόμη επτά μάρτυρες, με πιο σημαντικούς το δήμαρχο Τήλου Τ. Αλιφέρη και τον εφοπλιστή Γ. Σπανό. Οι δύο αυτοί μάρτυρες έχουν κάνει καταγγελίες και για δεύτερη υπόθεση που στρέφεται κατά του πρώην υπουργού. Αύριο θα εξεταστούν άλλοι οκτώ μάρτυρες (μεταξύ των οποίων και οι αδελφοί Αγούδημου) ενώ τη Μ. Τετάρτη θα καταθέσουν τα δύο κεντρικά πρόσωπα της υπόθεσης, δηλαδή ο Αριστοτέλης Παυλίδης και ο πρώην στενός του συνεργάτης, Π. Ζαχαρίου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατάθεση που έδωσε την Παρασκευή ο στενός συνεργάτης του Κ. Καραμανλή και διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού, Γ. Αγγέλου, ο οποίος κράτησε σαφείς αποστάσεις από τον Αριστοτέλη Παυλίδη. Ο κ. Αγγέλου φαίνεται ότι επιλέχθηκε να λειτουργήσει σαν προστατευτικό σώμα απέναντι στον πρωθυπουργό, καθώς δεν προσπάθησε να «καλύψει» τον πρώην υπουργό.

Η παρούσα κατάσταση, σε συνδυασμό με την ισχνή πλειοψηφία των 151 βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, προκαλούν ιδιαίτερα μεγάλη ανησυχία στον πρωθυπουργό. Ημερομηνία-κλειδί θεωρείται η 27η Απριλίου, όταν και θα εκδοθεί το πόρισμα της Προκαταρκτικής Επιτροπής της Βουλής. Παρά τη σχεδόν βέβαιη απαλλαγή του πρώην υπουργού από τη ΝΔ, κανείς δεν είναι βέβαιος για το αν θα προκύψουν στοιχεία τα οποία θα οδηγήσουν στην ποινική δίωξη και άρα σε διπλές εκλογές τον Ιούνιο, αφού η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να στηρίζεται στην ψήφο ενός υπόδικου.

Ε. Στυλιανίδης: Ακόμα ένα «βαρίδιο» στην κυβέρνηση

Ταυτόχρονα με την υπόθεση Παυλίδη, το κυβερνών κόμμα έχει να αντιμετωπίσει και τα ατοπήματα του υπουργού Μεταφορών, Ευριπίδη Στυλιανίδη. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, ο υπουργός και κουμπάρος του Κ. Καραμανλή ξόδεψε αρκετές χιλιάδες ευρώ από τον υπουργικό προϋπολογισμό για ένα διήμερο στο Παρίσι με τη σύζυγό του, διαμένοντας σε υπερπολυτελή σουίτα του ξενοδοχείου ‘‘Four Seasons’’, με λιμουζίνα για τις μετακινήσεις τους και με ενοικίαση ειδικής αίθουσας του ξενοδοχείου, προκειμένου να συσκεφθεί με αρχιτέκτονα για τη δημιουργία μουσείου για την εκπαίδευση.

Όταν ο υπουργός Μεταφορών ερωτήθηκε σχετικά με το δαπανηρό ταξίδι του στο Παρίσι, απάντησε ότι είναι σύνηθες οι υπουργοί να «γράφουν» στον προϋπολογισμό τέτοιου τύπου έξοδα. «Τα ταξίδια των εθνικών αποστολών-μελών της εκάστοτε κυβέρνησης στο εξωτερικό διέπονται από συγκεκριμένο πρωτόκολλο και κανόνες που προσδιορίζονται από τις οικονομικές υπηρεσίες των υπουργείων, σύμφωνα με το δημόσιο λογιστικό», προσθέτοντας ότι «αυτό άλλωστε εύκολα μπορεί να διαπιστωθεί μέσα από τη σύγκριση υπουργικών αποστολών σε κάθε υπουργείο επί όλων των κυβερνήσεων».

Πηγές: Ελευθεροτυπία, Νέα, Έθνος
kraxtis-gr.blogspot.com .

Δεν υπάρχουν σχόλια: