Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Εν τη παλάμη και … θα βοήσει εντός του Μαΐου


ΤΡΙΤΗ 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2009 - ΠΟΛΙΤΕΙΑ «Την έναρξη των εργασιών κατασκευής του αρδευτικού δικτύου του δήμου Κατερίνης σηματοδοτεί η πίστωση των πρώτων 3 εκ. ευρώ, που ήδη μπήκαν σε σχετικό λογαριασμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης», αναφέρει ανακοίνωση του δήμου, προβλέποντας ότι οι εργασίες κατασκευής της «μεγαλύτερης», όπως τονίζεται, «επένδυσης των τελευταίων ετών», προϋπολογισμού περίπου 21 εκατομμυρίων ευρώ, θα ξεκινήσουν εντός του Μαΐου.
Το έργο με την επωνυμία «Βελτίωση και εκσυγχρονισμός αρδευτικών δικτύων δήμου Κατερίνης νομού Πιερίας», προϋπολογισμού 20,7 εκατ. ευρώ εντάχθηκε ως γνωστό στις 9 Σεπτεμβρίου του 2008 στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δημοπρατήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, η σύμβαση μεταξύ αναδόχου και υπουργείου υπογράφτηκε τέλη Γενάρχη και οι εργασίες κατασκευής του αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα σε 24 μήνες.
Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο υποδομής (συγχρηματοδοτούμενο κατά 70,87% από την Ε.Ε) που προβλέπεται να αλλάξει ριζικά την εικόνα του αγροκτήματος της Κατερίνης.
«Η Κατερίνη έχει ανάγκες από σοβαρές παρεμβάσεις και πιστεύουμε ότι με το μεγάλο αυτό έργο κινούμαστε στην κατεύθυνση αυτή», σημείωσε σε δήλωσή του ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, κάνοντας λόγο για την αλλαγή του τοπίου στον τομέα των υποδομών του αγροτικού χώρου και για τη γενικότερη και επιμέρους αναβάθμιση του.
Τα πρώτα απτά οφέλη που αναμένεται να προκύψουν έχουν σχέση με την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και την τόνωση της τοπικής οικονομίας.
Ουσιαστική αναμένεται να είναι η κατακόρυφη αύξηση της αξίας της γης και της προστιθέμενης αξίας της παραγωγής, ως απόρροια της ευκολότερης και αποδοτικότερης εργασίας για τον αγρότη, αλλά και της μείωσης του κόστους παραγωγής.
Επιπλέον, το πρωτοποριακό για τη χώρα αυτοματοποιημένο σύστημα που θα εφαρμοστεί στην άρδευση της Κατερίνης και των Δημοτικών της Διαμερισμάτων, θα επιφέρει θετικές επιπτώσεις και στον τομέα διαχείρισης υδάτινων πόρων, καθώς εκτιμάται ότι θα υπάρχει εξοικονόμηση νερού τουλάχιστον κατά 30%.
Παράλληλα, περισσότερα από 85 χιλιόμετρα αγροτικής οδοποιίας θα ασφαλτοστρωθούν, καθιστώντας άνετη και ασφαλή την πρόσβαση των αγροτών στα κτήματά τους, καθώς και τη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων. Προβλέπεται ακόμη και η ηλεκτροδότηση γεωτρήσεων, αλλά και η κάλυψη δαπανών για τυχόν αποζημιώσεις.
Το νέο δίκτυο άρδευσης αφορά 3.150 στρέμματα στο Νέο Κεραμίδι, 4.000 στρέμματα στον Άνω Άγιο Ιωάννη, 5.000 στρέμματα στη Γανόχωρα, 2.263 στρέμματα στη Χράνη, 3.000 στρέμματα στη Νεοκαισάρεια και 1.000 στρέμματα στον Σβορώνο, ένα σύνολο δηλαδή 19.000 στρεμμάτων αγροτικής γης.
kraxtis-gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: