Τρίτη 14 Απριλίου 2009

Για τη δημιουργία Κέντρου Μαστού στην Κατερίνη


ΤΡΙΤΗ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2009
Περισσότερες από 600 υπογραφές έχει συγκεντρώσει μέχρι σήμερα το αίτημα για τη δημιουργία Κέντρου Μαστού στην Κατερίνη, που ξεκίνησε να προωθεί ομάδα γυναικών της πόλης.
Σε ένα νομό 130.000 κατοίκων, όπως αυτός του νομού Πιερίας, είναι χιλιάδες οι γυναίκες εκείνες οι οποίες κάθε χρόνο πρέπει να υποβάλλονται σε εξέταση μαστού αυτή. Ωστόσο στο νομό δεν υπάρχει η δυνατότητα μαστογραφίας σε δημόσιο ιατρικό κέντρο, με αποτέλεσμα χιλιάδες γυναίκες κάθε χρόνο να μεταβαίνουν στη Θεσσαλονίκη για να υποβληθούν εκεί σε αυτή την ιατρική εξέταση.
Με αυτό το σκεπτικό, μια ομάδα γυναικών ανέλαβε τη πρωτοβουλία να συγκεντρώσει υπογραφές, προκειμένου να υποστηριχθεί και να υλοποιηθεί το αίτημα για τη δημιουργία Κέντρου Μαστού στην Κατερίνη.
Η ομάδα πρότεινε στην Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας να λάβει μέρος ενεργά σε αυτή την προσπάθεια και ήδη τα μέλη της Χαλαϊζίδου Γνωσούλα και Βάνα Πατέρα συμμετέχουν σε αυτή την νέα κίνηση πολιτών. Η ανταπόκριση γυναικών και ανδρών ήταν θετικότατη, με αποτέλεσμα να έχει συγκεντρωθεί ήδη ένας μεγάλος αριθμός υπογραφών.
Μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 600 υπογραφές και αμέσως μετά το Πάσχα θα συγκροτηθεί μια συντονιστική επιτροπή 5-6 ατόμων η οποία και θα αναλάβει την προώθηση και την υλοποίηση της ιδέας. Πρωταρχικός στόχος είναι η παρότρυνση για συμμετοχή στην κίνηση, όχι μόνο μεμονωμένων πολιτών αλλά και συλλόγων ή φορέων.
Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας και το Λύκειο Ελληνίδων Κατερίνης είναι οι δύο πρώτες οργανωμένες ομάδες πολιτών οι οποίες συμμετέχουν στην προσπάθεια της δημιουργίας του Κέντρου Μαστού στην Κατερίνη.
Είναι γνωστό ότι η μαστογραφία έχει πετύχει τη μείωση της θνησιμότητας από τον καρκίνο του μαστού σε ποσοστό που κυμαίνεται από 30%-40% σε γυναίκες ηλικίας 40 – 69 ετών.
Κάθε χρόνο, μετά την ηλικία των 40 ετών (επειδή μετά την ηλικία αυτή ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού αυξάνει), πρέπει η γυναίκα να κάνει μαστογραφία για προληπτικό έλεγχο. Έτσι αν τύχει στο μεταξύ να αναπτυχθεί καρκίνος του μαστού θα διαγνωσθεί σε πολύ αρχικό στάδιο.
kraxtis-gr.blogspot.com .

Δεν υπάρχουν σχόλια: