Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

H επιστήμη πλησιάζει στο διάβασμα της σκέψης

Μαρτίου 18, 2009

Ειδήσεις Τεχνολογία:

science-is-close-to-mind-reading

Όταν κάποιος ακούει για διάβασμα της σκέψης, το μυαλό του ίσως ανατρέχει σε ταινία επιστημονικής φαντασίας. Χάρη σε έρευνες όμως που έγιναν στο Λονδίνο, επιστήμονες ισχυρίζονται οτι κάτι τέτοιο ίσως τελικά είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα απ’ ότι νομίζαμε.

Με τη βοήθεια ενός υπερσύγχρονου σκάνερ, ο οποίος μετράει την ροή του αίματος, οι ερευνητές υποστηρίζουν πως μπορούσαν να εντοπίσουν το σημείο που βρισκόντουσαν οι εθελοντές, μέσα σε ένα παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας, κοιτώντας τα δεδομένα που είχαν συλλέξει από το σκάνερ.

Με αυτή την ανακάλυψη θεωρούν οτι μελλοντικά ίσως είναι σε θέση να αναπτύξουν μηχανήματα τα οποία θα μπορούν να «διαβάσουν» τις αναμνήσεις, πράγμα το οποίο μπορεί να φανεί ιδιαίτερα σημαντικό στην μελέτη ασθενειών όπως είναι το Αλτσχάιμερ.

Η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε στην συγκεκριμένη έρευνα είναι το λεγόμενο fMRI, με το οποίο απεικονίζονται σε έναν υπολογιστή, τα κομμάτια του εγκεφάλου που είναι δραστήρια την συγκεκριμένη στιγμή. Με αυτό το τρόπο οι ερευνητές συλλέξαν τα δεδομένα των εθελοντών όταν εκείνοι έπαιζαν ένα παιχνίδι εικονικής πραγματικότατας.

I-LIVE.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: